Publisert Legg igjen en kommentar

Kjøp norsk! Gode, norske sidere til påske

Hva skal du velge til påske, hvorfor ikke prøve sider? Sider er godt om du nyter dagene på fjellet eller i byen.

  • 02.04.2020
  • Ølakademiet
  • Ølakademiet

Siderens popularitet øker og i dag finner du et godt utvalg av sider på Vinmonopolet. Glem at sider er søtt kliss, kvalitetssider er noe helt annet. Sider har mange smaksnyanser og passer godt til både mat og som drikke alene. Man blir fort glad i sider, når man prøver litt.

Sider er ikke øl eller vin! Lær om sider (cider) og smaksteknikker

På sosiale medier er det i dag mange opprop om å velge norsk i disse dager. Vi føyer oss inn rekken, velg gjerne også lokalt. Vi har satt sammen fire sidere til påskekosen, som i år blir litt annerledes enn hva vi kanskje er vant med.

Se også kåringen: Norges beste sider og eplemost!

4 norske sidere til påskekosen

Mold Ryenberget – Mold Sider

Mousey Wine AS, Norge, 0,75 l. flaske. 7 % vol.
Syre: 5 g/l Sukker: <3 g/l

Høsten 2017 startet en gruppe entusiastiske epleplukkere i Oslo å lage alkoholholdig drikk av frukt. Felles var at de alle hadde interesse for vin. De eier ingen epletrær i dag, men bruker epler fra hager i hovedstaden til sin siderproduksjon. Ingen gjær eller tilsetningsstoffer brukes i produksjonen. Valg av spesielle teknikker gir sideren den struktur og kompleksitet som den fortjener.

Sideren Mold Ryenberget er med andre ord spontangjæret og er flasket i Pet-nat stil.  Den er nyhet på polet i mars, med to andre sidere, henholdsvis Mold Haslum og Mold Gaustad fra samme produsent.

Sideren har god friskhet, med smak av eple, honning og melon. Skal du ha bypåske er denne perfekt som drikke alene, men også til skalldyr eller fisk.

Aga Bøddel – Sider frå Hardanger

Aga Sideri, Norge, 0,75 l. flaske. 9 % vol.
Syre: 6,8 g/l Sukker: 11 g/l

Mellom høye fjell i hjertet av Hardanger ligger Aga Sidere. Her steller Joar Aga pent med eplehagen, før eplene høstes inn og presses. Med godt håndverk og magi har det blitt flere gode sidere fra Aga.

En av de er Aga Bøddel som ble kåret til Årets Sider 2019 under finalen i Det Norske Måltid. Sideren er en tradisjonell Hardanger-sider laget av eplene Aroma, Discovery og Summerred. Gjæringen skjer på lav temperatur i 4 måneder. Sideren er kompleks og godt balansert, med behagelig bitterhet og hint av krydder. Avslutningen er frisk og syrlig. I påsken kan denne sideren fint nytes som aperitiff, til spekemat, eller pølser og bål.

Fjellskrent – Eplesider

Hardangergutane, Norge, 0,75 l. flaske. 10 % vol.
Syre: 8,1 g/l Sukker: 12,8 g/l

Omkranset av bratte fjell i Hardanger, hentet kanskje brødrene Kristian og Karl Magnus inspirasjon til nettopp Fjellskrent, som ble lansert i polets hyller for et lite år siden. I produksjonen bruker de både epler fra egen hage, men også fra nabogårdene. Begge brødrene er oppvokst på gården, som i sin produksjon har fokus på tradisjon, håndverk og historie.

I 2015 bestemte brødrene seg for å satse mer på produksjon og salg. Og stiftet selskapet Hardangergutane. Eplemost har de alltid laget.

Fjellskrent er laget av epletypen Summerred og solbær. Den er tørr og perlende med hint av solbær. Her finner du god lengde, og en sider som er smakfull og syrlig. I følge gutta selv er sideren et godt alternativ til rødvin. Vår klare anbefaling er at Fjellskrent bør drikkes til påskelammet.  

Rubin Step – Eplesider

Lervig, Norge, 0,75 l. flaske. 5,4 % vol.
Syre: 12 g/l Sukker: 19 g/l

Lervig er et uavhengig eid og drevet håndverksbryggeri som ligger i Stavanger. Produksjonen handler i all hovedsak om øl fra lettdrikkende pilsners og bleke øl til tønne-aldre stouts, byggvin og sours. Bryggeriets mål er lage de beste ølene i verden. For å gjøre det, presser de grensene for å lage noe for alle, både hverdagslige og håndverksølelskere.

Gøy å se at Lervig gjør en avstikker fra produksjonen av øl og lager sider. Sideren er laget av 100 % eplejuice, herunder råsaft fra epletypen Rubinstep. Sideren er fermentert med Ale gjær. En godt balansert sider, hvor det smaker epler. Sideren er tørr, samtidig som den er perlende og frisk. Dette er klart sideren å ha i påskesekken og den kan fint nytes hvor som helst.

Sider er en matvennlig drikke! Slik velger du riktig sider til maten

Hold avstand, hvor enn du feirer påsken i år. Ikke glem solkrem, appelsin og kvikk-lunsj!

God Påske! 😊

Trenger du en gave? Nå som mange sitter i karantene eller er isolert er gavekortløsningen til Ølakademiet god å ha.

Siste artikler om sider fra Ølakademiet
Påskecocktailen – Mimosa med norsk sider 26 mars 2024 - Mimosa er perfekt for å løfte stemningen under påskefeiringen med sin sprudlende og fruktige smak!
Norsk sider til julemat og nyttårsfeiringen 4 desember 2023 - I julen velger vi norske kvalitetsråvarer. Norsk sider til julemat bør være et førstevalg. Hvilken sider skal du drikke til julematen?
Stor sidertest – Norsk kvalitetssider 2023 30 juni 2023 - Ølakademiet har testet 97 norske sidere, hvor 12 sidere fikk seks på terningen. Se hvordan produktene scorer og hva du bør handle!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *