Publisert Legg igjen en kommentar

Test av norsk sider 2022 – Her er vinnerne og taperne

Stor test av norsk sider 2022 Her er siderne med toppkarakterene Foto Malene Økland

Norsk sider er i verdensklasse. Ølakademiet har testet 104 norske produkter. 10 sidere fikk toppkarakteren seks. 

Tenker du at sider er søtt og klissete? Da må du tenke deg om igjen. I Norge finner du sidere med tilsetninger, klassisk musserende sidere, spontangjærede, men også fatlagrede utgaver. Sider har mange ansikter og spenner fra fruktige, søte til tørre, syrlige og bitre.

Aldri før har det vært så høy kvalitet på norsk sider som i dag. 104 produkter fra norske siderprodusenter er testet og nøye vurdert. 10 sidere får toppkarakter seks på terningen, med mer enn 95 poeng.  45 av produktene får fem på terningen, som i sin tur betyr at over halvparten av produktene har svært høy kvalitet.

Det er tredje året Ølakademiet tester norsk sider – Slik gikk det i fjor: Norsk kvalitet i glasset!

Vinneren er fra Telemark

Terningkast 6

Testvinneren ble Titania – Frukt by Lindheim fra Lindheim Ølkompani i Telemark, som fikk 98 av 100 mulige poeng.

Titania har kompleks smak av kirsebær, vanilje, treverk, røde bær og urter. Lang og tydelig ettersmak. Er vinøs og konsentrert, med et behagelig kullsyrenivå.

«En sider med masse kompleksitet og nydelige smaker. Glimrende laget!».

De beste boblene er norske

Daglig leder og siderpommelier i Ølakademiet Luis Herreros stadfester at kvaliteten også i år er svært høy. Kvaliteten på epler, gjæringen, produksjonsprosess og bruk av tilsetninger er avgjørende for et godt resultat i produksjon. Sammen med Jørn Tore Persen har han smakt seg gjennom det norske siderlandskapet, med stor spennvidde i mangfold og smak.

Ifølge Herreros skal en god norsk sider ha godt med smak og tydelig eplepreg. Det finnes en sider for alle voksne og til alle anledninger; både som aperitiff, men også til mat eller drikke i festlige lag.

Norsk sider har kvalitet i verdensklasse! Nå er det bare å bytte ut prosecco, cava og cremant med gode norske smaker. – De beste boblene som norsk sider har lages faktisk her til lands, sier han avslutningsvis.


Les også: Slik velger du riktig sider til maten


Hva er sider?

Slik er testen gjennomført


Sidertest 2022 resultater – alle kategorier

I testen er det med sidere fra distrikter helt opp til Trøndelag. Her finner du sidere fra små gårder, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge. Testen er inndelt i disse kategoriene:


Lyst å lære mer om sider og historien? Bli med på sidersmaking med en ekte pommelier!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *