Ølakademiet har testet 13 norske helårsakevitter – alle bestselgere på Vinmonopolet. Se hvordan de scoret i test og hvilken matrett de passer til.
Norsk akevitt selger godt på Vinmonopolet og Ølakademiet har testet bestselgerne fra i fjor. 13 ulike produkter er nøye vurdert, har fått karakterer og matanbefaling. Alle akevittene er testet blindt.
Ølakademiet har akevitt som et av sine fagområder og derfor gjennomfører vi regelmessige tester av akevitt forteller juryleder Ronja Velten, som sammen med Jørn Tore Persen har smakt seg gjennom de norske helårsakevittene som solgte aller mest på Vinmonopolet i 2023.
Kvaliteten på norsk akevitt er det ingen ting å utsette på sier Velten, og trekker frem råvarer, bruken av krydder og fatlagring som stikkord for de mange gode produktene.
Akevitt er ikke bare en drikk, men en del av vår kulturarv, fylt med historie og smak. Interessen for akevitt er økende og vi ser stadig flere ta turen til oss for å lære noe om historien, smaken og bruksområdene til norsk akevitt sier Ronja.
Bli med på feiringen av akevittens dag! Øl og akevittsmaking 13. april!
Testvinnere norsk akevitt – bestselgere 2023
En brun og en blank akevitt går helt til topps i testen, begge med seks på terningen. Fire produkter får terningkast fem. I øvrig var det jevnt over god kvalitet på produktene som var på bestselgerlisten og med i testen.
Testvinneren ble Løiten Tur Aquavit, tett etterfulgt av Simers Taffel, begge fra produsenten Arcus.
Om vinnerne som får sekser på terningen sier juryen:
Løiten Tur Aquavit: “En moderne akevitt med godt krydderpreg som mange vil like. Her er det lang og kompleks smak med faglig og godt håndverk! Denne er perfekt å ha med seg på fjellet!”
Simers Taffel: “En akevitt av meget godt håndverk! Perfekt til sommeren og en klar vinner til sjømat.”
Se også: Test juleakevitt 2023 – De beste akevittene
Norsk akevitt selger godt på Vinmonopolet
Norsk akevitt har hatt stort oppsving de siste årene og i dag finnes det nær 400 norske akevitter i salg hos Vinmonopolet. I fjor ble det solgt over 1,5 millioner liter edle dråper i landets utsalg, med en svak nedgang på 3,8 %.
Rekordåret for norsk akevittsalg var i 2021, med hele 1,9 millioner solgte liter. Der salgsøkningen kunne sees i sammenheng med stengte grenser og skjenkesteder, samt redusert taxfreesalg under pandemien.
Viste du at akevitt feires egen dag? Akevittens dag – Norske dråper
Hva er norsk akevitt?
For å kunne kalle norsk akevitt for «norsk akevitt» skal følgende krav være oppfylt:
- Akevitten skal være produsert i Norge
- Den skal bestå av potetsprit framstilt i Norge
- Akevitten skal inneholde minimum 95% norske poteter
- Må være modnet i fat
- Modningstid minimum seks måneder på fat som under 1000 liter
- Er fatet større enn 1000 liter, må den lagres minimum 12 måneder
Norsk akevitt er ofte tilknyttet feiringer og tradisjonelle norske måltider, spesielt rundt juletider og nasjonale høytider. Akevitt drikkes ofte i kombinasjon med øl og som følgesvenn til norske retter som rakfisk, lutefisk eller pinnekjøtt.
Norsk akevitt passer ikke bare til norsk tradisjonsmat, men også til maten vi spiser året rundt. Bruksområdet er også cocktails, aperitiff eller som avec.
Slik er testen gjennomført
Utvalget og kriterier for testen:
Utvalget er basert på bestselgerlisten av norske akevitter hos Vinmonopolet i 2023 med solgt volum over 10000 liter. Juleakevitt er ikke med i testen.
Totalt var 13 akevitter kvalifisert. Vareprøver til testingen ble innsendt fra produsentene.
Gjennomføring og Juryarbeidet:
Alle akevitter er vurdert etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Produktene har fått en helhetsvurdering på en skala fra 50 til 100 poeng og er omregnet til terningkast. Testingen er gjennomført blindt og smakingen var fredag 26. januar 2024.
Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast.
