Bløtkaka i 17. mai farger

Oppskrift bokkølkake – en bløtkake med vri

Bløtkake med bokkøl er en nydelig vri på den tradisjonelle varianten. En saftig og smaksrik kremkake med bær og øl, som også er en bitte liten smule syndig.

Publisert: 09.05.19

Foto: Malene Kolstø

Type rett: Dessert/bakverk

Vanskelighetsgrad: Medium

Imponer dine gjester på 17 mai, ved å lage Ølakademiets nydelige bokkølkake

Bokkøl er en ølstil som mange gjerne forbinner med de mange juleølene som dukker opp mot slutten av året. Men, bokkøl er en svært anvendelig øl som fint kan drikkes hele året. Det er et særs godt matøl som kan passe alt fra sommerens grillmat til det som står på dessertbordet. Bokkøl er et mørkt, maltrikt og smaksfullt øl. Det har også noe mer alkohol i seg enn det ølet man finner i butikkstyrke. Ølet har godt preg av sødme og man kjenner ofte smaken av kaffe og karamell i denne stilen.

Grunnet kaffe-/karamellpreget så egner bokkøl seg ekstra godt til en del søtsaker, og da spesielt kremede desserter. Bokkølet er også en fin stil å bruke i selve matretten man lager, grunnet det lave humlenivået og den gode sødmen som ølet gir til retten. Vi bruker her bokkøl til vår bokkølkake, både i selve røren og til dynking av kaken.

Øl og sjokolade – smaking for søtmonser

Er du fysen på noe søtt – men gidder ikke bake kaken selv? Bli med på et av våre Øl og sjokoladekurs!


I røren tilsetter vi ikke så mye, men har man øl i sukkerbrødet så hjelper kullsyren i ølet til å gjøre kaken ennå mer luftig. Dynkingen er mer viktig, for det er her bokkølet virkelig kommer frem i smaken. Dynking av sukkerbrød er alfa og omega, og folk dynker som oftes alt for lite. Husk på at kaken heter BLØTkake, dynker man for lite blir det tørt og kjedelig.

Bruk rikelig med bokkøl til dynking, slik at man får det fine røstede og karamelliserte preget fra ølet med inn i kaken.

Husk at denne kaken innholder alkohol (dog i svært små mengder), så den er mest for de voksne!


Ingredienser sukkerbrød:

  • 5 egg
  • 150 gr sukker
  • 150 gr hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss Bokkøl
  • Til dynking, fyll og pynting:
  • 1,5 dl bokkøl
  • 9 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • 2 dl jordbæsrsyltetøy
  • 2 pk friske jordbær
  • 2 pk friske blåbær

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 165°C.
  2. Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Bruk kjøkkenmaskin.
  3. Mens den piskes, sikt hvetemel og bakepulver.
  4. Vend melblandingen forsiktig inn i eggedosisen, vend så inn et par spiseskjer med bokkøl.
  5. Hell over i en godt smurt springform (24 cm i diameter). Bruk gjerne bakepapir ogå.
  6. Stek sukkerbrødet i ca 35-40 min. Sukkerbrødet skal ha løftet seg fint og være gjennomstekt. Ikke åpne stekeovensdøren underveis!
  7. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
  8. Pisk Kremfløten stiv med sukkeret.
  9. Del sukkerbrødet i tre lag.
  10. Her kommer det viktigste: dynk sukkerbrødet med bokkøl. Bruk gjerne en spiseskje for å fordele ølet over hele den åpne flaten av sukkerbrød(ene). Ikke vær beskjeden. Fyll på med et lag av syltetøy og så krem. Legg neste sukkerbrød-del over og gjenta prosessen to ganger.
  11. Når topplokket har kommet på så spres det som er igjen av kremen utover kaken, bruk en kakepallett og spre kremen jevt utover alle sidene av kaken. Spar litt av kremen til en sprøytepose.
  12. Pynt med friske jordbær og blåbær slik du selv ønsker, kremen i posen kan sprøytes ut i fine mønstre langs kaken.

Ønsker man et enda mer intenst preg av øl på kaken, så kan en dobbelbock benyttes.

Siste oppskifter fra Ølakademiet
Grillmarinade som gir et mørere resultat 28 mai 2019 - Frukt hjelper til å bryte ned seige deler av kjøtt, og gir i tillegg en sommerlig smak. Slik lykkes du bedre med grillmaten - bruk en mariande med øl i!
Frisk og spenstig jordbærsuppe med øl 28 mai 2019 - Jordbærsuppe kan være et sprekt innslag på svale sommerkvelder. Med øl som en av ingrediensene lover vi en annerledes og frisk smaksopplevelse for de voksne.
Sommerlett lakserullade og hovmestersaus 20 mai 2019 - Få ting slår en lakserullade som smårett i sommervarmen! Den er lett å lage, smaker fortreffelig og imponerer gjestene med sine perfekt balanserte smaker.

Har du prøvd å bruke øl i matlaging?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *