Publisert Legg igjen en kommentar

Alkoholfritt og butikk – Sidertest 2023

Sidertest. Alkoholfri sider og butikksider 2023.
Sidertest. Alkoholfri sider og butikksider 2023.
Her er de alkoholfrie valgene og de beste siderne i butikk Foto Malene Kolstø

Alkoholfri- og norsk butikksider er representert i årets test. Se hvordan de gjorde det i den store norske sidertesten 2023.

Sider i butikkstyrke er ikke definert som en siderstil. Alkohol-lovgivningen i Norge som forbyr alkoholholdige varer over 4,7 vol % forklarer de stadig nye produktene av sider som vi ser i dagligvarebutikkene.

I dagligvare ser man volum og det er spennende at det lages sider for salg i butikkene. Salget av sider i butikk tilgjengeliggjør sider som drikk, men gir den også norsk sider et utstillingsvindu – der forbrukeren i større grad blir vant til å se produktene. Å ta med seg en norsk sider fra butikkhyllene, burde være like enkelt som å ta med seg en six pack.

Norsk sider i butikk, laget med håndverk og kjærlighet går i direkte konkurranse med den industrielle sideren, som er søt, inneholder mye sukker og nesten ikke eple. Nå må folket våge å prøve det nye og spennende; norsk kvalitetssider!

Slik gikk det i fjor: Sidertest 2022 – Sider i butikkstyrke

Alkoholfri sider – Et fantastisk produkt

Veksten for alkoholfrie produkter i Norge øker og alkoholfri sider er intet unntak. Når alkoholfri sider lages går naturen sin gang. I produksjonen er det ingen bruk av tilsetninger. Fermenteringen starter og prosessen stoppes ved pasteurisering. Produktet får et lett gjærpreg, naturlige bobler og den gode smaken som skiller alkoholfri sider fra eple-juice/most. I dag er det et fåtall produsenter som lager alkoholfri sider, de lykkes og sideren har høy kvalitet.

Se også: Tidligere test av norsk alkoholfri sider

Alkoholfritt og butikk – Sidertest 2023, resultater:

Produktene er presentert i rekkefølge etter poengsum og karakter.

OA bildeTerningkastNavnProdusent%Syre g/LSukker g/LOmrådeStilTilsetningEplesorterUtseende og aromaSmak og munnfølelsePasser tilPoengVurdering
6Attåt Sider Eple og BringebærGardsbrenneriet4,5620NordfjordButikkstyrkeBringebærAroma, Gravenstein, James Grieve, Bramley SeedlingKlar rød-rosa. Dufter av friske røde bær.Røde bær, friske epler og litt plomme i smaken. Musserende. Deilig og rund munnfølelse. Fyldig og balansert. Medium lang ettersmak.Norske jordbær.96Norsk sommer i et glass!
5Attåt Sider Eple Jordbær og RabarbraGardsbrenneriet4,5533NordfjordButikkstyrkeJordbær, RabarbraAroma, Gravenstein, James Grieve, Bramley SeedlingKlar ferskenfarget. Dufter tydelig av modne jordbær, plommer og saft.Jordbær, plomme og stikkelsbær i smaken. Syrlig og fruktig midtparti. Musserende og behagelig munnfølelse. Noe kort avslutning.BBQ og annen grillmat.88En fruktig sider med mye smak.
5Rha CiderBalholm4,7921SognButikkstyrkeRabarbraDesserteplerLett uklar oransje med et rosa skjær. Dufter av rabarbra, røde bær, fruktkaramell og limeskall.Søt-syrlig preg. Fruktkaramell, rabarbra, fersken og røde bær i smaken. Lett tørrhet i avslutningen. Balansert og god smaksprofil.Kremkaker.87En spenstig sider med gode og fyldige smaker.
5Vestr CiderBalholm4,7720SognButikkstyrkeDessertepler, CidereplerLett uklar gyllen. Dufter av popcorn, smørbukk, eplepai og vanilje.Intressante smaker av eplepai, karamell, stikkelsbær og krydder. Lett bitterhet i midtpartiet. Tydelig tørr avslutning.Fet fisk.86En spennede sider med mye smak og tydelig tørrhet.
5Frisider EpleGardsbrenneriet05100NordfjordAlkoholfriAromaKlar gyllen. Dufter lett av modent eple, krydder og blomster.Syrlige noter gjennom hele midtpartiet. Stikkelsbær, plomme, grønne epler, fruktkaramell, krydder og sitrus. Ren og frisk munnfølese. Bra fylde. Medium lang ettersmak.En flott all-around sider som passer til mye i matveien.85En interessant sider med god fylde og komplekse smaker.
4HomborsiderHomborsund Bryggeri4,7xxAgderButikkstyrkeMosaic HumleSummerred, AromaKlar og nesten gjennomsiktig. Dufter innbydene av sitrus, grønne urter, blomster og bær.Sitrus, pære og grønne epler i smaken. Balansert, med et syrlig midtparti. Noe lavt kullsyrenivå og kort ettersmak.Harde, salte oster.84En frisk og god sider.
4Frisider Eple og BringebærGardsbrenneriet06100NordfjordAlkoholfriBringebærAromaKlar rød-rosa. Bringebær, markjordbær og krydder i duften.Søt-syrlig smak av røde bær, bruspulver og syrlig frukt. Balansert og god fylde. Lett sprudlende. Medium lang ettersmak.Søte desserter eller som aperitiff.83Ett flott alkoholfritt alternativ.
4ØstkystLovløs4,73,710OsloButikkstyrkeHageeplerKlar og blank i utseende. Dufter lett av sitrus, melon og grønne bær.Subtile smaker av syrlig frukt, steinfrukt og sitrusskall. Litt sprikende smaker, med en enkel kropp og munnfølelse. Medium kort og tørr finish.I solveggen eller i godt lag.77En fin sider med enkle smaker.
4Gravenstein MusserandeUlvik Frukt & Cideri4,76,910HardangerButikkstyrkeGravenstein, Ellis Bitter, Bromwood Foxhelp, Somerset Redstreak, CidorKlar og blank. Dufter av krydder, pære, eplekake og moden frukt.Subtil smak av grønne bær og moden frukt. Litt tynn og vannete munnfølelse. Enkel smaksprofil med lett tørrhet i avslutningen.Milde oster.75En noe intetsigende sider.
4Sider fra Søte EplerHaugsfrukt4,77,2xSognButikkstyrkeAroma, SummerredKlar og blank. Lett funky, pære og svovel i aromaen.Lette noter av syrlige epler, krydder og grønne bær. Syrlig midtparti. Musserende munnfølelse. Tørr og kort ettersmak.For seg selv.75En enkel syredrevet sider.
3Lyngnes Gård EplesiderLyngnes Gård4,72,537JærenButikkstyrkeAromaKlar og blank. Dufter av pæredrops, lys karamell og sitrusskall.Epleskall og epleskrott i smaksprofilen. Oppleves litt rå og alkoholpreget i midtpartiet. Noe ubalanse og kort ettersmak. Tørr finish.Ingen anbefaling.71En sider med ubalanse i smaken.

Sidertest 2023 resultater – alle kategorier sider

I testen finner du sidere fra små gårder, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge. 

Sommersalg 2023
Bli en ølhund og belønn deg selv eller en du er kjær med en flott opplevelse
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *