Øl til 17. mai maten

5
(2)

Vi nærmer oss nasjonaldagen, en festdag hvor du fråtser i godsaker fra tidlig morgen til sent på kvelden.

Publisert: 02.05.18

Foto: Malene Kolstø

Kategori: Øl til mat

– Men hva skal være i glasset i løpet av dagen og hva passer til de forskjellige matrettene? Ølakademiet gir deg svarene med kun norske ølforslag. Hurra for 17 mai!

Aperitif/Frokost

For mange har det blitt tradisjon å starte dagen med champagnefrokost. En fin start på dagen det, men hva med å prøve en øl istedenfor champagne?
Vi anbefaler å starte med en alkoholprosent som ikke er for høy, mye bobler og lett syrlighet, her vil lette surøl være et fint alternativ. Spesielt en god Berliner Weisse.

Forslag til øl: Lindheim Lords of Acid eller Austmann Georgia Peach.

Pølser

Den vanligste pølsen å fortære denne dagen, er den klassiske wienerpølsen. Den er enkel i smaken og heller ikke så fet, så ikke overdøv de subtile smakene med en for sterk øl, enten det er snakk om bitterhet eller alkohol. En god pils vil gjøre susen her. Om du skulle ha fått tak i noen grove, fetere pølser fra din lokale pølsemaker så bør du skru opp smakene på ølet også. En frisk IPA eller Pale Ale vil være trygge valg.

Forslag til øl: Sundbytunet Kjellerpils (til enkle pølser) eller Lervig Perler for svin (kraftigere pølser).

Lær mer om øl og mat på et av våre kurs om temaet. Se her …

Is og kake

Ingen 17-mai feiring uten is eller kake. Her finnes det mange varianter og smaker, men om vi tar utgangspunkt i en vaniljeis og en klassisk bløtkake. En klassisk engelsk porter (gjerne butikkstyrke) er nydelig sammen med vaniljeis. Til bløtkaken kan vi varmt anbefale en bokkøl hvor sødmen bygger opp under de runde smakene fra kaken.

Forslag til øl: 7 Fjell Kong Oscar Victorian Porter (til is) eller Frydenlund Bokkøl (til kake).

Laks eller Ørrett

Deilig feit fisk hører også med, enten du liker den røkt med litt eggerøre på siden, eller gravet med sennep til. Hva med å prøve Ølakademiets ølgraved laks? Du finner vår oppskrift på den her … Feit fisk krever gjerne litt syre for å bryte fettet og gjerne litt kullsyre for å rense munnen. Surøl er å anbefale her, gjerne noen av de norske vi har testet. Testen finner du her …

Forslag til øl: Lervig Sour Suzy ( til gravlaks) eller Lindheim Avalon (til røkt laks).

Spekemat

Spekeskinke, fenalår, morrpølse, fårepølse, svartpølse eller en god salami. Igjen er valgene mange, men fellestrekkene er at det er en god del fett og salt. Her kan man velge mange forskjellige øltyper, alt etter hva man fortrekker. En saison er en ølstil som vil passe godt til spekemat grunnet høy karbonering som hjelper på å rense munnen for fett, den har også ofte et fint preg av krydder som står godt til den salte maten. En mer maltrik øl, som en brown ale eller old ale vil tilføre noe mer sødme som enkelte foretrekker. Vil man virkelig utfordre smaksløkene litt mer så kan du gå helnorsk og prøve en kveik-øl.

Forslag til øl: Harstad Madam Mørch (Saison), Kinn Gamleguten (Old Ale) eller Voss Kveika Rugøl (Kveik-øl)

Jordbær og frukt

Norske jordbær er ikke helt i sesong ennå, så vi får nøye oss med import-jordbær i mellomtiden. Om de ikke smaker “nok”, så kan du gjerne drysse litt sukker over de og la de ligge litt, da får du frem mer av “jordbærsmaken”. Bær og frukt har som oftes milde, runde søte smaker. Her kan man velge surøl igjen for å balansere sødmen, evt. kan du velge å fremheve de fine sødmefylte notene og velge et øl som har noe av det samme. En fint valg her er hveteøl eller wit.

Forslag til øl: Haandbryggeriet Dobbel Wit eller Ægir Kveite

Uansett hva du går for, så ønsker vi deg en riktig god 17-mai feiring!


Første gang publisert 1. mai 2015. Omskrevet til glede for nye lesere.

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 5 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *