Publisert Legg igjen en kommentar

Siste dag med gutta – bli med på ølsmaking

Vi har fulgt et utdrikningslag på en av våre ølsmakinger. Få innblikk i de ærlige tilbakemeldingene, varmen og humoren som oppstår på våre arrangementer.

Publisert: 24.04.15

Foto: Anne Moe

Kategori: Artikler

Sesongen for utdrikningslag er allerede i gang, og utallige forlovere er forlengst i gang med planlegging av “den siste frihetsdagen” for en nær venn eller venninne. Vi har fulgt et utdrikningslag på en av våre ølsmakinger. Hvordan hadde de det?

Hva kan passe for både brudgommen og gutta, eller for bruden og venninnegjengen? Ølakademiet byr på ulike arrangement, hvor smak og hygge er i fokus. Arrangementer som skaper nye minner for din vennegjeng. Les mer om hva vi kan tilby deg som skal arrangere utdrikningslag nå utover våren og sommeren.

Så, over til kompisgjengen som hadde bestilt ølsmaking hos oss. Til dere som gjerne skulle lest om en jentegjeng nå, så kan vi forsikre at også jentene liker å ta med sin venninne til Ølakademiet for markering av dagen. Ofte velger jentene øl- og sjokoladekurs hos oss. Men denne lørdagen var det gutta som hadde bestilt plass, og nå skal dere få bli med.

Forloverne har valgt seg IPA-smaking som dagens arrangement, og det er Inga som skal være deres ølguide i dag. En del av gutta kjenner ikke særlig godt til håndverksøl sier de, men det virker som de er spent på hva de kan vente seg. Det virker også som de finner det interessant at ei jente har slik lidenskap for dette faget. Det er lett å spore en del overraskede smil blandet med interessert latter i lokalet når Inga presenterer seg selv, og forteller at hun har tenkt å starte på Landbrukshøgskolen og bli nerd på korn! Dette kan bli interessant!

Brudgommen har tatt plass på midten av langbordet, der han sitter med hatt og ei grelt skinnende grønn skjorte, med påskriften “Greven av Tretten” (den vordende brud er fra Tretten). Brudgommen er klar, forloverne er klare, gutta er klare.

Inga starter med å fortelle om hvordan man skjenker en øl, og at man kan svinge på glasset for å få fram aromaen. Det er dønn seriøst, men Inga med sin behagelige tone får det fram på en munter måte, mens undertegnede på sidelinja ser at hendene griper tak i glassene som om det skulle vært en typisk halvliter. Det er en ny tenkemåte for disse gutta dette her, iallefall på utdrikningslag …

Så får de smake ulike typer IPA, for IPA er selvfølgelig ikke bare IPA. Det fins så mange ulike, spesielt forskjellen mellom dem, britisk kontra amerikansk eksempelvis. De får også smake en surøl for å kjenne kontrasten mellom en surøl og en IPA. Vi får umiddelbart en lattermild reaksjon på den:

-Hvis jeg hadde kjøpt den flaska her så hadde jeg trodd det var noe gæernt med den!

-IPA er bedre, konstaterer en annen, mens Inga sier at surølen kan ha noter av stall, høy, eddik, epler, osv. Jeg ser at gutta prøver å kjenne etter i lukt og smak, samtidig som de flirer av denne beskrivelsen. Stemningen er med andre ord løs og ledig, mens a-ha-opplevelsene dukker jevnt opp. Det er gøy at gjengen er interesserte, følger med og er åpne for nye smaker. Læring mens man i tillegg koser seg, det er ikke verst!

Inga forteller videre om humle, og bruken av den i IPA. En IPA skal typisk ikke lagres, den må drikkes ferst. Det virker det ikke akkurat som om gutta har noe imot…

Hva menes med hop egentlig? En av gutta har lest på flaska. –Skal jeg spørre hvor langt da, eller? Gutta flirer igjen. Det er mange nye ord å ta tak i. Enkle vitser, som blir overraskende morsomme der og da. –Hop? gjentar Inga. Altså single hop. Hop står for humle, og single hop er en benevnelse på at det kun er én type humle som er brukt.

En av gutta bryter inn; –Det lukter fjøs og hest! Inga smiler, og resten av gutta er imponert. Gjengen har nemlig smakt seg oppover i IBU (international bitterness units), som er skalaen for bitterhet, og enkelte begynner å skjønne forskjellene. De har nå smakt på to stykker samtidig, som er helt lik på IBU, men likevel svært ulike i smaken. Bitterheten styrer, maltet i den ene gir den mer sødme og gjør den mye mer innbydende å drikke kontra den andre. Den får man kun lyst til å nippe til på grunn av bitterheten.

Bitterheten på IPA-en har økt siden gutta satte seg ved langbordet for en drøy time siden, og det samme kan man si om stemningen; lite bitterhet, mye sødme, ganske humla og på vei oppover gjæringsskalen … Gutta er i gang! Og så absolutt klare for neste steg i utdrikningslaget.

Her er noen av guttas kommentarer til hvordan gjengen opplevde IPA-smaking hos Ølakademiet:

Vi spurte hele gjengen hva de syntes om dagens opplegg hos Ølakademiet: -Kult! Mye god IPA! Ny vekkelse for IPA. -Har vært på ølsmaking en annen gang, den var mye kortere, så denne var bedre og mer utfyllende, sier en av dem, og legger til at han kunne sittet enda lenger. Brudgommen som har nok å følge med på denne dagen, skyter inn ubestemmelig ironisk at –det ble litt mye info for meg altså

På spørsmål til hvilken øl som var brudgommens favoritt, svarer han tydelig: Surøl! Smilet overbeviser ikke akkurat om at han mener det…

Gutta sier at de ikke kan all verdens om, eller hadde særlig stor interesse for håndverksøl fra før, men at dette kurset pirret nysgjerrigheten. Noen av gutta ble også nysgjerrig på det å kombinere øl sammen med mat, og øl-og matkurs tilbys også av Ølakademiet, så det er det ingen fare med å få sjekket ut.

På spørsmål om hva som er en god plan for et utdrikningslag så får vi et kjærkomment svar når selveste brudgommen kjapt roper -Ølakademiet! En av de andre sier at et annet godt tips til utdrikningslag er: –Husk brudgommen! Ikke glem å booke han! Gutta gliser, og får oss til å lure på om de var nær ved å glemme han midt i planleggingsjobben …

Til sist spurte vi den ene forloveren om hvorfor han valgte Ølakademiet som del av dere guttas festdag. Han svarer kontant og veldig hyggelig for oss; –Jeg googla litt rundt, og dere virket som det mest seriøse! Og ikke minst det at dere hadde flere ting å velge i. IPA-kurs, øl og sliders, og flere andre varianter. Det var bra!

Forloveren kommenterer også at det jo hører hjemme med øl på utdrikningslag, og at dette var noe som ville passe bra til alle. Han mente også at brudgommen ville synes dette var et fint innslag.

Før gutta forsvinner ut døra for neste stopp, får brudgommen overrakt en ølbok og fine ølglass som takk for at vi fikk følge dem på utdrikningslaget, ta bilder og stille spørsmål. Så ønsker vi brudeparet lykke til på bryllupsdagen 6. juni!

På følgende link kan du lese gode tips til et topp utdrikningslag, hvis du da ikke bare gjør som gjengen vi fulgte og velger fra våre ulike alternativer til utdrikningslag. Uansett hva du måtte velge, lykke til med planlegging og gjennomføring!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *