Øyvinds bleike svekling er en lett og alkoholsvak ale med kompleks humleprofil. Et godt og litt mer komplekst alternativ til lettøl på sene sommerkvelder.
Publisert: 09.09.18
Foto: Frode Henriksen
Kategori: Øl oppskrifter
Ølet er en ferskvare, både med tanke på aromaen fra humle, så vel som faren for oksydering med to steg tørrhumling.
Oppskriftsdetaljer
Mengde | Koketid | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
24 ltr | 60 min | 26.2 IBUs | 17.9 EBC | 1.027 | 1.005 | 2.8 % |
Faktiske | 1.027 | 1.008 | 2.5% |
Malt
Navn | Mengde | Andel % |
Pale Malt, Maris Otter | 2.5 kg | 84.75 |
Caramalt/Crystal malt – 80L | 300 g | 10.17 |
Caramunich Malt | 150 g | 5.08 |
Humle
Navn | Mengde | Tid | Bruk | Form | Alpha % |
Magnum | 20 g | 60 min | Koking | Pellet | 12 |
Citra | 30 g | 0 min | Aroma | Pellet | 12 |
Mosaic (HBC 369) | 30 g | 0 min | Aroma | Pellet | 12.3 |
Citra | 30 g | 10 dager | Tørrhumlet | Pellet | 12 |
Mosaic (HBC 369) | 30 g | 10 dager | Tørrhumlet | Pellet | 12.3 |
Citra | 30 g | 5 dager | Tørrhumlet | Pellet | 12 |
Mosaic (HBC 369) | 30 g | 5 dager | Tørrhumlet | Pellet | 12.3 |
Gjær
Navn | LAB | Utbytte | Temp. |
Safale American (US-05) | DCL / Fermentis | 77% | 15.0 – 23.89°C |
Mesking
Steg | Temp | Tid |
Mash In | 66.56°C | 60 min |
Gjæring
Steg | Tid | Temp |
---|---|---|
Primær | 4 dager | 19.44°C |
Sekundær | 10 dager | 19.44°C |
Lagring | 30 dager | 18.33°C |
Mer for hjemmebryggeren
Gavetips – lær å lage hjemmebrygget øl 15 oktober 2023 - Julegavetips! Vi har gavekort til den som brygger eller ønsker å lære å lage hjemmebrygget øl! Lær ølbrygging av diplombryggere med ekspertise og utdannelse i faget.
Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder 24 mai 2019 - Ølets ABC! Alfabetisk oversikt over ord og uttrykk om øl-faget. For hjemmebryggere og den som har lyst å lære mer om øl. Ypperlig oppslagsverk for øl-quizer.
Gode tips og råd om hjemmebrygging av pils 20 mai 2019 - Det er en myte at det er vanskeligere å brygge pils/lager enn en ale. Det som derimot er utfordringen, er å holde jevn, lav tempereatur under gjæringen.
Gode råd til deg som brygger din egen IPA 15 mai 2019 - IPA er en ølstil som passer hele året, men spesielt sensommeren er en fin tid å nyte en god IPA. Den internasjonale IPA-dagen er også første torsdag i august.
Påvirker vannkvaliteten ditt hjemmebrygg? 7 mai 2019 - Mens noen hjemmebryggere har et nærmest fanatisk forhold til vann, er andre mer avslappet til dette. Hva er riktig? Har vannet stor påvirkning på ølet?