Pølser og øl

Øl til 17. mai maten

Pølser og ølVi nærmer oss nasjonaldagen, en festdag hvor du fråtser i godsaker fra tidlig morgen til sent på kvelden.


Foto: Frode Henriksen

– Men hva skal være i glasset i løpet av dagen og hva passer til de forskjellige matrettene? Ølakademiet gir deg svarene, hurra for 17 mai!

Aperitif/Frokost

For mange har det blitt tradisjon å starte dagen med champagnefrokost. En fin start på dagen det, men hva med å prøve en øl istedenfor champagne?
Vi anbefaler å starte med lav alkoholprosent, mye bobler og lett syrlighet, her vil Berliner Weisse være en ølstil som passer.

Forslag til øl: Ego Blåweiss eller Austmann Sura Bror (ett øl laget med litt svenskehjelp).

Pølser

Den vanligste pølsen å fortære denne dagen, er den klassiske wienerpølsen. Den er enkel i smaken og heller ikke så fet, så ikke overdøv de subtile smakene med en for sterk øl, enten det er snakk om bitterhet eller alkohol. En god pils vil gjøre susen her. Om du skulle ha fått tak i noen grove, fetere pølser fra din lokale pølsemaker så bør du skru opp smakene på ølet også. En frisk IPA eller Pale Ale vil være trygge valg.

Forslag til øl: Sundbytunet Kjellerpils (til enkle pølser) eller Amundsen Ink & Dagger (kraftigere pølser).

Lær mer om øl og mat på et av våre kurs om temaet. Se her …

Is og kake

Ingen 17-mai feiring uten is eller kake. Her finnes det mange varianter og smaker, men om vi tar utgangspunkt i en vaniljeis og en klassisk bløtkake. En klassisk engelsk porter (gjerne butikkstyrke) er nydelig sammen med vaniljeis. Til bløtkaken kan vi varmt anbefale en bokkøl hvor sødmen bygger opp under de fine smakene fra kaken.

Forslag til øl: Ægir Sumbel Porter (til is) eller Frydenlund Bokkøl (til kake).

Laks eller Ørrett

Deilig feit fisk hører også med, enten du liker den røkt med litt eggerøre på siden, eller gravet med sennep til. Hva med å prøve Ølakademiets ølgraved laks? Du finner vår oppskrift på den her … Feit fisk krever gjerne litt syre for å bryte fettet og gjerne litt kullsyre for å rense munnen. Surøl er å anbefale her, gjerne noen av de norske vi har testet. Testen finner du her …

Forslag til øl: Lervig Sour Suzy ( til gravlaks) eller Lindheim Avalon (til røkt laks).

Spekemat

Spekeskinke, fenalår, morrpølse, fårepølse, svartpølse eller en god salami. Igjen er valgene mange, men fellestrekkene er at det er en god del fett og salt. Her kan man velge mange forskjellige øltyper, alt etter hva man fortrekker. En saison er en ølstil som vil passe godt til spekemat grunnet høy karbonering som hjelper på å rense munnen for fett, den har også ofte et fint preg av krydder som står godt til den salte maten. En mer maltrik øl, som en brown ale vil tilføre noe mer sødme som enkelte foretrekker. Vil man virkelig utfordre smaksløkene så kan du gå helnorsk og prøve en kveik-øl med tydelig røypreg.

Forslag til øl: Harstad Madam Mørch (Saison), Austmann Northie (Brown Ale) eller Nøgne Ø Raw (Kveik-øl)

Jordbær og frukt

Norske jordbær er ikke helt i sesong ennå, men vi får nøye oss med import-jordbær i mellomtiden. Om de ikke smaker “nok”, så kan du gjerne drysse litt sukker over de og la de ligge litt, får du frem mer av jordbærsmaken. Bær og frukt har som oftes milde, runde søte smaker. Her kan man velge surøl igjen for å balansere sødmen, evt. kan du velge å fremheve de fine sødmefylte notene og velge et øl som har noe av det samme. En fint valg her er hveteøl eller wit.

Forslag til øl: Nøgne Ø Wit eller Kinn Jubileum

Uansett hva du går for, så ønsker vi deg en riktig god 17-mai feiring!

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Del med dine venner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *