Publisert Legg igjen en kommentar

Slik velger du riktig øl til grillmaten

Hvordan velge øl til grillmat Vi gir deg svarene Foto Malene Økland

Så er grillsesongen her igjen – og vi gir deg oppskriften på hvilket øl du velger til grillmat.

Fra grillpølser kjøpt på dagligvaren via luksuriøse kjøttstykker levert fra din lokale slakter, til selvfanget makrell; valgene er mange på hva som legges på grillen. Når det kommer til drikken som skal medfølge det man griller, så er man som oftest ikke like oppfinnsom. Det blir som oftest den lyseste lageren som blir plukket med fra butikkhyllene. Vi i Ølakademiet vil gjerne utvide horisonten når det kommer til å velge øl til grillmat, så her følger noen enkle tips.

Øl til pølser og sommerkoteletter

Disse kjøttproduktene inneholder ofte ganske mye salt og fett. I tillegg er de ofte tilsatt røykaroma. For å balansere ut saltet og fettet så vil som oftest en fruktig pils fungere fint. Pils inneholder mye kullsyre som renser fettrik mat godt. En fruktig IPA, som ikke er for bitter vil også fungere fint, gjerne om pølsene/kjøttet har en spicy touch.

Noen gode forslag:

  •  Haandverks Pils fra Haandbryggeriet (Butikk 4,5%),
  • Salikatt Spot Fire West Coast Session IPA (4,7%)
  • 7 Fjell Bad Habit Addictive Pale Ale (5,0%)
  • Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA (6,5%)
  • Bygland Sveikadden Sterk Kveika Gardsøl (7,5%)

Øl til kylling

Her har vi en bred variasjon av stykningsdeler, alt fra det magre brystet til det mørke kjøttet du finner i låret. For ikke å glemme vingene, der vi kan marinere de i en spicy grillsaus før de når varmen fra grillen. Til brystet vil en Saison passe fint, det er en ølstil som har mye smak uten å være overdøvende verken på humlebruk eller maltmengde. Den har ofte et fint krydret preg på seg som står godt til det elegante brystet på en kylling. Til lårstykkene kan man ha et mer maltpreget øl, en Brown ale har en del sødme som står fint til den litt dypere smaken du finner i lårene. Vingene er mer fettrike og ølet trenger friskhet eller lett bitterhet for å skjære igjennom fettet. Prøv gjerne en god IPA til slik grillmat.

Noen forslag:

  • Rodebak Saison (4,7%)
  • Bådin Saltstraumen Saison (4,7%)
  • Klostergården Brown Ale (4,7%)
  • Lindheim Buddy Brown Ale (4,7%)
  • Sveikadden Norsk Gardsøl (4,7%)
  • Berentsens Kveik – Norsk gårdsøl (6,1%)
  • Krecher Plaguewing New England Style IPA (6,8%)

Prøv denne oppskriften: BBQ saus til grill og hamburger

Øl til laks

Fisk er blitt svært populært å grille og også her finner man et stort spenn. Vi fokuserer mest på laksen da den er vanligst på grillen. Laks er en fettrik fisk med tydelig smak, så her kan vi dra på med noen spennende øl. Hva med en surøl? Berliner Weisse og Gose er ølstiler som er som skapt for sommeren. Den syrlige smaken skjærer godt igjennom fiskefettet, og Berliner Weisse og Gose har ofte friske toner av frukt i tillegg. Om man vil ha et litt mer sødmefylt øl, vil en Wit eller hvetøl fungere veldig godt til de fleste rettene hvor man griller fet fisk.

Våre valg:

  • Lervig – Sour Suzy (4,0%)
  • Cervisiam Impeached Berliner Weisse (4,7%)
  • Beer Flag Norge Rundt (4,7%)
  • 1799 Bergen Blanch fra 7-Fjell (4,7%)
  • Slogen Weizen (4,7%)
  • Kinn Stabben Kveiteøl (5,5%).

Øl til rødt kjøtt

Rødt kjøtt passer grillen godt og her kan man finne frem øl som har mer alkohol og andre farger. Til oksekjøtt vil en belgisk dobbel som har mye sødme og gjerne nøttepreg passe veldig bra. Om du vil gå enda mørkere så passer en Porter med sine mørke maltoner, kaffe og sjokolade i bakgrunnen godt. Om du finner på å legge andebryst på grillen så anbefales det å ha en øl som har mye syre med seg, som gjør at den vil passe godt til den fettrike anden.

Forslag til øl:

  • Kinn Pryl Belgisk Dobbel (7,0%)
  • Nøgne Ø – Porter (7,0%)
  • Lindheim Farmer’s Reserve Sour Cherry (7,0%)

Øl til hamburger

En sikker vinner på grillen, er en saftig burger med ost, frisk grønn salat og et luftig lyst brød. Her er det mye smaker og man trenger et øl som kan rense munnen, samtidig som det tilfører friskhet. En god IPA pleier å passe fint til en saftig burger. En lager med litt dybde vil også gjøre måltidet litt mer spennende. Eller man kan prøve noe litt mer eksperimentelt som en øl tilsmakt chili?

Våre favoritter:

  • Rødt, hvitt og blått fra Oslo Brewing Company (4,7%)
  • Hansa – Chili Blonde (4,7%)
  • Salikatt Humlesjeik (4,7%)
  • Hogna Misty Mountain Tops New England IPA (6,0%)
  • Ægir Joda, Neipa! New England IPA (7,0%)

Øl til grønnsaker

For de som ikke spiser kjøtt eller fisk, så er det mye deilig å legge på grillen. Grillet aubergine penslet med en ølmarinade, Portobello-sopp fylt med kremost og salsa, eller bifftomater toppet med fetaost. Valgene er mange, og her kan man også eksperimentere med øl. Grønnsaker har som oftest ganske subtile smaker, så her bør velge et øl som ikke overdøver maten. Friske, lett syrlige/lett humlede øl vil passe fint. Pale Ale, en humlepreget pils og fruktige Berliner Weisse er å anbefale.

Våre førstevalg:

  • Lofotpilsner (5,2%)
  • Amundsen Lush Rasp & lime Berliner (5,3%)
  • Nøisom & Luscos The Hunter Pale Ale (5,8%)

Husk også at øl er svært godt å bruke i grillmaten, enten det er i en marinade eller i en saus ved siden av.

God sommer og grill godt!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *