Norsk sider fortsetter å imponere! Ølakademiet har testet 102 av landets sidere og 14 av dem har fått en solid sekser på terningen. Se hva du bør legge i handlekurven!
For femte år på rad har Ølakademiet testet norsk sider. Årets test inkluderer 102 produkter fra produsenter, spredt over Sogn, Ryfylke, Møre og Romsdal, Trøndelag, Rogaland, Agder, Buskerud, Vestfold, Telemark og Oslo. Størstedelen av siderne som har blitt testet, kommer fra Hardanger, som også har en geografisk beskyttet betegnelse for sin sider.
Utforsk resultatene ved å klikke deg gjennom de ulike kategoriene eller scrolle ned til bunnen av artikkelen:
- Alkoholfritt og butikksider (under 4,7 vol %) – Sidertest 2024
- Klassisk norsk sider – Sidertest 2024
- Klassisk norsk sider med tilsetning (frukt, bær, planter og krydder) – Sidertest 2024
- Natur og spontangjæret sider – Sidertest 2024
- Åpen klasse – Sidertest 2024
- Issider – Sidertest 2024
En smaksrik reise gjennom norsk sider
Daglig leder og pommelier ved Ølakademiet, Luis Herreros bekrefter den imponerende kvaliteten på norsk sider. I testen finner man sider som passer perfekt til de fineste råvarene: fisk og skalldyr, kjøtt og vilt, samt oster og desserter. Det er også sidere som er ideelle for aperitiffer og festlige anledninger, som bursdager eller sommerfester. I testen er det inkludert matanbefalinger til hvert produkt.
Årets test inkluderer også gledelig alkoholfri sider, en relativt ny trend i Norge som juryleder Herreros påpeker smaker fantastisk. Sammen med Jørn Tore Persen har Herreros utforsket det mangfoldige landskapet av norske sider, og de er enige om at testing av sider er en spennende reise. Da med en helt unik opplevelse for ganen.
De understreker begge betydningen av fruktbøndenes kunnskap og kreativitet, i tillegg til eplekvalitet, gjæringsprosessen og bruk av tilsetninger, som alle bidrar til den høye kvaliteten vi ser på produktene i dag.
Ølakademiet om norsk sider
Endelig begynner sider å få den anerkjennelsen den fortjener som en kvalitetsdrikk i Norge, ifølge Luis Herreros. Han bemerker den økende interessen for sider laget av norske epler og ser positivt på veksten i bransjen og salget av sider. Men det er fortsatt utfordringer, spesielt når det gjelder å øke kunnskapen rundt sider og å få forbrukerne til å forstå og verdsette mangfoldet av stiler og bruksområder for denne drikken.
Hver dag skapes det siderhistorie i Norge hos over 50 produsenter, der norsk sider har gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt gjennom epleprodusentens samarbeidsvilje, kunnskap og høykvalitetsprodukter.
Herreros oppfordrer leseren til å velge norsk kvalitetssider neste gang du vil nyte noe forfriskende og godt i glasset.
Seks kvalitetssidere i særklasse
Av de fjorten siderne som fikk den høyeste karakteren seks på terningen, utmerket seks av dem seg med over 96 poeng av 100 mulige. Ytterligere 36 produkter fikk fem på terningen, noe som indikerer at nesten halvparten av produktene i testen oppnådde svært høy score og innehar dermed høy kvalitet. Ti produkter fikk en score på 74 poeng eller lavere og mottok dermed en treer på terningen.
Testvinneren ble Sølvsider fra Apal Sideri, og på delt pallplass henholdsvis sider fra Hardangerbonden, Eiane Gård, Lindheim og Gaardsbreneriet.
Apal Sideri – Apal Sideri Sølvsider
OMRÅDE: Ryfylke
STIL: Klassisk Norsk Sider
SUKKER: 16 g/L, SYRE: 7.13 g/L, ALKOHOL: 8 %
PRIS: 179.90 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet, Gardsutsalg
EPLESORTER/TILSETNINGER: Summerred, Aroma
- UTSEENDE OG AROMA: Klar og lys. Deilige dufter av pære, urter og sitrus.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Behagelig og lett syrlig preg av sitrus og bærsaft. Deilig eplepreg i midtpartiet. Godt balansert og musserende munnfølelse. Medium lang ettersmak.
- PASSER TIL: Østers eller andre godsaker fra havet
VURDERING: En nydelig sider med glimrende balanse.
Hardangerbonden – Hardangerbonden Issider
OMRÅDE: Hardanger
STIL: Issider
SUKKER: 178 g/L, SYRE: 29.9 g/L, ALKOHOL: 10 %
PRIS: 396.00 (38 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet, Gardsutsalg
EPLESORTER/TILSETNINGER: Aroma, Summerred
- UTSEENDE OG AROMA: Klar dyp gyllen. Dufter av karamell, tørket frukt og bakt eple.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Dype smaker av modent eple, dadler, rosin og krydder. God balanse og behagelig eplesyre i midtpartiet. Lang og kompleks ettersmak.
- PASSER TIL: 17. mai kakene
VURDERING: En nydelig issider med høy kompleksitet.
Eiane Gard – Brist
OMRÅDE: Ryfylke
STIL: Pet Nat
SUKKER: 20 g/L, SYRE: 7 g/L, ALKOHOL: 7 %
PRIS: 219.00 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet, Gardsutsalg
EPLESORTER/TILSETNINGER: Discovery, Honning
- UTSEENDE OG AROMA: Klar lys gyllen. Dufter behaglig av honning, treverk og sommerblomster.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Spenstige smaker som domineres av tydelige honningnoter. Multer, blomster og krydder i midtpartiet. Meget godt balansert og medium lang ettersmak.
- PASSER TIL: Grillmat
VURDERING: En glimrende sider med et spennende honningpreg.
Lindheim Titania – Frukt by Lindheim
OMRÅDE: Telemark
STIL: Natursider
SUKKER: 8 g/L, SYRE: 7 g/L, ALKOHOL: 7 %
PRIS: 195.00 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet, Gardssalg, Horeca
EPLESORTER/TILSETNINGER: Aroma, Rubinstep, Solbær
- UTSEENDE OG AROMA: Nesten klar rød i utseende. Dufter av skogsbær, plomme og kirsebærstein.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Kirsebær, plomme, rips og solbær i smaken. Fyldig og balansert munnfølelse med lette taninner i avslutningen. Lang og behagelig ettersmak.
- PASSER TIL: Rødt kjøtt
VURDERING: En sider med høy kompleksitet og herlige smaker.
Gardsbrenneriet – Attåt Sider Eple Kirsebær Solbær og Rips
OMRÅDE: Nordfjord
STIL: Tilsetning
SUKKER: 20.3 g/L, SYRE: 7.1 g/L ALKOHOL: 7.5 %
PRIS: 179.90 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet
EPLESORTER/TILSETNINGER: Aroma, Discovery, Gravenstein, Kirsebær, Solbær, Rips
- UTSEENDE OG AROMA: Klar dyp rød. Dufter av mørke bær, krydder, kirsebær, krydder og tørket fiken.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Nydelig kirsebærpreg i smaken. Et hint av krydder, bakt eple og mørke bær i midtpartiet. Fyldig, balansert og perlende munnfølelse. Tørr avslutning med en lang ettersmak.
- PASSER TIL: Chevre og andre gode oster
VURDERING: En meget godt laget sider med herlig kirsbærsmak.
Hardangerbonden – Bestevenn
OMRÅDE: Hardanger
STIL: Klassisk Norsk Sider
SUKKER: 16 g/L, SYRE: 7.2 g/L, ALKOHOL: 6 %
PRIS: 198,00 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet, Gardsutsalg
EPLESORTER/TILSETNINGER: Discovery
- UTSEENDE OG AROMA: Klar og blank i utseende. Dufter av blomster, mineraler, bakt eple og fersken.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: God, frisk og lett syrlig preg av stikkelsbær og grønne epler. Musserende munnfølelse. Fyldig kropp med meget god balanse. Behagelig og lett tørr ettersmak.
- PASSER TIL: 17. mai frokosten
VURDERING: En glimrende og sprudlende sider.
Slik gikk det i fjor: Test av norsk sider 2023 – Her er vinnerne og taperne
Salgsutviklingen av norsk sider
Salget av norsk sider har hatt en imponerende vekst de siste årene. I følge VG solgte Vinmonopolet i fjor 393.360 liter sider, en økning på 14 prosent fra 2022, som ga omsetningsrekord. Den tidligere rekorden var i coronaåret 2021, da det ble det solgt 372.075 liter. Sider er likevel en liten kategori innenfor det totale solgte volumet hos Vinmonopolet.
Hva er sider?
Sider er et resultat av gjæring av eplejuice eller most, hvor gjæren omgjør sukkeret til alkohol. Produksjonen av sider ble forbudt ved etableringen av Vinmonopolet
Slik er testen gjennomført
Ølakademiet har sendt ut invitasjon til landets produsenter om deltakelse til testen av norsk sider. De inviterte produsentene har selv valgt om de ønsker å være med i testen. Hver produsent kunne maks melde på 5 produkter.
Alle innkomne sidere ble kategorisert og vurdert i følgende klasser: Alkoholfri- og butikksider, klassisk sider, natur og spontangjæret sider, sider med tilsetninger, is-sider og åpen klasse.
Testen består testen av 102 ulike produkter fra i alt XX norske produsenter.
Testen er gjennomført over fem dager i uke 14 og 15 – 2024. Alle produkter er testet blindt i et nøytralt miljø på dagtid.
Hvert produkt er bedømt etter kriteriene farge, duft, smak og munnfølelse, hvor smaken er vektlagt tyngst. Dommerne bruker et skjema og gir poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.
Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast.
Ølakademiets poengskala er femdelt:
- Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
- God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
- Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
- Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
- Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)
Disse satt i juryen:
- Luis Herreros – daglig leder, pommelier (sidersommelier) og foreleser hos Ølakademiet.
- Jørn Tore Persen – salg & markedssjef, pommelier (sidersommelier) og foreleser hos Ølakademiet.
Sidertest 2024 resultater – alle kategorier sider
I testen finner du sidere fra små gårder, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge. Testen er inndelt i disse kategoriene:
Alkoholfri og butikksider – Sidertest 2024
I sidertesten har alkoholfritt og norskprodusert butikksider fra dagligvarebutikker blitt vurdert. Sjekk resultatene!
Klassisk norsk sider – Sidertest 2024
Klassisk norsk sider dominerer årets test med 33 produkter. De varierer fra tørre og sprudlende til søte og alkoholrike. Se hvilke som utmerket seg!
Sider med tilsetning – Sidertest 2024
Sidertesten inkluderer sider med tilsetning. I produksjonen brukes ofte frukt, bær, urter og krydder for å skape unike smaksopplevelser. Se karakterene!
Spontangjæret sider – Sidertest 2024
Spontangjæret sider er siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke tilsettes. I år er det 17 produkter i denne kategorien. Se hvordan de scoret i vår test!
Åpen klasse – Sidertest 2024
I sidetesten for 2024 har vi åpen klasse. Her presenteres 9 unike produkter som ikke enkelt kan kategoriseres under de vanlige siderstilene. Kanskje finner du en nye favoritt?
Issider – Sidertest 2024
I kategorien issider kan du oppleve den mest intense eplesmaken. Segmentet er i vekst, og testen har 11 produkter. La oss utforske hva produsentene har skapt!