Publisert Legg igjen en kommentar

Test av 172 norske øl – sommerøltest 2021

Ølakademiet har testet 172 norske sommerøl Foto Ølakademiet

På oppdrag av VG har Ølakademiet testet hele 172 ulike sommerøl fra 52 norske bryggerier. Aldri før har så mange øl blitt testet i en sommerøltest hos VG. Her er oversikten over hva du bør velge i år!

Vi har tilbakelagt et spesielt år og nå er det lys i tunellen. Derfor kommer den store Sommeøltesten som bestilt for øltørste nordmenn, som skal nyte noe godt i glasset i sommervarmen.  

I testen fikk fire produkter innenfor stilene: pils, IPA, surøl og mjød toppkarakteren seks på terningen. 30 ulike øl fikk karakteren fem. Tre øl ble strøket fra testen grunnet åpenbare ølfeil.

Ifølge daglig leder Luis Herreros i Ølakademiet er det mye godt å spore innenfor kategorien surøl i årets test, hvor tilsetninger som frukt og bær er helt vanlige å bruke. Fusion: Pasjonsfrukt fra Nøisom er et godt eksempel på en slik øl, som har mange nydelige smaker av sommer.

Vi ser også en økende trend med produksjon av øl i klassene lavere alkoholstyrke. Om du skal kjøre bil og ønsker noe helt alkoholfritt eller bare vil ha noe leskende og godt i glasset, vil du finne noe godt å velge i, forteller Herreros.

Håndverksbryggeriene brygger pils/lager i større utstrekning nå enn tidligere, på lik linje med de store klassiske bryggeriene. Grünerløkka Brygghus har i år laget en pilsner; Løkka Pils – som et håndverk i særklasse. I testen får denne pilsen toppkarakter.

Også humlerike øl er stadig populære. Til denne kategorien øl, ble det innlevert flest øl til testing. Vetrebrauti fra Bygland er et høydepunkt med velsmakende smak av tropiske frukter. En saftig og spennende NEIPA som passer sommer-varmen godt.

Mjød er en egen kategori i årets test. Norsk sommer er ikke bare sol, varme og lyst øl. Når solen går ned, er det godt med noe kraftigere i glasset. Mjød er et godt alternativ og passer godt til avec, kraftige oster eller til hygge. Myten om at mjød skal være veldig søt, stemmer nødvendigvis ikke og trenden med tilsetninger er her som i ølverden.

Stevsberry Free Jazz 2020 fra Marlobobo er mjøden som gjorde det best i vår test. Den har mye smak av kirsebær, rips, honning, vanilje og mørke kryddere, og er en perfekt avec til sene sommerkvelder.

Også i år er vår oppfordring å velge norsk og lokalt når du handler øl, slik at vi sikrer de norske bryggeriene og deres mangfold, avslutter Luis Herreros med.

Hva er sommerøl?

Tradisjonelt sett er sommerølet lyst og friskt og de fleste av oss forbinder sommerøl med pils og lager. Slik er det nødvendigvis ikke lengre. Vi finner nå sommerøl i alle stiler og varianter. Et godt sommerøl bør være et øl som passer til sommerens matretter eller bare et øl å nyte i ferietiden. Ølet bør ha god balanse mellom fruktighet, sødme og bitterhet, sier daglig leder i Ølakademiet, Luis Herreros.

Slik er testen gjennomført

Ølakademiet har sendt ut invitasjon til landets produsenter/bryggerier om deltakelse til den store Sommerøltesten i VG. De som har fått invitasjonene har selv valgt om de ønsker å være med og hvor mange av sine produkter de ønsker testet.

Alle innkomne produkter ble inndelt i ulike klasser. Testen er gjennomført over en uke som blindtest i et nøytralt miljø på dagtid.

Årets test består av 172 ulike produkter fra i alt 52 norske bryggerier/produsenter.

I juryen satt:

  • Luis Herreros, daglig leder i Ølakademiet, pommelier, ølsommelier og kokk.
  • Jørn Tore Persen, salg og markedssjef i Ølakademiet, pommelier, ølsommelier og kokk.

Hvert produkt er bedømt etter kriteriene farge, duft, smak og munnfølelse, hvor smaken er vektlagt tyngst. Dommerne bruker et skjema og gir poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.

Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast.

Ølakademiets poengskala er femdelt:

  • Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
  • God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
  • Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
  • Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
  • Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *