
Bløtkake med bokkøl er en nydelig vri på den tradisjonelle varianten. En saftig og smaksrik kremkake med bær og øl.
Kaker hører alle fridagene i mai og nasjonaldagen til. Hvorfor ikke imponer dine gjester på 17 mai, ved å lage denne nydelige bokkølkaken?
Hva er bokkøl?
Bokkøl er en ølstil som fås kjøpt å Vinmonopolet. Mange sammenligner med juleølene som dukker opp i desember. Men, bokkøl er en svært anvendelig øl som fint kan drikkes hele året. Det er et særs godt matøl som kan passe til sommerens grillmat, såvel som oster, kaker og dessertbordet.
Bokkøl er et mørkt, sterkt, maltrikt og smakfullt øl. Ølet har godt preg av sødme og man kjenner ofte smaken av kaffe og karamell i ølet. Bokkølet er undergjæret.
Stor 17. mai guide! Oppskrifter – mat og drikketips
Bokkølkake med godt øl i glasset
Grunnet kaffe-/karamellpreget så egner bokkøl seg ekstra godt til søtsaker, og da spesielt desserter med krem. Bokkølet passer fint å bruke i matlagingen, grunnet det lave humlenivået og den gode sødmen som ølet tilfører retten.
Vi bruker bokkøl til vår bløtkake og bokkølet gjør sukkerbrødet luftig. Dynkingen av sukkerbrødet er alfa og omega, og folk dynker som oftest kakebunnen for lite. Husk at kaken heter bløtkake, dynker man for lite blir det tørt og kjedelig.
Bruk rikelig med bokkøl til dynking, slik at man får det fine røstede og karamelliserte preget fra ølet med inn i kaken. Kaken inneholder alkohol (dog i svært små mengder), så den er egnet for de voksne kakespiserne!
Oppskrift bokkølkake – En nydelig kake til mai-dagene
Ingredienser sukkerbrød:
- 5 egg
- 150 gr sukker
- 150 gr hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 2 ss bokkøl
Ingredienser til dynking, fyll og pynting:
- 1,5 dl bokkøl
- 9 dl kremfløte
- 2 ss sukker
- 2 dl jordbæsrsyltetøy
- 2 pk friske jordbær
- 2 pk friske blåbær
Slik lager du bokkølkake
Fremgangsmåte:
- Forvarm ovnen til 165°C.
- Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Bruk kjøkkenmaskin.
- Sikt hvetemel og bakepulver. Vend melblandingen og bokkølet forsiktig inn i eggedosisen.
- Hell over røren i en godt smurt springform (24 cm i diameter).
- Stek sukkerbrødet i ca 35-40 min.
- Avkjøl sukkerbrødet på rist.
- Pisk Kremfløten stiv med sukkeret og del sukkerbrødet i tre lag.
- Dynk sukkerbrødet med bokkøl. Bruk gjerne en spiseskje for å fordele ølet over hele den åpne flaten av sukkerbrød(ene). Ikke vær beskjeden. Fyll på med et lag av syltetøy og så krem. Legg neste sukkerbrød-del over og gjenta prosessen to ganger.
- Når topplokket har kommet på så spres det som er igjen av kremen utover kaken, bruk en kakepallett og spre kremen jevnt utover alle sidene av kaken. Spar litt av kremen til en sprøytepose.
- Pynt med friske jordbær og blåbær, kremen i posen kan sprøytes ut i fine mønstre langs kaken.
Ønsker man et enda mer intenst preg av øl i kaken, så kan en dobbelbock benyttes istedenfor en vanlig bokkøl.
Lykke til med bakingen og pyntingen!