Publisert Legg igjen en kommentar

Øl til 17. mai maten – Hva skal du ha i glasset?

Øl til 17 mai maten på nasjonaldagen Foto Malene Kolstø

Vi nærmer oss nasjonaldagen, en festdag hvor vi koser oss med godsaker fra tidlig morgen til sent på kvelden. Velg gjerne norsk drikke – få tipsene om øl til 17. mai maten.

– Hva skal vi fylle glassene med på nasjonaldagen og hva passer til maten vi skal spise. Ølakademiet gir deg svar på hva du bør velge. Hurra for 17 mai!

Aperitif/frokost

For mange har det blitt en tradisjon å starte dagen med champagnefrokost. En fin start på dagen det, men hva med å prøve øl istedenfor champagne?

Vi anbefaler å starte dagen med en alkoholprosent som ikke er for høy, og et øl som har mye bobler og lett syrlighet. Berliner weisse og gose er to gode valg . Ønsker man derimot å gå for de mer tradisjonelle surølene, er både lambic og geuze fint og godt å ha i glasset.

Sprudlende øl til 17. mai – Disse ølene bør du velge i 2023

Pølser

Den vanligste pølsen å fortære på nasjonaldagen, er den klassiske wienerpølsen. Den er enkel i smaken og heller ikke så fet, så ikke overdøv de subtile smakene med en for sterk øl, enten det er snakk om bitterhet eller alkohol. En god pils vil her gjøre susen. Et godt tips er å dampe eller trekke wienerpølsene i bayerøl. Ølet gir pølsene mer smak.

Om du velger grovere og fetere pølser, bør du skru opp smakene på ølet. En frisk IPA eller pale ale vil være trygge valg.

Is og kake

Ingen 17-mai feiring uten is eller kake. Her finnes det mange varianter og smaker, men vi tar utgangspunkt i vaniljeis og en klassisk bløtkake. Porter er nydelig sammen med vaniljeis. Vil du utfordre deg selv kan du med hell prøve en pastry stout til iskremen.

Til bløtkaken kan vi varmt anbefale en bokkøl, hvor sødmen bygger opp under de runde smakene fra kaken.

Kaketips til 17. mai: Lag bokkølkake – en bløtkake med vri
Har du prøvd norsk sider? Her er gode sidervalg til 17. mai kakene!

Reker, laks eller Ørret

Reker er godt på 17 mai og lyst og friskt øl med noe fylde er gode valg Foto Malene Kolstø

Mange velger klassiske reker på 17. mai med majones eller aioli. Fet fisk og gjerne laks eller ørret hører også med, enten du liker den røkt med eggerøre, eller gravet med sennep.

Velg et øl som er friskt og som gjerne har noe fylde, slik at fettet brytes ned. Fruktige øl er også å anbefale. Kullsyren renser munnen. Hveteøl eller saison er her gode alternativ, men også surøl kan fungere med sitt syrlige særpreg.

Spekemat

Spekeskinke, fenalår, morrpølse, fårepølse, svartpølse eller en god salami. Valgene er mange og fellestrekket for all spekemat er at det er fett og salt. Her kan man velge mellom forskjellige øltyper, alt etter hva man fortrekker.

En saison er en ølstil som vil passe godt til spekemat grunnet høy karbonering, som hjelper å rense munnen for fett. Ølstilen har også et fint preg av krydder, som står godt til den salte maten.

En mer maltrik øl, som en brown ale vil tilføre noe mer sødme som enkelte foretrekker. Vil man derimot utfordre smaksløkene, kan du gå for helnorsk og prøve en kveika øl.

Jordbær og frukt

Prøv øl og jordbær i kombinasjon Foto Malene Kolstø

Norske jordbær er ikke helt i sesong ennå, så vi får nøye oss med import i mellomtiden. Om de ikke smaker «nok», så kan du gjerne drysse litt sukker over de og la de ligge litt, da får du frem mer av «jordbærsmaken». Bær og frukt har som oftest milde, runde og søte smaker.

Til jordbær kan man velge surøl for å balansere sødmen, evt. kan du velge å fremheve de fine sødmefylte notene ved velge et fruktøl. Framboise eller kriek er da to gode anbefalinger.


Uansett hva du går for, ønsker vi deg en riktig god 17-mai feiring!

Gode gavetips til bursdag, jubilanten eller bryllupsparet!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *