I julen velger vi norske kvalitetsråvarer. Norsk sider til julemat bør derfor være et naturlig førstevalg. Hvilken sider skal du drikke til lutefisk, pinnekjøtt og ribbe? Vi gir deg gode svar.
Norsk sider til julemat er for mange et ukjent landskap. Om du ikke har prøvd norsk håndverkssider, bør du la deg inspirere av disse anbefalingene til julematen. Norsk sider i glasset til nyttår er også friskt og veldig godt.
Norsk sider til julemat
Sider har mange av de riktige smakene og nyansene vi trenger til julematen. Her kan sødmen og syrligheten nevnes spesielt, men også lett bitterhet (tanniner og snerp) som vi finner i utvalgte sidere. I tillegg har sider bobler som renser opp i munnen. Bobler passer den fete julematen godt og som får sideren til å skinne gjennom hele julehøytiden.
Også norske alkoholfrie sidere er gode valg til julematen. I produksjonen av alkoholfri sider er det ingen bruk av tilsetninger. Fermenteringen starter og prosessen stoppes ved pasteurisering. Produktet har fått lett gjærpreg, naturlige bobler og den gode smaken passer julematen fint. En anbefaling er Gardsbrenneriet– Frisider Eple.
Se også: Slik velger du riktig sider til maten
Hvilken sider velger man så til julematen 2023? Nedenfor gir vi deg noen gode tips til norske sidere. Da med link til Vinmonopolet, presentert i tilfeldig rekkefølge.
Norsk sider til ribbe
Ribba inneholder mye fett og salt og tilbehøret har ofte smaker av syrlig og søt karakter. Siderens oppgave blir å balansere smakene og rense munnen for fett. Til ribbe velge man derfor en sider som har mye smak, er sødmefylt og sterk.
Våre anbefalinger – norsk sider til ribbe 2023:
- Alde – Alde Sider
- Eiane Gard – Brist
- Hardangerbonden – Bestevenn
- Skarbø Gard – Arvegull
- OmCider – Valagubben
Pinnekjøtt og sider
Til pinnekjøtt velger man sider med høy alkoholstyrke, syrlighet og sødme. Eplesyrligheten renser opp i fettet, mens sødmen passer utmerket til kålrotstappe. Sødmefylte sidere passer godt som kontrast til det salte pinnekjøttet. Er pinnekjøttet røkt, kan du med fordel velge å gå opp i sødme.
Sidere laget med humle og av bitre eplertyper passer også godt til pinnekjøtt. Disse siderne har mer struktur og inneholder noe tanniner og snerp. Denne typen sider renser munnen for fett, sammen med alkoholen og karboneringen.
Våre anbefalinger – sider til pinnekjøtt 2023:
- Aga Sideri – Humlepung
- Odelsgut– Odelsgut O
- Solhøi Cider – Flytende Solskinn
- Harding Økologisk Sider – Sprudlande Harding
Gode sidere til lutefisk
Er du glad i lutefisken med ribbefett eller bacon? Velg da en sider tilsatt humle, eller en sider med tanniner og/eller høy syre. Til øvrig tilbehør som brunost, sirup og sennep er sidere med god sødme og noe fruktighet gode valg. Her passer gjerne klassiske norske sidere.
Våre anbefalte sidere til lutefisk 2023:
- Alde – Lotherus
- Balholm – Vestr Cider (butikksider)
- Store Naa Siderkompani – 57/2 Kårkall
- Apal Sideri – Sølvsider
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Sider til nyttårsfeiringen
Sider med bobler er også perfekt å bruke som aperitiff eller til nyttårsfeiringen. La det nye året skinne med norsk sider i glasset! Skål og god feiring!
Våre anbefalte sidere til nyttår 2023
- Kvestad Sideri, 1808
- Hardanger Saft og Sideri – Hardanger Sider Tørr
- Sandalen Gård – Knedrepar
- Hardanger saft og siderfabrikk, Hardanger Sider Dronning
Se også: Stor sidertest – Norsk kvalitetssider 2023