Poeng/terningskalaen:
- Meget god kvalitet: 90–100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
- God kvalitet: 80–89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
- Middels kvalitet 70–79 poeng: (terningkast fire/tre)
- Under middels kvalitet: 60–69 poeng: (terningkast to)
- Bør unngås: 50–59 poeng (terningkast en)
Hverken Ølakademiet eller deltagerne i testpanelet har kommersiell eller økonomisk tilknytning til norske akevittprodusenter.
Årets jury:
- Juryleder – Ronja Velten – Foreleser i Ølakademiet, fagutdannet kokk, diplom Single Malt Whisky fra EWA, sakesommelier og ølsommelier
- Jørn Tore Persen – Markedssjef og foreleser i Ølakademiet, fagudtannet kokk, ølsommelier og siderpommelier.
Resultater test av norsk akevitt – bestselgere 2023 Polet
Her er resultatene fra testen rangert fra mest til minst poeng.
Arcus – Løiten Tur Aquavit
Stil: Brun akevitt, 6 mnd på fat
Norge, 50 cl. plastflaske, 40 %, sukker 10 g/l
Pris: kr. 329,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Gyllen og klar. Gode dufter av koriander, karve, sitrus, karamell, nøtter, treverk, kaffe og lakris.
- Smak: Karve, anis, appelsin, knekk og treverk. Fyldig og rund munnfølelse. God ettersmak med søtlig profil.
- Passer til: Svinekjøtt og sene kvelder.
Vurdering: En moderne akevitt med godt krydderpreg som mange vil like. Her er det lang og kompleks smak med faglig og godt håndverk! Denne er perfekt å ha med seg på fjellet!
Arcus – Simers Taffel
Stil. Blank akevitt, 6-9 mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske, 41,5 %, sukker 5 g/l
Pris: kr. 399,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Klar og blank. Dufter godt av anis, blodappelsin, tørket appelsinskall og fennikel.
- Smak: Anis, karve, koriander og appelsin. Runde og gode smaker med deilig syrlig tilsnitt av sitrus. Lang ettersmak og god munnfølelse.
- Passer til: Reker og gravet fisk.
Vurdering: En akevitt av meget godt håndverk! Perfekt til sommeren og en klar vinner til sjømat.
Arcus – Gammel Opland
Stil: Brun akevitt, 26-28 mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske, 41,5 %, sukker 4,5 g/l
Pris: kr. 499,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen gul og klar. Dufter av fat, mynte, koriander, karve og tørket frukt.
- Smak: Karve og mye kryddertoner av pepper og lakris. Noe røyk og masse fat i smaken. Veldig fyldig og godt balansert. Føles fløyelsmyk.
- Passer til: Allround eller harde, salte oster.
Vurdering: En akevitt med kraftig og morsomt krydderpreg. Et godt kjøp!
Arcus – Lysholm Linie
Stil: Brun akevitt, 16 mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske 41,5%, sukker ukjent g/l
Pris: kr. 474,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Dufter godt av karve, pepper, vanilje, tørket frukt, eik, kvae og søt sitrus.
- Smak: Sitrus, karve, karamell, lakrisrot, vanilje, nøtter og treverk. God fylde og elegant munnfølelse! Lang og fin ettersmak av både sødme og urter.
- Passer til: Pinnekjøtt, fårikål og raspeballer.
Vurdering: En rund og kompleks akevitt med behagelig ettersmak.
Arcus – Løiten Linie
Stil: Brun akevitt, 16 mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske, 41,5 %, sukker 4 g/l
Pris: kr. 469,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Gyllen og klar. Dufter av karve, søtt appelsinskall, plomme og karamell.
- Smak: Sitrus, karve, karamell, pepper, vanilje, anis, fatpreg og lette urter. Elegant munnfølelse, fyldig og sødmefylt preg.
- Passer til: Pinnekjøtt og grillmat.
Vurdering: En behagelig og meget god akevitt som mange kommer til å like.
Det Norske Brenneri – Arvesølvet Aquavit
Stil: Brun akevitt, 24 mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske, 40 %, sukker under 3 g/l
Pris: kr. 449,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Dufter av karve, karamell, høy, lønnesirup, vanilje og masse fat.
- Smak: Karamell, pepper, sitrus, karve og tørket frukt. Fet, rund og balansert profil. Fatdrevet og lang ettersmak.
- Passer til: Kraftige kjøttretter som ribbe eller svineknoke.
Vurdering: En kraftig og meget god akevitt. Perfekt til fet mat.
Arcus – Løiten Export
Stil: Brun akevitt, 6 mnd på fat
Norge, 50 cl. plastflaske, 40 %, sukker 8 g/l
Pris: kr. 319,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Dufter av anis, karve, eukalyptus og nøtter. Frisk snev i nesen!
- Smak: Karve, anis, karamell og lett treverk. Lett tørr avslutning.
- Passer til: Gryteretter og fårikål.
Vurdering: En god akevitt med en lang ettersmak som passer best til mat!
Moestue – Hellstrøm Aquavit
Stil: Brun akevitt, 12 mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske, 40 %, sukker under 3 g/l
Pris: kr. 439,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Gode dufter av tørket frukt, søt appelsin, sitrus karamell og sherryfat. Lett krydderpreg i nesen.
- Smak: Karamell, vanilje, eikefat, tørket frukt, karve, pepper og anis. Smaken har tydelig krydderpreg.
- Passer til: Spekemat.
Vurdering: En klassisk akevitt med lang ettersmak. En fin vertskapsgave!
Arcus – Løiten ***
Stil: Brun akevitt, 6-9 mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske, 40 %, sukker 4 g/l
Pris: kr. 419,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Dufter av appelsin, mynte, karve, fennikel, tørket frukt og treverk. Godt krydderpreg i nesen.
- Smak: Karve, sitrus og treverk. Klassiske smaker!
- Passer til: Røyket kjøtt.
Vurdering: En klassisk akevitt med noe snerp!
Galatea Beverages – Akevitt Spesial
Stil: Brun akevitt, ukjent mnd på fat
Norge, 70cl. flaske 40 %, sukker 4 g/l
Pris: kr. 357,00 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Dufter masse appelsin! I øvrig koriander, karve, og sukkertøy. Søtlig duft.
- Smak: Appelsinskall, pepper, chili, karve og koriander. Sødme og skarp avslutning på tungen.
- Passer til: Rød og fet fisk.
Vurdering: En appelsindrevet akevitt med god fylde og noe spiss ettersmak.
Arcus – Fru Lysholm Aquavit
Stil: Brun akevitt, 24 mnd på fat
Norge, 70cl. flaske, 38 %, sukker under 3 g/l
Pris: kr. 429,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Gode dufter av karve, karamell, vanilje, treverk, tørket frukt og lette florale toner.
- Smak: Fat, vanilje, sitrus og karamell. Noe tam på tungespissen, i øvrig søte toner.
- Passer til: Lunsjbordet eller som allround.
Vurdering: En søt akevitt med noe vannete munnfølelse, men ettersmaken er god.
Arcus – Gammel Reserve
Stil: Brun akevitt, 36 mnd på fat
Norge, 70cl. flaske, 41,5 %, sukker 4,5 g/l
Pris: kr. 459,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Lys gyllen og klar. Milde dufter av karamell, fat, røde bær, karve og koriander.
- Smak: Karamell, fat og tørket frukt. Søtlig og mangler noe krydder.
- Passer til: Salt mat.
Vurdering: En akevitt som framstår noe søt og ensporet.
Det Norske Brenneri – Arvesølvet Helt Klar
Stil: Blank akevitt, ukjent mnd på fat
Norge, 70 cl. flaske, 38 %, sukker under 3 g/l
Pris: kr. 394,90 (Basisutvalget)
- Farge og duft: Klar og blank med flott heng i glasset. Dufter sitronskall og karve. I øvrig subtil i duften.
- Smak: En nøytral akevitt med hint av sitrus og karve. Stikk fra alkohol og lett tørrhet i smaken.
- Passer til: Cocktails.
Vurdering: En noe kjedelig akevitt som mangler akevittpreget. Denne minner mer om vodka.
Lyst til å lære mer om akevitt? Bli med på øl- og akevittsmaking!
Løiten Sommer burde vært med i testen. Dette er ein lett og rund akevitt som passer til det meste. Kan anbefales!
Har ikkje med Atlungstad – då er dei beste akevittene exludert
For meg er Gammel Oppland den som er best. Så god at den kan drikkes som cocnac. Uten å tenke på mat.
Lysholm linje sommerstid, gammel opland vinterstid.
Hellstrøms er også god, en typisk sommerakevitt. En som ikke er med, er Lyng akevitt, veldig god.
Og Tur Akevitt, joda egner seg til en tur, men ingen matakevitt, syns jeg da.