

Akevitt og julemat hører sammen. Hvilken juleakevitt passer best til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år? Vi har testet utvalget og deler våre beste tips.
Juleakevitt 2025 – Akevitt til julemat: Når du velger akevitt til julemat, er det lurt å tenke på smakene i maten. Dill-akevitt passer for eksempel perfekt til gravet laks eller tomatsild, mens krydder-akevitt kan løfte ribbe og pinnekjøtt.
Akevittens viktigste oppgave er å rense munnen for fett og gjøre det lettere å nyte den tradisjonelt tunge julematen.
Er det en myte at akevitt hjelper fordøyelsen? Delvis. Det er karveoljen i karveakevitt som kan ha en mild effekt på fordøyelsen, ikke spriten i seg selv.
Akevitten skal også fremheve matens smaker. Med sin høye alkoholprosent og unike krydderblanding sørger den for at både maten og drikken kommer til sin rett.
Regler for hvordan du skal velge akevitt til julemat?

Noen enkle regler er å velge lyse akevitter til fisk og skalldyr. Velg brune akevitter til kjøttretter. Fatlagrede akevitter (flere år på fat) er perfekte valg til oster, desserter eller som avec.
Hvilken akevitt bør du velge til julemat? Gode valg er juleakevitt, da de er spesiallagde for den fete julematen. Disse akevittene har fokus på karve og julekrydder som matcher julematen godt. Akevittene er brune i stil og har god modning og fatlagring. Alkoholen/fylden er høyere og passer ypperlig til den fete julematen.
Hvilken juleakevitt bør du handle i 2025?
Når Ølakademiet tester juleakevitt matcher juryen julemat til akevitten de tester. Her er ekspertenes anbefalinger til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
Husk at mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.
Akevitt til ribbe
Til ribbe hører kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene er gode valg, da de har mer kraft og styrke, men også stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.
Velger du krydrede medisterkaker og en fet julepølse, kan du med fordel velge en ekstra fatlagret akevitt med noe mer alkohol.
Ribbe og akevitt, bør også kombineres med et klassisk og sterkt juleøl fra Vinmonopolet.
Juleakevitt 2025 – Anbefalinger til ribbe:
- Kjellermesterens Vellagret Juleaquavit – Karakter 5 med 90 av 100 poeng.
- Strand Juleaquavit – Karakter 5 med 90 av 100 poeng.
- Inderøy Brenneri Romjulsfredning – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Lysholms Høytid Juleaquavit – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Brennevinsgrova Juleakevitt – Karakter 5 med 88 av 100 poeng.oeng.
- Egge Gård Juleakevitt – Karakter 5 med 88 av 100 poeng.
Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl
Akevitt til pinnekjøtt
Pinnekjøtt og smalahove er en smaksrik rett som inneholder mye salt. Kålrabistappen tilfører retten sødme.
Her kan du velge en brun, fyldig og fatmodnet variant med dype kryddertoner som passer godt sammen med kålrabistappe og vossakorv – eller du kan velge en akevitt med nok kraft til å stå imot det salte og fete.
Til røkt pinnekjøtt er det beste alternative en juleakevitt med tydelig fatpreg og kraftige urtetoner som karve.
Generelt er det akevittene med sterkere urtepreg som passer best til pinnekjøtt. Akevittene som er spesielt laget for pinnekjøtt er også et godt følge. .
Er du i det eksperimentelle hjørnet kan du også prøve en akevitt som er lagret på whiskyfat.
Juleakevitt 2025 – Anbefalinger til pinnekjøtt og smalahove:
- Cask Juledram – Karakter 6 med 95 av 100 poeng.
- Inderøy Brenneri Juleaquavit 2025– Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Gilde Smaladram – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Arvesølvet Juleakevitt 2025– Karakter 5 med 88 av 100 poeng.
- Feddie Juleakevitt – Karakter 5 med 87 av 100 poeng.
- Atlungstad Smalahove Akevitt 2025 – Karakter 5 med 86 av 100 poeng.
Oppskrift: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl
Akevitt til lutefisk og rakfisk
Lutefiskens tilbehør bestemmer hvilken juleakevitt du skal velge . Liker du lutefisken slik den er med minimalt av tilbehør, bør du velge en mildere og relativt alkoholsvak akevitt. Gjerne blank og urtepreget.
Velger du det kraftige tilbehøret som bacon og ertestuing, anbefales de tradisjonelle linjeakevittene eller en annen lys brun akevitt. Gjerne også juleakevitt.
Juleakevitt 2025 – Anbefalinger til lutefisk og rakfisk:
- Gilde Oplandske Rakefisk Aquavit – Karakter 6 med 96 av 100 poeng. (Spesiallaget til rakfisk, men matcher godt til lutefisk).
- Gilde Juleaquavit 2025 – Karakter 6 med 95 av 100 poeng.
- Gilde Norsk Lutefisk Akevitt– Karakter 5 med 90 av 100 poeng.
- Løiten Juleaquavit – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Jul i Sirdal Litlestøl Juleakevitt – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Destillatørens Juleakevitt – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Atlungstad Akevitt til Rakfisk 2025 – Karakter 5 med 88 av 100 poeng. (Spesiallaget til rakfisk, men matcher godt til lutefisk).
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Akevitt som avec
Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.
Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.
På samme måte som for cognac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.
Juleakevitt 2025 – Anbefalinger til avec:
- Opland Juleaquavit – Karakter 5 med 92 av 100 mulige poeng.
- Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2025 – Karakter 5 med 90 av 100 mulige poeng.
- Lysholms Høytid Juleaquavit – Karakter 5 med 89 av 100 mulige poeng.
Akevitt til julemat – Velg riktig temperatur
Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.
De lyse/blanke akevittene serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader. Fatlagrede akevitter (flere år) kan også fint nytes på romtemperatur.
Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?



