17. mai skal festkakene på bordet og norsk håndverkssider er et utmerket følge til kakene med krem. Her er noe gode tips!
Tradisjon tro feirer vi 17. mai og nasjonaldagen med kaker. Tradisjonelt er det bløtkake med rød gele eller friske bær som oftest står på bordet denne dagen, men vi er også glade i marsipankake, pavlova, verdens beste og kransekake.
Sider er et utmerket følge til kaker. Hvorfor ikke prøve en eplekake i år? og med norske epler i glasset! Hos Godt.no finner du gode oppskrifter på eplekake.
Kaketips til 17. mai: Lag bokkølkake – en bløtkake med vri
Sider med frukt og bær – eller klassisk sider er godt til kaker
Gårder som dyrker epler, driver ofte med bærproduksjon. Tilsatte bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken. I moderne sider ser vi også at frukt benyttes. Tilsetninger i sider gir sideren ofte kompleksitet. Denne type sidere passer ofte godt til søte desserter og kaker.
En spenstig butikksider med god og fyldig smak – tilsatt rabarbra er Rha Cider fra Balholm. I smaken er det fruktkaramell, rabarbra, fersken og røde bær. Smaksprofilen er god og balansert, og sideren er et utmerket følge til kremkakene 17. mai. Sideren finnes i salg hos Meny.
Skarbø Sider Glød fra Skarbø Gard er en annen herlig sider med god kompleksitet. Sideren er tilsatt bringebær, rips og moreller. Fargen er rød og smaken er god med fruktkaramell og kryddernoter. Sideren har flott eplepreg, er fruktig og har kompleks smaksprofil, med lang ettersmak. En flott sider til eplepai og eplekake.
En klassisk sider har ren og tydelig smak av eplene som er brukt. Sideren har god balanse mellom sødme og syre, og de fleste siderne er godt karbonisert.
Valagubben fra OmCider i Ryfylke er en slik klassisk sider. Sideren har duft av steinfrukt, og passer kakene med krem eller frukt og bær godt. I smaken finnes søte epler, fersken og vanilje. En sider med god balanse og medium ettersmak.
Issider – et naturlig følge til kakebordet
Issider er siderstilen med den mest konsentrerte eplesmak. Denne typen sider er ofte tyktflytende i konsistens og har intens smak, i tillegg til at sukkerinnholdet er høyt. Derfor er issider et utmerket følge til kaker eller desserter. Her er tre gode tips – Alle med høy kvalitet og de løfter kakene til nye høyder, når de kombineres sammen.
Dolgo IsSider fra Lindheim Ølkompani er en likøraktig issider med høy kompleksitet. Sideren har dadler, moden frukt, plommesaft, fat og krydder i smaken. Ettersmaken er lang og sideren passer godt til kakebordet. Sideren kan kjøpes på gårdsutsalget til Lindheim – på Gvarv i Telemark.
Et annet godt alternativ er NeRø Issider fra NeRø Frukt og Sider. En sider med høy syre og god fruktighet. Grønne bær, fiken, karamell og eplesyre dominerer smaken. Sideren har kompleks og lang smak. Godt til eplekake med krem.
En sider som passer 17. mai kakene godt er også; Kvestad Issider fra Kvestad Sideri. En issider med fint syrlig eplepreg. I smaken finnes søt sitrus, pære, vanilje og nektarin. En frisk og syrlig sider med medium ettersmak.
Hipp hurra og velbekomme!