Sommer og øl

Fruktøl – friskt øl med fruktsmak

Sommer og øl

Øl tilsmakt med frukt, det er ikke nødvendigvis dagligdags for mannen i gaten. Fremdeles dominerer pils og ale i kjøleskapene.

Publisert: 11.07.18

Foto: Frode Henriksen

Kategori: Ølstiler

De senere årene har vi sett at ting begynner å forandre seg, vi er mer åpen for nye smaker og uvanlige kombinasjoner i ølet.

Historisk var alt øl spontangjæret, rett og slett fordi bryggeren ikke visste hva gjær var for noe. Noen av disse villgjærstammene gir et øl med en spesiell aroma og surhet. Dette er øl som blir omtalt som surøl. Fruktøl er ofte basert på surøl, men kan også være basert på andre typer øl, som eksempelvis saison og stout. Fruktølen kan ulikt fra surølen være gjæret gjennom både spontangjæring og overgjæring. Overgjæringen skjer grunnet fruktsukkeret som tilsettes ølen, og den kan således omtales som fruktøl. Når man tilsetter forskjellige typer bær og frukt i ølet blir det mer smaksrikt, og ikke nødvendigvis så surt lengre.

Noe av det mest vanlige å tilsette i ølet er kirsebær eller bringebær. Står det Kriek på en flaske er det tilsatt kirsebær i en surøl, Framboise er tilsvarende bare med bringebær.

De forskjellige bærene eller fruktene som tilsettes ølet vil definere lukt og smak. Fargen på ølet vil også variere veldig, enn Kriek kan være knall rød, mens andre kan være mer blasse i fargen. Fruktøl, og da særlig de stilene som ikke er definert som spontan-gjæret øl, er best å drikke ferskest mulig. Her trer også bær- og fruktsmaken frem og blir mest tydelig.

Alkoholinnholdet på fruktøl pleier å ligge rundt 5 til 7% alkohol. Fruktøl er som oftes ganske tørr, men med tydelig preg av friske bær og frukter. De søte fruktølene kan minne noe om søt rusbrus med tilsetninger av fruktkonsentrat og sukker, med stor variasjon av typer bær og frukt som anvendes.

Fruktøl er svært anvendelig til forskjellige matretter, prøv f. eks. en Kriek til stekt andebryst. Krieken vil tilfører friskhet som trengs til alt fettet som andebrystet har.

Til marinert fisk er deilig med fruktøl, gjerne en øl som er tilsmakt med sitrus eller tropiske frukter.

Det er heller ingenting i veien for å bare nyte en fruktøl  i sommervarmen. Her er noen forslag på gode fruktøl du finner på Vinmonopolet:

Amundsen Lush Rasp & Lime Berliner

  • Norge, Berliner Weisse. 0,33 l. Boks. 5,3% vol. Øl tilsmakt med bringebær og lime.
  • Aroma: Preg av bringebær, litt lyst malt og sitrus, hint av urter.
  • Smak: Ren og kremet, preg av bringebær, litt sitrus og lyst malt, innslag av urter.

Boon Oude Kriek 2013

  • Belgia, Lambic-frukt. 0,375 l. Flaske. 6,5% vol. Øl tilsmakt med kirsebær.
  • Aroma: Sval aroma med fint preg av kirsebær og mandel, hint av lyst malt og urter.
  • Smak: Frisk, livlig og kirsebærpreget, streif av mandel og urter. Ettermsmak med god lengde.

Cervisiam Bad Mango

  • Norge, IPA. 0,33 l. Boks. 7,5% vol. Øl tilsmakt med mango.
  • Aroma: Mango og tropisk frukt.
  • Smak: Fyldig smak av tropisk frukt med mango med lett sødme og halvtørr avslutning.

Edge Brewing Apassionada

  • Spania, Fruktøl. 0,33 l. Flaske. 4 % vol. Øl tilsmakt pasjonsfrukt.
  • Aroma: Duft av sommerfrukter, spesielt pasjonsfrukt.
  • Smak: Frisk fruktig med tydelige toner av frukt.

Geiranger Bryggeri Sur & Snasen

  • Norge, Surøl. 0,33 l. Flaske. 6% vol. Øl tilsmakt med bringebær.
  • Aroma: Frisk og fruktig med aroma av bringebær og humle.
  • Smak: Syrlig og friskt, humle og fruktpreg fra bringebær.

Lindheim Farmers Reserve Rasperry Brett

  • Norge, Saison. 0.375 l. Flaske. 8% vol. Øl tilsmakt med bringebær.
  • Aroma: Frisk.
  • Smak: Lang, syrlig, frisk.

Kinn Bærtur

  • Norge, Belgian Strong Ale. 0,375 l. Flaske. 9,5% vol. Øl tilsmakt bringebær.
  • Aroma: Aroma med preg av bringebær, blomst og sitrus. Innslag av lyst malt og urter.
  • Smak: Fruktig, kremete og med ørlite sødme, preg av bringebær, blomst, sitrus og litt urter.

Mikkeller SpontanFigs

  • Danmark, Lambic-frukt. 0,375 l. Flaske. 7,7% vol. Øl tilsmakt fiken.
  • Aroma: Vinøs, tørket frukt, sitrus, gjær og fat.
  • Smak: Vellbalansert fruktighet, syre og bitterhet.

Qvart Furious Passion

  • Norge, Fruktøl. 0,33 l. Flaske. 5,5% vol. Øl tilsmakt med pasjonsfrukt.
  • Aroma: Aroma med fint preg av lyst malt og pasjonsfrukt, innslag av urter.
  • Smak: Ren og kremet, preg av lyst malt og pasjonsfrukt, hint av urter.

Ægir Lærdøl

  • Norge, Sur/Villøl. 0,33 l. Flaske. 5,5% vol. Øl tilsmakt med kirsebær.
  • Aroma: Aroma preget av gyllent malt, sursøte røde bær og litt urter.
  • Smak: Frisk og fruktig med innslag av røde bær, moderat humlepreg.

God sommer!

*Smaks og aromanotater er hentet fra Vinmonopolet.

Les mer om ølstiler
Gode råd til deg som brygger din egen IPA 15 mai 2019 - IPA er en ølstil som passer hele året, men spesielt sensommeren er en fin tid å nyte en god IPA. Den internasjonale IPA-dagen er også første torsdag i august.
10 friske champagneøl til 17. maifesten! 9 mai 2019 - En aperitiff før maten skal skjerpe apetitten og har dessuten en sosial funksjon. Bruk en øl, eksempelvis en hveteøl, en wit eller en blonde med friskhet, og hvor de fruktige tonene kommer godt frem.
New England India Pale Ale – eller NEIPA 2 mai 2019 - NEIPA skiller seg fra standard vestkyst-IPA ved lavere bitterhet, null krystall-malt, og er veldig uklar. Kroppen er også fyldigere og aromaen har tropisk preg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *