Her serverer vi deg Ronjas selvkomponerte oppskrift på deilig sitron- og jordbærsorbet. En frisk sorbet for de mange anledninger – vi finner aledninger i fleng.
Publisert: 01.12.18
Foto: Frode Henriksen
Type rett: Dessert/bakverk
Vanskelighetsgrad: Enkel
Du vet følelsen? Når smaker eksploderer i munnen og du tror du har passert selveste Perleporten? Det er litt den følelsen vår friske sitron- og jordbærsorbet byr på. Det er òg en friskus vi gjerne serverer straks anledningen byr seg, som f.eks
- 17. mai
- nyttårsaften
- en sommerkveld
- en fridag …
… eller en hverdag for den saks skyld. Det er litt vanskelig å la vær …
Dette trenger du:
- 1 kurv jordbær
- 250 g sukker
- Skallet fra 4 sitroner
- Saft av to sitroner
- 2 ss glykose (kan sløyfes eller erstattes med 2 ss rom eller vodka)
Slik gjør du:
- Skjær opp jordbær og fjern stilkene. Riv sitronskall. Putt dette i en kjele, og kok opp sammen med sukkeret og glykosen.
- Sil bærblandingen og kjør denne blandingen i en iskremmaskin.
- Merk at du ikke trenger iskremmaskin for å lage sorbet. Men fryses sorbéen i fryser, er det viktig å røre i den cirka hver halvtime for å hindre dannelse av iskrystaller.
Kokkens tips:
Etter et døgn i fryseren vil sorbeten kunne bli nokså hard, og det man helst ønsker er en myk sorbet. Det du derfor kan gjøre er at du legger sorbeten i en blender, og blander den igjen. Frys den deretter og nyt «smooth» sorbet resten av dagen.
Vi serverer selvsagt sorbeten på fransk vis:
Lag ei kule med sitron og jordbærsorbé, og bruk en dyp tallerken til å ha det oppi. Hell over ca. 1-2 dl med en lambic eller annet surøl/fruktøl. Pyntes med friske mynteblader. Bon appétit!
Første gang publisert 8. mai 2015. Omskrevet til glede for nye lesere.