Frukt eller bær i produksjon er svært vanlig i sider verden. Bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til en flott farge på drikken.
I moderne sider ser vi også at frukt som ikke naturlig vokser i Norge blir benyttet. Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt.
Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer. Tilsetninger i sider kan gjøre den mer kompleks om tilsetningene blir brukt korrekt.
I årets test er det brukt tilsetninger som bla. blomster, honning, humle, frukt og bær.
Test av norsk sider 2022 – Her er vinnerne og taperne!
Resultater – test av norsk sider, sider med tilsetninger
Hardanger Sider med Hylleblomst, Hardanger Saft og Siderfabrikk
Stil: Tilsetning
8,00 % alkohol. Tilsetning: Hylleblomst. Sukker: 27 g/l. Syre: 8 g/l. Eplesort: Gravenstein, Aroma. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar og lys. Dufter floralt av hylleblomst, sitrus, grønne bær og søt frukt.
Smak og munnfølelse: Søtlig preg av hylleblomst, sitrus, honning og fersken. Fyldig og noe fet munnfølelse. Veldig fruktig. Medium lang ettersmak.
Passer til: Kraftige oster eller søte desserter.
Vurdering: En deilig, søt og floral sider.
Poeng: 90
Humlepung Rosé, Aga Sideri
Stil: Tilsetning
7,00 % alkohol. Tilsetning: Humle, Rips og Bringebær. Sukker: 6,8 g/l. Syre: 24 g/l. Eplesort: Discovery rosette, Gravenstein, Aroma, Bramley’s Seedling. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar lys med et rosa skjær. Dufter av søt frukt, fersken, røde bær, rabarbra og vanilje.
Smak og munnfølelse: Rabarbra, vanilje, røde bær og steinfrukt. Lett musserende og fin fyldig munnfølelse. God balanse. Medium lang ettersmak. Lett tørr avslutning.
Passer til: Grillede grønnsaker eller som aperitiff.
Vurdering: En frisk og deilig sider tettpakket med smak.
Poeng: 89
Rosé, Egge Gård
Stil: Tilsetning
11,00 % alkohol. Tilsetning: Bringebær Sukker: 18 g/l. Syre: 3,7 g/l. Eplesort: Ikke oppgitt. Område: Lier.
Utseende og aroma: Klar dyp gyllen med et rosa skjær. Appelsin, moden frukt og røde bær i aromaen.
Smak og munnfølelse: Røde bær, treverk, urter og steinfrukt. Musserende munnfølelse. Godt integrert alkohol. Tørr finish og medium lang ettersmak.
Passer til: Grillet ørret med godt tilbehør.
Vurdering: En spenstig sider med spennende smaker.
Poeng: 88
Stora Marit, Hardangerbonden
Stil: Tilsetning
7,90 % alkohol. Tilsetning: Humle. Sukker: 25 g/l. Syre: 8,5 g/l. Eplesort: Aroma. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar lys gyllen. Dufter av florale noter, honning, grønne bær og pære.
Smak og munnfølelse: Søtlig preg. Pære, lime, krydder, vanilje og steinfrukt. God balanse. Medium lang ettersmak.
Passer til: Sommerens grillmat.
Vurdering: En fruktig og balansert sider.
Poeng: 87
Fjellskrent, Hardangergutane
Stil: Tilsetning
8,00 % alkohol. Tilsetning: Solbær. Sukker: 12,8 g/l. Syre: 8,1 g/l. Eplesort: Aroma, Summerred. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar dyp rød. Dufter av moreller, vanilje, gress, pære og blomster.
Smak og munnfølelse: Kirsebær, bringebær, vanilje og steinfrukt i smaken. Fruktig og lett søtlig, noe enkel kropp. Medium lang ettersmak. Tørr avslutning.
Passer til: Geitost.
Vurdering: En fin sider med godt bærpreg.
Poeng: 86
Svaggen, Apal Sideri
Stil: Tilsetning
7,00 % alkohol. Tilsetning: Humle. Sukker: 10 g/l. Syre: 8,65g/l. Eplesort: Discovery, Gravenstein. Område: Ryfylke.
Utseende og aroma: Klar og lys med mye bobler. Dufter av hylleblomst, urter, sitrus og fersken.
Smak og munnfølelse: Limeskall, urter, fersken, stikkelsbær og steinfrukt. Musserende og fyldig munnfølelse. Medium lang ettersmak.
Passer til: Krabbe.
Vurdering: En meget god sider med et behagelig og musserende preg.
Poeng: 86
Humlepung, Aga Sideri
Stil: Tilsetning
7,00 % alkohol. Tilsetning: Humle. Sukker: 20 g/l. Syre: 6,8 g/l. Eplesort: Aroma, Discovery, Summerred. Område: Hardanger
Utseende og aroma: Klar lys. Dufter behagelig av grønne bær, tørkede urter, blomster og søt sitrusfrukt.
Smak og munnfølelse: Stikkelsbær, vanilje, pære og nektarin i smaken. Fin og frisk munnfølelse. God balanse mellom smaken. Lett musserende. Medium lang ettersmak.
Passer til: Røkt fisk.
Vurdering: En frisk og god sider for sommeren.
Poeng: 85
Jubileum, Kvestad Sideri
Stil: Tilsetning
9,00 % alkohol. Tilsetning: Morell og Rips. Sukker: 16,8 g/l. Syre: 8,2 g/l. Eplesort: Gravenstein, Aroma, Discovery, Summered. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar rosa. Dufter av røde bær, søt frukt, vanilje og pære.
Smak og munnfølelse: Bringebær og grapefrukt i smaken. Naturlig og frisk eplesmak i midtpartiet. God fylde og medium lang ettersmak.
Passer til: Ostefatet.
Vurdering: En sprudlende sider for det festlige lag.
Poeng: 85
Eplekjekk, Central Bybryggeri
Stil: Tilsetning
6,50 % alkohol. Tilsetning: Honning. Sukker: 30 g/l. Syre: 8 g/l. Eplesort: Aroma, Summerred, Hageepler. Område: Agder
Utseende og aroma: Lett uklar og hvit i utseende. Honning dominerer duften.
Smak og munnfølelse: Honning, hylleblomst, pære og lime i smaken. God balanse. Medium lang ettersmak. Bra kropp.
Passer til: Grillet svinekjøtt.
Vurdering: En balansert og god sider for den som er glad i honning.
Poeng: 85
Kompani, Apal Sideri
Stil: Tilsetning
10,00 % alkohol. Tilsetning: Bringebær. Sukker: 10 g/l. Syre: 6,07 g/l. Eplesort: Aroma. Område: Ryfylke
Utseende og aroma: Klar lys rosa. Dufter av bringebær, moden frukt og vanilje.
Smak og munnfølelse: Fint preg av røde bær, søt sitrus, urter og karamell. Balansert sødme. Medium lang ettersmak.
Passer til: Søte norske jordbær.
Vurdering: En søt og musserende sider med mye bærsmak.
Poeng: 84
Brist, Eiane Gard
Stil: Tilsetning
7,00 % alkohol. Tilsetning: Honning. Sukker: 21 g/l. Syre: 7 g/l. Eplesort: Discovery. Område: Ryfylke.
Utseende og aroma: Nesten klar lys gyllen. Pære, lys karamell, steinfrukt og honning.
Smak og munnfølelse: Lett søtlig preg av pære, honning, appelsinsaft, krydder, steinfrukt. God balanse og fin fylde. Medium lang ettersmak.
Passer til: Fenalår.
Vurdering: En fin sider med godt eplepreg.
Poeng: 82
57.2 Brudeferd, Store Naa Siderkompani
Stil: Tilsetning
7,00 % alkohol. Tilsetning: Rips og Solbær. Sukker: 26 g/l. Syre: 7 g/l. Eplesort: Aroma, Gravenstein. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar rosa. Dufter av røde bær og søt steinfrukt.
Smak og munnfølelse: Enkel, søtlig smak av røde bær, sitrus, vanilje og hylleblomst. Noe enkel kropp. Medium lang ettersmak.
Passer til: Bærbaserte desserter.
Vurdering: En enkel sider med fint bærpreg.
Poeng: 82
Attåt Sider Eple og Bringebær, Gardsbrenneriet
Stil: Tilsetning
6,50 % alkohol. Tilsetning: Bringebær. Sukker: 20 g/l. Syre: 6 g/l. Eplesort: Aroma, Discovery, Gravenstein, James Grieve, Bramley’s Seedling. Område: Nordfjord
Utseende og aroma: Klar rosa. Dufter subtilt av røde bær og vanilje.
Smak og munnfølelse: Røde bær, sitrus, rabarbra og vanilje. På den syrlige siden. Medium lang ettersmak.
Passer til: Vaniljeis med jordbær.
Vurdering: En sider med fint bærpreg.
Poeng: 82
Attåt Sider Eple, Jordbær og Rabarbra, Gardsbrenneriet
Stil: Tilsetning
6,50 % alkohol. Tilsetning: Jordbær og Rabarbra. Sukker: 40 g/l. Syre: 5 g/l. Eplesort: Aroma, Discovery, Gravenstein, James Grieve, Bramley’s Seedling. Område: Nordfjord.
Utseende og aroma: Klar oransje-rosa. Dufter av jordbær, fersken, bringebærdrops, vanilje og steinfrukt.
Smak og munnfølelse: Søtlig preg av jordbær, vanilje, sitrus, og rips. Saftig med noe lett kropp. Medium lang ettersmak. Lett søtlig finish.
Passer til: Nystekte vafler med rømme og syltetøy.
Vurdering: En søtlig og saftig sider.
Poeng: 81
Hylleblomsider, Ulvik Frukt og Sideri
Stil: Tilsetning
7,50 % alkohol. Tilsetning: Hylleblomst Sukker: 25 g/l. Syre: 7,6 g/l. Eplesort: Graventein. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar lys. Dominerende preg av hylleblomst i duften.
Smak og munnfølelse: Lett floralt preg, søt steinfrukt, pære og grønne bær. Fin eplesyre i avslutningen. Enkel kropp. Medium lang ettersmak.
Passer til: For seg selv.
Vurdering: En enkel sider med fint floralt preg.
Poeng: 81
Svartsurbær, Ulvik Frukt og Sideri
Stil: Tilsetning
8,00 % alkohol. Tilsetning: Aronia (svartsurbær). Sukker: 2 g/l. Syre: 6,9 g/l. Eplesort: Ripston, Raud Torstein, Grønt sureple, Bramley’s Seedling, Gul Gravenstein, Raud Aroma. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar rød. Dufter av røde bær, solbærbusk, vanilje, lime og urter.
Smak og munnfølelse: Rips, treverk og grønne bær i smaken. Kort ettersmak og enkel kropp. Veldig tørr og snerpete avslutning.
Passer til: Harde salte oster.
Vurdering: En sider med mye tørrhet i ettersmaken.
Poeng: 78
Humlesider, Hardanger Saft og Siderfabrikk
Stil: Tilsetning
7,00 % alkohol. Tilsetning: Humle. Sukker: 25 g/l. Syre: 7,5 g/l. Eplesort: Gravenstein, Discovery, Elstar, Karin Schneider. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar blank, dufter noe parfymert. Hylleblomst og nektarjuice.
Smak og munnfølelse: Lime og urter. Annerledes og noe blomstrete smak, med søtt preg. Musserende munnfølelse. Noe kort ettersmak med lett snerp i avslutningen.
Passer til: For seg selv.
Vurdering: En enkel sider med et blomstrete preg.
Poeng: 75
Edel Rosésider, Åkre Gård
Stil: Tilsetning
6,50 % alkohol. Tilsetning: Bringebær. Sukker: 14 g/l. Syre: 7,6 g/l. Eplesort: Ikke oppgitt. Område: Hardanger.
Utseende og aroma: Klar rosa. Dufter av rips, roser og vanilje.
Smak og munnfølelse: Enkelt preg av røde bær, sitrus og honning. Musserende. Tynn kropp med kort og syrlig avslutning.
Passer til: Ingen anbefaling.
Vurdering: En ensporet syrlig og noe kjedelig sider.
Poeng: 74
South Seas, Tall Ship
Stil: Tilsetning
8,00 % alkohol. Tilsetning: Humle. Sukker: 0 g/l. Syre: Ikke oppgitt. Eplesort: Summerred, Discovery. Område: Vestfold.
Utseende og aroma: Klar gyllen. Dufter av sitrus, ingefær og grønne bær.
Smak og munnfølelse: Nektarin, krydder og fersken i smaken. Lett musserende og noe spiss munnfølelse. Tørr og kort ettersmak.
Passer til: Ingen anbefaling.
Vurdering: En sider med ubalanserte smaker.
Poeng: 71
Sidertest 2022 resultater – alle kategorier
I testen er det med sidere fra distrikter helt opp til Trøndelag. Her finner du sidere fra små gårder, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge. Testen er inndelt i disse kategoriene:
- Norsk sidertest 2022 – Butikkstyrke
- Norsk sidertest 2022 – Klassisk norsk sider
- Norsk sidertest 2022 – Sider med tilsetninger
- Norsk sidertest 2022 – Spontangjæret sider
- Norsk sidertest 2022 – Åpen klasse
- Norsk sidertest 2022 – Issider
Lyst å lære mer om sider og historien? Bli med på sidersmaking med en ekte pommelier!