Publisert Legg igjen en kommentar

Oktoberfest – et giftemål med store følger!

Ansatte i Ølakademiet på Oktoberfest

Ansatte i Ølakademiet på Oktoberfest
12. Oktober 1810 giftet kronprins Ludwig fra Bavaria seg med prinsesse Therese. Dette giftemålet ble starten på det vi i dag kjenner som Oktoberfesten.


Foto: Ølakademiet

For å hedre dette kongelige bryllupet ble det blant annet holdt et stort og flott hesteløp noen dager senere. Rundt førti tusen tilskuere kom for å ta del i denne begivenheten. Det ble også satt opp et telt for den fremtidige kongen, hvor det ble drukket øl og vin. Festen ble en stor suksess og året etter ble festen gjenskapt, denne gang for å fremheve Bavarisk landbruk.

I tillegg til hesteløpet, kunne man nyte synet av treklatrekonkurranser eller delta i bowling. Fra 1819 ble det bestemt at Oktoberfesten skulle være en årlig festival. Festivalen ble flyttet inn i September, grunnet varmere og lengre dager. 

 

→ Ølsmaking 24. sept 2021! | Tema er Tyskland og Oktoberfesten!
→ Påmelding her! | Oktoberfest-smaking!

 

Når det nærmet seg slutten av århundret begynte man å opprette ølhaller, grunnet den store pågangen av mennesker. Oktoberfesten har kun blitt avlyst grunnet krig og et massivt kolerautbrudd, faktisk kun 24 ganger siden 1810.

På hundreårsjubileet til Oktoberfesten er det anslått at det ble drukket 120 000 liter øl. Om det høres imponerende ut, så kan opplyse om at det i dag konsumeres rundt 7,5 millioner liter øl. Med tanke på at Oktoberfest nå er et  av verdens største arrangementer, med over 6 millioner besøkende fra hele verden, er det kanskje ikke så rart.

Den store festivalen varer nå et sted mellom 16 og 18 dager, avhengig hvilken dag den første helgen i oktober lander på. Da kan øltørste festivaldeltagere velge mellom de 16 store eller de 22 mindre ølteltene. Når vi skriver store/mindre og øltelt, er det viktig å påpeke at disse teltene har kapasitet på ca. 120 000 mennesker til sammen. Det største teltet er Hofbräu-Festtzelt med kapasitet tett opptil 10 000 mennesker. Det minste er Cafe Guglhupf med plass til sine 60 gjester.

→ Les mer om München som ølby!

Kun bryggerier som holder til innenfor Munchen sine grenser og hvor ølet er laget etter den tyske renhetsloven, kan serveres på Oktoberfest. Det vil si at kun 6 bryggerier er tilgjengelig på festivalområdet, derav de kjente bryggeriene Hofbräu, Paulaner og Augustiner.

Om du har lyst å oppleve Okotberfesten i München, vil det ikke være mulig i 2021, da årets festival er avlyst grunnet pandemien. I Norge derimot blir det Oktoberfest i Oslo, nærmere bestemt på Youngstorget 14-16, 21-23 og 29-30. oktober 2021. 

Prost!

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *