Juleøltest 2019 – slik gjennomføres den

3.7
(3)

Ølakademiet gjennomfører hvert år en stor test av årets juleøl, hvor bryggeriene inviteres til å delta for en faglig vurdering av deres juleøl. Juryens arbeid for 2019 er avsluttet, og produksjon av artikler er i gang.

  • 05.11.2019
  • Frode Henriksen
  • Malene Kolstø

Få land har like sterk juleøltradisjon som Norge, og i år vil du kunne kjøpe 255 forskjellige juleøl hos Vinmonopolet. 83 av disse er fra andre land, mens hele 172 er norske juleøl!

Hvem bestemmer hvilke juleøl som er med?

Etter sommeren sender vi ut en invitasjon til landets bryggerier/grossister om å delta i juleøltesten. De inviterte velger selv om de vil delta, og hvor mange av sine øl de ønsker testet. Bryggeri/grossist står fritt til å definere hva de anser som juleøl, men det settes krav til at ølet er sesongbasert og ikke finnes i sortiment hele året. Finner du ikke din favoritt i vår test, er det altså ikke Ølakademiet som har utelatt det, men bryggeriet som har valgt å ikke delta.

I år er det påmeldt 191 norske juleøl fra 66 bryggerier til juleøltesten. Nytt av året er at Ølakademiet også tester juleøl fra utlandet – den kan du se her: Juleøltest – de beste import juleølene 2019.

Hvordan gjennomføres en juleøltest?

Testen er en såkalt blindtest, og gjennomføres i et nøytralt miljø på dagtid. Det er altså ikke som enkelte tror, noe som gjøres i et festlig lag hos leverandører og/eller produsenter. Dette er eneste måten å hindre påvirkning av testen.

Juryen har minst mulig kjennskap til hvilke øl som deltar. I forkant av testen, vil en som ikke sitter i juryen sortere ølet, bestemme rekkefølgen og utarbeide lister. Under selve testen serveres smaksprøvene med riktig temperatur for ølstilen, og i nøytrale glass.

Ølene sorteres i kategoriene polstyrke, butikkstyrke og alkoholfritt, samt inndeles etter ølstil. De forskjellige kategoriene testes ikke samme dag – da det kan virke urettferdig å sette en sterk og mørk juleøl opp mot en lys alkoholsvak.

Innenfor hver kategori/stil er det vanlig å starte med de lyse/lette ølene og bevege seg mot det mørke/tunge, slik at juryen ikke blir sittende med inntrykk fra de tunge ølene i munnen når de skal bedømme et enklere øl.

Hver øl får noen runder i munnen før de spyttes, og munnhulen skylles med vann før neste øl testes. Mellom hver runde på 4 – 5 øl tygges tørre kjeks uten smak for å nøytralisere munnen best mulig. Dette er gode tips til deg som ønsker å gjennomføre din egen øltest!

Les også:

Slik gikk det i fjor: Juleøltest 2018

Hva skal til for å bli beste juleøl 2019?

Hvert øl bedømmes etter kriteriene farge, duft, smak og ettersmak, hvor smaken naturlig nok blir vektlagt tyngst. Dommerene bruker et skjema hvor hvert kriterium får poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå mye høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.

Poengene for hvert øl summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgir vi både poeng og skala, og sorterer innenfor terningkastene fra høyest til lavest poengsum.

I tillegg noterer våre eksperter på øl og mat ned hvilke matretter de tror ølet passer best til. Dette er et rent tillegg, og påvirker ikke testen på noen måte – men gjøres til ren glede og nytte for våre lesere.

Juryen har nå avsluttet sitt arbeid og du kan lese hele testen her: Juleøltest 2019 – de beste norske juleølene

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 3.7 / 5. Antall stemmer: 3

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *