Norsk sider er og blir eplekjekt! Ølakademiet har testet 97 norske sidere, hvor 12 sidere fikk seks på terningen. Se hvordan produktene scorer og hva du bør legge i kurven!
Ølakademiet tester norsk sider for fjerde året på rad. I årets test er det med 97 produkter fra 34 produsenter fra Vestland, Viken, Telemark, Vestfold, Innlandet, Møre og Romsdal, Trøndelag og Rogaland. Hoveddelen av siderne i testen kommer fra distriktet Hardanger, som også har geografisk beskyttet betegnelse.
Se resultatene ved å klikke på de ulike kategoriene eller scroll til bunn av saken.
- Alkoholfri- og butikksider (under 4,7 vol %) – Sidertest 2023
- Klassisk Norsk sider – Sidertest 2023
- Sider med tilsetninger (frukt, bær, planter og krydder) – Sidertest 2023
- Spontangjæret sider – Sidertest 2023
- Åpen klasse – Sidertest 2023
- Issider – Sidertest 2023
Norsk sider er en reise i smak
Daglig leder og pommelier i Ølakademiet Luis Herreros stadfester at kvaliteten på norsk sider er svært høy. I testen er det sidere som passer til de beste råvarer; fisk og skalldyr, kjøtt og vilt, men også oster og desserter. Du finner gode sidere som passer til aperitiff og festlige lag, som bursdagen eller til sommerfesten.
I år er det også gledelig å ha med alkoholfrie sidere, som er et forholdvis nytt fenomen i Norge og som smaker fantastisk godt forteller juryleder Herreros.
Sammen med Jørn Tore Persen har Herreros smakt seg gjennom det norske siderlandskapet, med stor spennvidde og variasjon i mellom produktene. Å teste sider er som en reise. Siderne har stort mangfold i smak, og smaksbildet går fra A til Å – sier de med glimt i øyet.
De er begge samstemte om at det er fruktbondens kunnskap og kreativitet, i tillegg til eplekvaliteten, gjæringen, prosessen og bruk av tilsetninger som gir oss den høye kvaliteten vi nå ser at norsk sider har.
Se også: Test av sider – Norsk alkoholfri sider 2023
Ølakademiet om Norsk kvalitetssider
Endelig er sider i ferd med å få et språk og bli kjent som en kvalitetsdrikk i Norge. Flere og flere konsumenter får opp øynene for sider laget av norske epler og det er gledelig at sider er i vekst og at salgsutviklingen går riktig vei, sier Luis Herreros videre.
Men det er fortsatt et stykke vei å gå, og det må vi jobbe med i bransjen. Sider må løftes som drikk og økt kunnskap kan være nøkkelen til siderens fremtidige suksess. Det være seg å informere konsumenten om hva sider er, hvilke stiler som finnes og hva de passer til av mat.
Det skal være like lett for kunden å velge norsk sider som øl eller annen drikke, i butikkene og på Vinmonopolet. Vi er på vei, men har et stykke å gå. Oppfordringen er derfor; les denne testen og bruk den. Eller spør betjeningen om du trenger råd. Velg norsk kvalitetssider neste gang du vil ha noe godt i glasset.
I dag finnes det over 50 produsenter som skaper siderhistorie hver dag. De norske produsentene har gjennom godt samarbeid, kunnskap og gjennom sine kvalitetsprodukter, satt norsk sider på kartet, ikke bare her hjemme – men også i det store utland.
Norsk sider gjør det stort i internasjonale konkurranser som Cider World og vil i fremtiden ta mange priser hjem. Det kan vi med trygghet slå fast, når vi ser kvaliteten på produktene i denne testen fastslår Luis Herreros.
Epler i glasset til folket
I en tid hvor vi generelt drikker mer lyse produkter med lavere alkohol, er sider en drikk som mange vil foretrekke. Norsk sider passer i likhet med øl, godt for folk flest.
Det finnes sidere i et utall varianter med ulike smaksbilder. Sider har mange ansikter og spenner fra fruktige, søte til tørre, syrlige og bitre. Felles er at de passer alle anledninger.
Sider er også et godt følge til mat og i testen er det gjort matanbefaling til alle produktene.
Fem kvalitetssidere helt til topps
Tolv sidere fikk toppkarakteren seks på terningen, med mer enn 95 poeng av 100 mulige. Fem sidere fikk 97 poeng og gikk helt til topps. 46 av produktene får fem på terningen, som viser at nær halvparten av produktene har svært høy kvalitet. Kun 3 produkter fikk 74 poeng eller mindre i score og dermed en treer på terningen.
På pall plass (delt førsteplass) kommer disse fem siderne fra Apal Sideri, Alde, Sandalen Gård, Hardanger Saft og Siderfabrikk og NeRø Frukt og Sideri.
Apal Sideri – Apal Sideri Sølvsider
OMRÅDE: Ryfylke
STIL: Klassisk, EPLESORTER: Aroma, Summerred
SUKKER: 16 g/L, SYRE: 8.46 g/L, ALKOHOL: 8 %
PRIS: 174,90 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet
- UTSEENDE OG AROMA: Klar og blank. Dufter av søte epler, bær, honning og med et floralt preg.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Lett sitruspreg, pære, honning og steinfrukt i smaken. Mye frisk eplesmak i midtpartiet. Gode og balanserte smaker. Bra fylde og kompleksitet. Medium lang ettersmak. Lett tørr finish.
- PASSER TIL: Nydampede blåskjell.
VURDERING: En smakfull sider med meget god balanse.
Alde – Alde Issider
OMRÅDE: Hardanger
STIL: Issider, EPLESORTER: Summerred, Aroma
SUKKER: 185 g/L, SYRE: 25 g/L, ALKOHOL: 10 %
PRIS: 374,90( 37,5 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet
- UTSEENDE OG AROMA: Klar dyp gyllen. Dufter moden frukt, karamell, blomster, jordbær og svisker.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Tørket frukt, plomme og vanilje i smaken. Fruktig og balansert. Fyldig munnfølelse. Deilig frisk eplesyre i midtpartiet og avslutningen. Lang ettermak.
- PASSER TIL: Kraftige blåmuggoster.
VURDERING: En issider med nydelig balanse og flotte komplekse smaker.
Sandalen Gård – Knedrepar
OMRÅDE: Jæren
STIL: Klassisk, EPLESORTER: Rød Aroma, Rubinstep
SUKKER: 19.8 g/L, SYRE: 7.79 g/L, ALKOHOL: 7.17 %
PRIS: 185,00 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet
- UTSEENDE OG AROMA: Klar lys, nesten blank. Dufter av stikkelsbær, urter og friske epler.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Frisk og syrlig eplesmak. Vanilje og litt karamell i bakgrunnen. Lett musserende med god og rund munnfølelse. Balanserte smaker. Medium lang ettersmak. Lett tørrhet i finishen.
- PASSER TIL: Østers og annet godt fra havet.
VURDERING: En herlig sider med god kompleksitet.
Hardanger Saft og Siderfabrikk – Dronning Sider
OMRÅDE: Hardanger
STIL: Spontan, EPLESORTER: Discovery, Elstar, Aroma, Graventein
SUKKER: 18 g/L, SYRE: 7 g/L, ALKOHOL: 8.2 %
PRIS: 198,20 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet
- UTSEENDE OG AROMA: Klar lys gyllen. Dufter lett av steinfrukt, vanilje, tørket frukt og krydder.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Søt frukt, nektarin, krydder og søte epler. Musserende og fruktig. Nydelig balansert med en lang ettersmak.
- PASSER TIL: Krepselaget.
VURDERING: En fruktig sider med perfekt balanse.
NeRø Frukt og Sideri – Vill og Villig
OMRÅDE: Telemark
STIL: Klassisk, EPLESORTER: Økologisk Discovery
SUKKER: 21 g/L, SYRE: 7.7 g/L, ALKOHOL: 8 %
PRIS: 210,00 (75 cl), TILGJENGELIGHET: Vinmonopolet
- UTSEENDE OG AROMA: Klar og lys gyllen med rosakjær. Dufter behagelig av søt sitrus, krydder, stikkelsbær og blomster.
- SMAK OG MUNNFØLELSE: Bær, søt sitrussaft, modent eple, fruktkaramell, vanilje og steinfrukt i smaken. Behagelig og rund munnfølelse. Meget bra balanse. Flott kompleksitet og lang ettersmak.
- PASSER TIL: Sommerens grillmat.
VURDERING: En glimrende sider med smaken av sommer.
Slik gikk det i fjor: Test av norsk sider 2022 – Her er vinnerne og taperne
Salgsutviklingen av norsk sider
Omsetningen av norsk sider var i 2010 på 2,7 millioner kroner. I fjor nådde salget av norsk sider vel 100 millioner i omsetning, tar vi med salget fra Vinmonopolet, dagligvare, Tax-Free, restauranter og gårdsutsalgene.
Salget fra Vinmonopolet utgjorde 345000 liter i 2022, mens det ble satt salgsrekord under pandemien i 2021 med 372000 liter.
Se også: Test av norsk sider – Topp 5 bestselgere Vinmonopolet
Hva er sider?
Sider er et resultat av gjæring av eplejuice eller most, hvor gjæren har omgjort sukkeret til alkohol.
Ved etableringen av Vinmonopolet i 1922 ble all kommersiell produksjon av alkohol forbudt i Norge, og med det forsvant også kunnskapen om produksjon av sider og fruktvin. I 2005 ble det igjen lov å fremstille fruktvin og sider for salg, og fra 2016 fikk norske fruktvin- og sider produsenter lov til å selge sine produkter rett fra egne gårdsutsalg.
Slik er testen gjennomført
Ølakademiet har sendt ut invitasjon til landets produsenter om deltakelse til testen av norsk sider. De inviterte produsentene har selv valgt om de ønsker å være med i testen. Hver produsent kunne maks melde på 5 produkter.
Alle innkomne sidere ble kategorisert og vurdert i følgende klasser: Alkoholfri- og butikksider, klassisk sider, spontangjæret sider, sider med tilsetninger, is-sider og åpen klasse.
Testen består av 97 ulike produkter fra i alt 34 norske produsenter.
Testen er gjennomført over fem dager i uke 12 og 13 -2023. Alle produkter er testet blindt i et nøytralt miljø på dagtid.
Hvert produkt er bedømt etter kriteriene farge, duft, smak og munnfølelse, hvor smaken er vektlagt tyngst. Dommerne bruker et skjema og gir poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.
Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast.
Ølakademiets poengskala er femdelt:
- Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
- God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
- Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
- Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
- Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)
Disse satt i juryen:
- Luis Herreros – daglig leder, pommelier (sidersommelier) og foreleser hos Ølakademiet.
- Jørn Tore Persen – salg & markedssjef, pommelier (sidersommelier) og foreleser hos Ølakademiet.
Sidertest 2023 resultater – alle kategorier sider
I testen finner du sidere fra små gårder, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge. Testen er inndelt i disse kategoriene:
Alkoholfritt og butikk – Sidertest 2023
Alkoholfri- og norsk sider i butikkene er kjekt og blir stadig mer synlig. Se hvordan de gjorde det i den store sidertesten.
Klassisk sider – Sidertest 2023
I sidertesten er klassisk sider den største kategorien med 34 produkter. De spenner fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike. Se hvem som utmerket seg!
Sider med tilsetninger – Sidertest 2023
Årets sidertest inneholder 19 sidere med tilsetninger. I produksjon brukes ofte frukt, bær, planter og krydder. Sjekk hvilke sidere som gjorde det best i test.
Spontangjæret sider – Sidertest 2023
Spontangjæret sider er siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. I år var det innmeldt 16 produkter i denne kategorien. Se hvordan de scoret i testen!
Åpen klasse – Sidertest 2023
Sidertesten 2023 har en åpen klasse. Her finner du 7 ulike produkter som ikke kan defineres inn under en av siderstilene. Kanskje en av disse blir din favoritt?
Issider – Sidertest 2023
I sjangeren issider finner man den mest konsentrert eplesmaken. Sjangeren er voksende og i år er det 10 produkter med i testen. Se hva produsentene har laget i år.