Publisert

Juleakevitt 2025 – Akevitt til julemat

Juleakevitt 2025   Akevitt til julemat
Juleakevitt 2025 Akevitt til julemat Foto Trond A Lierhagen

Akevitt og julemat hører sammen. Hvilken juleakevitt passer best til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år? Vi har testet utvalget og deler våre beste tips.

Juleakevitt 2025 – Akevitt til julemat: Når du velger akevitt til julemat, er det lurt å tenke på smakene i maten. Dill-akevitt passer for eksempel perfekt til gravet laks eller tomatsild, mens krydder-akevitt kan løfte ribbe og pinnekjøtt.

Akevittens viktigste oppgave er å rense munnen for fett og gjøre det lettere å nyte den tradisjonelt tunge julematen.

Er det en myte at akevitt hjelper fordøyelsen? Delvis. Det er karveoljen i karveakevitt som kan ha en mild effekt på fordøyelsen, ikke spriten i seg selv.

Akevitten skal også fremheve matens smaker. Med sin høye alkoholprosent og unike krydderblanding sørger den for at både maten og drikken kommer til sin rett.

Regler for hvordan du skal velge akevitt til julemat?

Juleakevitt 2025 Foto Trond A Lierhagen

Noen enkle regler er å velge lyse akevitter til fisk og skalldyr. Velg brune akevitter til kjøttretter. Fatlagrede akevitter (flere år på fat) er perfekte valg til oster, desserter eller som avec.

Hvilken akevitt bør du velge til julemat? Gode valg er juleakevitt, da de er spesiallagde for den fete julematen. Disse akevittene har fokus på karve og julekrydder som matcher julematen godt. Akevittene er brune i stil og har god modning og fatlagring. Alkoholen/fylden er høyere og passer ypperlig til den fete julematen.

Hvilken juleakevitt bør du handle i 2025?

Når Ølakademiet tester juleakevitt matcher juryen julemat til akevitten de tester. Her er ekspertenes anbefalinger til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.

Husk at mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.

Akevitt til ribbe

Akevitt til pinnekjøtt

Akevitt til lutefisk og rakfisk

Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!

Akevitt som avec

Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.

Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.

På samme måte som for cognac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.

Juleakevitt 2025 – Anbefalinger til avec:

  • Opland Juleaquavit – Karakter 5 med 92 av 100 mulige poeng.
  • Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2025 – Karakter 5 med 90 av 100 mulige poeng.
  • Lysholms Høytid Juleaquavit – Karakter 5 med 89 av 100 mulige poeng.

Akevitt til julemat – Velg riktig temperatur

Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.

De lyse/blanke akevittene serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader. Fatlagrede akevitter (flere år) kan også fint nytes på romtemperatur.

Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?

Julegaver  Smaksrike opplevelser Kjøp julegavene i dag
Se vår store julegaveguide og julegavetips
author avatar
Ølakademiet