Publisert Legg igjen en kommentar

Akevittens dag er 13. april

Akevitt er en del av den norske juletradisjonen.
digitalt-kurs-laer-om-akevitt
Lær mer om akevitt hos Ølakademiet Foto Malene Kolstø

Et brev datert 13. april 1531 som omtaler et «livets vann» som hjelper mot alle mulige innvortes sykdommer, regnes som opphavet til akevittens dag.

Eske Bille var en dansk adelsmann som var Høvedsmann på Bergenhus festning. Han sendte brevet sammen med en flaske vann, omtalt som aqua vitae. Vannet skulle ha uovertreffelige egenskaper mot “alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes”. Dette er første gang man vet at akevitt er omtalt – og trolig var den produsert ganske annerledes enn den vi kjenner i dag.

Den moderne, norske akevitten skal lages på minimum 90% norske poteter, og Norge er i dag verdens største produsent av akevitt med mer enn 300 sorter.

Les mer: Norsk akevitt – historie og fakta

Verdens eldste akevitt

Lysholm Linie er verdens eldste akevitt, og lages etter samme resept som Jørgen Bernhoft Lysholm laget for 200 år siden. Familien Lysholm kom fra Flensburg til Trondheim på 1600-tallet, og Jørgens far, Nicolay startet sammen med sin bror et såpekokeri på eiendommen Lysholmsminde.

I 1820 kjøpte Jørgen, som hadde studert kjemisk teknologi i Berlin, eiendommen hvor han i 1821 grunnla brenneri og destillasjonsfabrikk. Brenneriet ble en internasjonalt anerkjent bedrift, og virksomheten i gården pågikk inntil A/S Vinmonopolet i 1924 overtok produksjonen.

I anledning 200-års jubileet i 2021 for Lysholm Linie, er det laget en jubileumsakevitt med nummererte flasker i et opplag på 10.000.

Ikke bare en drikk for julen

Tradisjonelt sett forbinder man ofte akevitt med jul. Dette har de siste årene endret seg, og i påsketiden selges det nå mer akevitt enn alle andre brennevinstyper til sammen. Akevitt har blitt en helårsdrikk, og fler og fler oppdager at akevitt er et naturlig følge til lokalmat og moderne nordiske retter.

I tillegg har man i større grad begynt å utnytte de ulike smakene fra akevitt ved å lage drinker og cocktail-er med akevitt. Disse uttrykker gjerne vår lokale særegenhet, på samme måte som andre stedbundede brennevin som rom og tequila.

Har du lyst å lære mer om akevitt? Vi holder smakinger i Oslo, og du kan melde deg på her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *