Bløtkaka i 17. mai farger

Bokkølkake – en bløtkake med vri

0
(0)

Bløtkake med bokkøl er en nydelig vri på den tradisjonelle varianten. En saftig og smaksrik kremkake med bær og øl.

Publisert: 12.05.20

Foto: Malene Kolstø

Type rett: Dessert/bakverk

Vanskelighetsgrad: Medium

Imponer dine gjester på 17 mai, ved å lage Ølakademiets nydelige bokkølkake.

Bokkøl er en ølstil som mange sammenligner med juleølene som dukker opp i desember. Men, bokkøl er en svært anvendelig øl som fint kan drikkes hele året. Det er et særs godt matøl som kan passe til sommerens grillmat, såvel som til dessertbordet.

Bokkøl er et mørkt, sterkt, maltrikt og smakfullt øl. Ølet har godt preg av sødme og man kjenner ofte smaken av kaffe og karamell i denne stilen.

Grunnet kaffe-/karamellpreget så egner bokkøl seg ekstra godt til en del søtsaker, og da spesielt kremede desserter. Bokkølet er også fin å bruke i matlagingen, grunnet det lave humlenivået og den gode sødmen som ølet tilfører retten.

Vi bruker her bokkøl til vår bløtkake. Bokkølet i oppskriften gjør sukkerbrødet luftig. Dynkingen av sukkerbrødet er alfa og omega, og folk dynker som oftest kakebunnen alt for lite. Husk at kaken heter bløtkake, dynker man for lite blir det tørt og kjedelig.

Bruk rikelig med bokkøl til dynking, slik at man får det fine røstede og karamelliserte preget fra ølet med inn i kaken. Husk at denne kaken inneholder alkohol (dog i svært små mengder), så den er mest for de voksne!


Ingredienser sukkerbrød:

  • 5 egg
  • 150 gr sukker
  • 150 gr hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss bokkøl

Til dynking, fyll og pynting:

  • 1,5 dl bokkøl
  • 9 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • 2 dl jordbæsrsyltetøy
  • 2 pk friske jordbær
  • 2 pk friske blåbær

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 165°C.
  2. Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Bruk kjøkkenmaskin.
  3. Sikt hvetemel og bakepulver. Vend melblandingen og bokkølet forsiktig inn i eggedosisen.
  4. Hell over røren i en godt smurt springform (24 cm i diameter).
  5. Stek sukkerbrødet i ca 35-40 min.
  6. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
  7. Pisk Kremfløten stiv med sukkeret og del sukkerbrødet i tre lag.
  8. Dynk sukkerbrødet med bokkøl. Bruk gjerne en spiseskje for å fordele ølet over hele den åpne flaten av sukkerbrød(ene). Ikke vær beskjeden. Fyll på med et lag av syltetøy og så krem. Legg neste sukkerbrød-del over og gjenta prosessen to ganger.
  9. Når topplokket har kommet på så spres det som er igjen av kremen utover kaken, bruk en kakepallett og spre kremen jevt utover alle sidene av kaken. Spar litt av kremen til en sprøytepose.
  10. Pynt med friske jordbær og blåbær, kremen i posen kan sprøytes ut i fine mønstre langs kaken.

Ønsker man et enda mer intenst preg av øl i kaken, så kan en dobbelbock benyttes.

Saken er oppdatert. Opprinnelig publisert 9. mai 2019.

Siste oppskifter fra Ølakademiet
Frisk og spenstig jordbærsuppe med øl 14 juli 2020 - Jordbærsuppe kan være et sprekt innslag på svale sommerkvelder. Med øl som en av ingrediensene lover vi en annerledes og frisk smaksopplevelse for de voksne.
Bokkølkake – en bløtkake med vri 12 mai 2020 - Bløtkake med bokkøl er en nydelig vri på den tradisjonelle varianten. En saftig og smaksrik kremkake med bær og øl.
Påskens lammestek med øl – oppskrift 2 april 2020 - Lammestek er for mange påskematens mor. Ikke så rart, da lam gjennom tidene ofte har blitt sett på som uskyld, og var en vanlig offergave i påsketradisjonen.

Har du prøvd å bruke øl i matlaging?

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *