Publisert Legg igjen en kommentar

Øl til 17. mai maten

Øl til 17. mai maten på nasjonaldagen

Vi nærmer oss nasjonaldagen, en festdag hvor vi koser oss med godsaker fra tidlig morgen til sent på kvelden. Velg gjerne norsk drikke – få tipsene hos oss.

Publisert: 12.05.22

Foto: Malene Kolstø

Kategori: Øl til mat

– Men hva skal være i glasset i løpet av dagen og hva passer til de forskjellige matrettene? Ølakademiet gir deg her svarene med kun norske ølforslag. Hurra for 17 mai!

Aperitif/Frokost

For mange har det blitt en tradisjon å starte dagen med champagnefrokost. En fin start på dagen det, men hva med å prøve en øl istedenfor champagne? Vi anbefaler å starte dagen med en alkoholprosent som ikke er for høy, og et øl som har mye bobler og lett syrlighet. Her vil lette surøl være et fint alternativ. Berliner Weisse er Gose er gode valg.

Forslag til øl: Cervisiam Impeached Berliner Weisse (4,7%), Beer Flag Norge Rundt (4,7%), Salikatt Flaggstikk (2,7%) eller Amundsen Lush Rasp & lime Berliner (5,3%).

Pølser

Den vanligste pølsen å fortære på nasjonaldagen, er den klassiske wienerpølsen. Den er enkel i smaken og heller ikke så fet, så ikke overdøv de subtile smakene med en for sterk øl, enten det er snakk om bitterhet eller alkohol. En god pils vil gjøre susen. Om du har fått tak i noen grovere, fetere pølser, så bør du skru opp smakene på ølet også. En frisk IPA eller Pale Ale vil da være trygge valg.

Forslag til øl: Haandverks Pils fra Haandbryggeriet (Butikk 4,5%), Rødt, hvitt og blått fra Oslo Brewing Company (4,7%), Salikatt Spot Fire West Coast Session IPA (4,7%), 7 Fjell Bad Habit Addictive Pale Ale (5,0%) eller Bygland Sveikadden Sterk Kveika Gardsøl (7,5%).

Lær mer om øl og mat på et av våre kurs om temaet. Se her …

Is og kake

Ingen 17-mai feiring uten is eller kake. Her finnes det mange varianter og smaker, men om vi tar utgangspunkt i en vaniljeis og en klassisk bløtkake. Porter er nydelig sammen med vaniljeis. Vil du utfordre deg selv kan du med hell prøve en pastry stout. Til bløtkaken kan vi varmt anbefale en bokkøl, hvor sødmen bygger opp under de runde smakene fra kaken.

Forslag til øl: Nøgne Ø Porter (7%), Marlobobo’s Megabear Bottomless Bob Imperial Pastry Stout (11,0%), Amundsen Wired Salted Caramel Flat White Imperial Pastry Stout (11,5%) til is eller Frydenlund Bokkøl (6,5%) til kake.


Et godt kaketips til 17. mai: Bokkølkake – en bløtkake med vri

Laks eller Ørret

Fet fisk og gjerne laks eller ørret hører også med, enten du liker den røkt med eggerøre, eller gravet med sennep. Velg et øl som er friskt og gjerne noe fylde, slik at fettet brytes ned. Er laksen bearbeidet og inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale. Kullsyren renser munnen. Hveteøl er et godt alternativ, men også surøl med sitt syrlige særpreg.

Forslag til øl: 1799 Bergen Blanch fra 7-Fjell (4,7%), Slogen Weizen (4,7%), Lervig Sour Suzy (4,0%) eller Kinn Stabben Kveiteøl (5,5%).


Se også våre drikketips: Norsk sider med gode bobler til 17. mai

Se også våre drikketips: 5 gode butikkøl til feiringen av nasjonaldagen

Spekemat

Spekeskinke, fenalår, morrpølse, fårepølse, svartpølse eller en god salami. Valgene mange, men fellestrekkene er fett og salt. Her kan man velge mellom forskjellige øltyper, alt etter hva man fortrekker.

En saison er en ølstil som vil passe godt til spekemat grunnet høy karbonering som hjelper å rense munnen for fett. Ølstilen har også ofte et fint preg av krydder, som står godt til den salte maten.

En mer maltrik øl, som en brown ale vil tilføre noe mer sødme som enkelte foretrekker. Vil man derimot utfordre smaksløkene, kan du gå for helnorsk og prøve en kveik-øl.

Forslag til øl:

Rodebak Saison (4,7%), Bådin Saltstraumen Saison (4,7%), Klostergården Brown Ale (4,7%), Lindheim Buddy Brown Ale (4,7%), Sveikadden Norsk Gardsøl (4,7%) eller Berentsens Kveik – Norsk gårdsøl (6,1%).

Jordbær og frukt

Norske jordbær er ikke helt i sesong ennå, så vi får nøye oss med import i mellomtiden. Om de ikke smaker «nok», så kan du gjerne drysse litt sukker over de og la de ligge litt, da får du frem mer av «jordbærsmaken». Bær og frukt har som oftes milde, runde søte smaker. Her kan man velge surøl igjen for å balansere sødmen, evt. kan du velge å fremheve de fine sødmefylte notene ved velge et fruktøl.

Forslag til øl: Kinn, Kinn Fruktøl (4,7%) eller Nøgne Ø Kriek of Telemark (6,5%).

Alle produktene i polstyrke (over 4,7 vol %) finnes i salg hos Vinmonopolet. Øvrige produkter finnes i utvalgte dagligvarebutikker, hos Bryggeriutsalget, Gulating eller på Lokalbrygg.no.


Uansett hva du går for, ønsker vi deg en riktig god 17-mai feiring!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.