Er du glad i akevitt og har lyst til å lære mer om nasjonalbrennevinet? Da bør du bli med på Akevitteksperimentet.
Det er andre gang Akevitteksperimentet gjennomføres og nå er det igjen klart for nytt kurs forteller Stine L. Borgersen. Til daglig jobber hun med norske dråper gjennom sitt selskap Akevittruten.
Ideen til eksperimentet kom til under pandemien, der Akevittruten kjørte mange smakinger på Teams. Vi så at de som interesserte seg for akevitt ønsket å lære mer om både de tekniske prosessene bak produksjon, men også om krydder, fatmodning og kombinasjonen akevitt og mat forteller Stine L. Borgersen.
Forbudet mot fysiske arrangement, gjorde at vi så behovet for å etablere en online kursportal, hvor vi kunne flytte noe av tilbudet vårt over på digitale flater forteller hun videre.
Hva omhandler eksperimentet og hvem passer det for?
Akevitteksperimentet er en digital reise med Akevittruten over 8 uker, der du får vite alt om hvordan man lager norsk fatmodnet akevitt.
Man får innblikk i hemmelighetene bak produksjonen. Du blir ekspert og får førstehåndskunnskap om norsk akevitt. I tillegg blir det produsent- og lab-besøk på Atlungstad Håndverksdestilleri og Atlungstad Brenneri.
Eksperimentet passer for de som er interessert i akevitt og som ønsker å få innblikk i alle steg på veien fra potet til ferdig flaske. Programmet passer ekstra godt for de som vil være med og lage sin egen akevitt, og for de som har lyst til å lære mer om hvordan de selv kan sette sammen menyer og drinker med akevitt.
Les også: Norsk akevitt – historie og fakta
Drikken av norske poteter ble eget firma
Borgeresen sitt engasjement for livets vann; aqua vitae kom i kjølvannet av interessen for reiseliv og opplevelser knyttet til norsk mat- og drikkekultur.
Jeg lærte mye om Skottlands Whisky Trail da jeg studerte bachelor i reiseliv, og som hedmarking oppvokst med brennerier i regionen tenkte jeg at det måtte være mulig å skape gode reiselivsopplevelser med fokus på vår norske, særegne drikkekultur og akevitt-historie forteller Stine L. Borgersen.
Hun startet Akevittruten i 2005, og har siden den gang formidlet kunnskap om norsk akevitt, mat- og drikkekultur gjennom turer, foredrag og smakinger.
Akevitt og mat i kombinasjon
Når vi spør Stine om akevitt og mat, er det engasjement. Personlig er jeg veldig glad i akevitt som har fått ligge lenge på sherryfat og fått nydelige toner av eik, vanilje og sjokolade. Gjerne også med ettermodning fra portvinsfat. Hvis du serverer en slik akevitt sammen med dessert av mørk sjokolade, da smaker det himmelsk sier hun avslutningsvis, med glimt i øyet!
Også Ølakademiet har deltatt på eksperimentet
Ølakademiet har i likhet med Akevittruten fokus på norsk drikke, der akevitt er et av fagområdene. Kunnskap er et viktig element i formidlingen på våre kurs og smakinger og derfor var det viktig å være med på det første eksperimentet sier salg- og markedssjef Jørn T. Persen.
Å være med på eksperimentet var en fantastisk flott opplevelse, som gav stor forståelse og dybde for faget. Å jobbe med smak, krydderne og blende sin egen akevitt var en fornøyelig opplevelse å ha med seg.
I tillegg til å lære mer om akevittens historie og produksjon. Men, også hvordan man kan bruke akevitt i cocktails og som drikk til mat året rundt og ikke bare til jul. Det var også gøy å treffe likesinnede som er opptatt av de fornøyelige dråper og som har entusiasme for norsk mat- og drikke.
Du kan lese mer om Akevitteksperimentet 2023 hos Akevittruten!