Publisert Legg igjen en kommentar

Åpen klasse – Sidertest 2024

Åpen klasse - Norsk sidertest 2024
Åpen klasse – Sidertest 2024
Gode sidere i åpen klasse Foto Trond A Lierhagen

I sidetesten for 2024 har vi åpen klasse. Her presenteres 9 unike produkter som ikke enkelt kan kategoriseres under de vanlige siderstilene. Kanskje finner du en nye favoritt?

Produktene i åpen klasse skiller seg fra de andre kategoriene på grunn av deres unike egenskaper. Ofte er disse sidene laget på en særegen måte, eller de kan være produsert ved hjelp av epler fra familier, som er mer vanlige i siderproduserende land som England og Frankrike.

Vil du vite mer om ekte sider? Sjekk podcasten hos Vinmonopolet!

I åpen klasse for i år inkluderer utvalget fatlagrede sidere, sider gjæret med kveik og sider produsert etter Pet-Nat metoden eller med pære.

Hvordan det gikk i fjor? Les om resultatene fra Sidertest 2023 – Åpen klasse.

Åpen klasse – Sidertest 2024, resultater:

Produktene er presentert i rekkefølge etter poengsum og karakter.

ØABILDETerningkastNavnProdusent%Syre g/LSukker g/LVeiledende prisVolumTilgjengelighetOmrådeStilEplesorter/TilsetningerUtseende og aromaSmak og munnfølelsePasser tilPoengVurdering
5Impure Rouge - Frukt by LindheimLindheim791260,30,75Vinmonopolet, Gardssalg, HorecaTelemarkSpontanfermentert graffAroma, Dolgo, Malt, Kirsebær, Haskap, BringebærKlar rubinrød med et lavt rosa hode. Dufter av kirsebær, vanilje, fat, karamell og lett funk.Syrlig og tydelig kirsebærsmak. Karamell, fat og vanilje i midtpartiet med en fyldig og ren munnfølelse. Behagelig karbonert og medium lang ettersmak.Ostefatet90En flott siderhybrid med et godt fatpreg.
5Alde SvansAlde91450379,90,75VinmonopoletHardangerIssiderhaleSummerred, Discovery, Gravenstein, AromaKlar gyllen. Dufter av tørket frukt, bakverk og krydder.Frisk og syrlig smak av sitrus og grønne bær. Lett perlende munnfølelse, god balanse og lang behagelig ettersmak.Nygrillet makrell89En frisk sider med et godt syrenivå.
5UtsiderSteinset Gård105,53219,80,75VinmonopoletLierMethode TraditionelleDiscovery, AromaKlar lys gyllen. Dufter av champagne, mineraler og treverk.Behagelig earthy smak med et tydelig mineralsk midtparti. Musserende og balansert munnfølelse. Noe tørrhet i avslutningen og medium lang ettersmak.Lunsj eller brunsj88En sprudlende sider med et vinøst preg.
5Balholm VestmannBalholm6314119,50,5Vinmonopolet, GardsutsalgSognEngelsk StilBittre EplerNesten klar og dyp gul i utseende. Dufter av krydder og bakt eple.God smak av moden frukt, syrlige bær og behagelig bitterhet. God balanse og perlende munnfølelse med en tydelig tørr ettersmak.Sjømat85En knusktørr sider til matbordet.
4FyndigEiane Gard8,511,5122490,75Vinmonopolet, GardsutsalgRyfylkeFrysekonsentrertAroma, RubinstepTåkete gul i utseende. Dufter av bakverk, plomme, modent eple, toffee og fiken.Syrlig og friskt preg av sure bær og grønne plommer. Balanseres ut med en del sødme i form av dadler og fiken i midtpartiet. Lett perlende munnfølelse og lang ettersmak.Kraftige oster84En annerledes sider med mye smak.
457/2 - KårkallStore Naa Siderkompani7526194,90,75VinmonopoletHardangerKveiksiderGravenstein, Disccovery, KveikKlar og gyllen i utseende. Dufter behagelig av blomster, bakverk, modent eple og krydder.Intressante smaker av tørket frukt og moden plomme. Kremet munnfølelse og lett tørr ettersmak.Kransekake83En god sider med dype smaker.
4Edel PæresiderÅkre6,56152120,75VinmonopoletHardangerPæresiderPæreKlar og blank. Dufter av søt frukt, blomster og pære.Lett sødmefylt preg av pære, bær og tørket frukt. Musserende og kremet munnfølelse. Godt balansert og kort finish.Friske norske jordbær82En sødmefylt sider med et fint pærepreg.
4Eikefatlagra GravensteinsiderUlvik Frukt & Cideri8,56,8121200,33GardsutsalgHardangerFatlagretGravensteinKlar og blank. Spesiell duft av fenoler og urter.Smaker av syrlige bær, krydder og treverk. Balansert, men fremstår enkel i utrykket. Noe kort ettersmak.For seg selv78En sider midt på treet.
3Balholm AldinBalholm10683230,75Vinmonopolet, GardsutsalgSognMethode TraditionelleCiderepler, BordeplerKlar dyp gyllen. Dufter av krydder og lys karamell. Hint av epleeddik.Epleskrott og treverk i smaken. Noe ubalanse hvor smakene spriker og med et tydelig alkoholpreg. Fremstår tynn med en knusktørr avslutning.Ingen anbefaling73En sider som fremstår ubalansert.

Sidertest 2024 resultater – alle kategorier sider

I sidertesten finner du sidere fra små og større produsenter i Norge. Se sidere i øvrige kategorier og stiler nedenfor. 

Grafikk: Se vårt store utvalg av kurs og smakinger.
Ølakademiet har mange flotte gaver og opplevelser. Sjekk tilbudet her!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *