Pilsens urkilde – pilsner Urquell av Plzeň

0
(0)

Pils er den klart dominerende øltypen her til lands, og vi har mange gode minner fra fredagspilsen med gode kollegaer. Lær mer om Norges mest populære ølstil.

Publisert: 03.01.15

Foto: Jørn Tore Persen

Kategori: Ølstiler

I Norge er pilsens popularitet ofte lokasjonsbestemt, og det norske folk hedrer sin lokale pils med like stor entusiasme som for sitt fotballag. De siste årene har tradisjonell pils derimot blitt utfordret av norske mikrobryggerier, og mange har byttet ut den tradisjonelle «halvliteren».

Fokus på pils

Ølakademiet ønsker deriomot ikke å snakke ned pils. Drikken er nemlig noe av det vanskeligste å lage, og øltypen er i seg selv et håndverk å produsere. Da er gode råvarer viktige, og vi har vært med på innhøsting av Saaz-humle i Tsjekkia for å lære mer om humlens betydning i pils.

Tsjekkia er moderlandet for pils, pilsner eller pilsener. Stavemåten er ulik, men opphavet må vi til Plzenský Prazdroj, Pilsner Urquell for å finne.

Pilsens vugge

For flere hundre år siden begynte man i byen Pilsen i Bøhmen å brygge øl. Ølet hadde store variasjoner i kvalitet og møtte mye motstand hos folket. I ren fortvilelse og protest tømte folket ut 36 tønner øl. Josef Groll het mannen som så påtok seg oppgaven å lage godt øl til folket. Han brygget etter den bayerske metoden, som ga et svært smakfullt øl – men suksessen må også tilskrives lagringsforhold og god vannkvalitet. Verdens første gylne lager hadde sett dagens lys, og den 5. oktober 1842 kunne Pilsner Urquell nytes for første gang, nøyaktig slik vi kjenner den i dag.

Bryggekunst

De fleste bryggerier som lager pils forholder seg til renhetsloven av 1516, der fire ingredienser blir brukt i bryggingen; maltet bygg, humle, gjær og vann. Øl produksjonen skjer i tre trinn; malting av bygg, produksjon av vørter der humlen (ølets krydder) tilsettes, samt gjæring.

Det som gjør Pilsner Urquell unik fra andre pilsnertyper er at bryggeriet flytter mesken mellom meskekaret og meskekjelen tre ganger. Kjelene står også over åpen ild, som er den gamle tradisjonelle måten å varme opp mesken på. Humlen som tilsettes har strenge kvalitetskrav, og være fra Satec i Böhmen. I Pilsner Urquell benyttes det også mer aromahumle enn hos andre. Dette gir en frisk aroma og en nydelig tørrhet i ettersmaken.

Unik smak

Pilsner Urquell har kvaliteter som knapt kan kopieres: Bruk av lokalt vann, en unik gjærstamme, den spesielle malteprosessen og Saaz-humlen. Ølet har gylden farge, god og harmonisk smak, distinkt og fin bitterhet, nydelig aroma, og god drikkbarhet samt forfriskende effekt.

Undergjæret metode

Pilsner Urquell er et undergjæret øl, det vil si et lagerøl som er gjæret ved lav temperatur over lang tid. Den undergjærete teknikken ble utviklet nettopp i Pilsen i 1839 og skapte en ny lettdrikkelig ølsort som ble kalt pils.
I dag produseres Pilsner Urquell etter originaloppskriften fra 1842 med lidenskap, og ølet selges i mer enn 90 land. Det er et øl som nytes av kjennere, og som mange bryggere og bryggerier har latt seg inspirere av.
Pilsner Urquell er selve «urpilsen», og regnes for å være den første originale pils. Ølet serveres i høye slanke glass rundt 6-7 grader.


Pils deles inn i fem hovedgrupper:

  • Moderne lys lager (4,5% – 5,6%): Som navnet sier en mer moderne pilstype med kraftigere humleduft/-smak.
  • Internasjonal lager (4,5% – 5,3%): De aller fleste norske pilsnere inngår i denne kategorien.
  • Tsjekkisk pilsner (4,1% – 5%): Mer maltfull og kraftigere humlet enn de to ovenfor nevnte. Pilsner Urquell er typisk for denne kategorien.
  • Tysk pilsner (4,5% – 5,3%): En lys og tørr pils med kraftig humle og ofte en litt metallisk smak.
  • Münchener Helles (4,8% – 5,5%): Maltdominert og sødmefylt lager med forholdsvis lav karbonering.
Les mer om ølstiler
Påskeøl – tradisjonen og øl til påskemat 29 mars 2021 - 4.5 (2) Har påskeølet en tradisjon i Norge? Få historien og de gode ølforslagene til påskematen. Påskehøytiden er et avbrekk…
Juleøl som avec 18 november 2020 - Når julefreden senker seg hører avecen til. Hvorfor ikke velge en øl, fremfor cognac eller annen alkoholsterk drikke, til kaffen? Her er våre anbefalinger
Gode råd til deg som brygger din egen IPA 15 mai 2019 - IPA er en ølstil som passer hele året, men spesielt sensommeren er en fin tid å nyte en god IPA. Den internasjonale IPA-dagen er også første torsdag i august.

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *