Få ting ser mer fristende ut enn et spennende ostefat med tilbehør. Vi gir deg noen av våre favoritt-tilbehør; en sirup, et syltetøy og en chutney med ananas.
Publisert: 10.10.17
Foto: Ulf Källén
Type rett: Sauser/tilbehør
Vanskelighetsgrad: Enkel
Kun fantasien setter grenser for hva du kan lage tilbehør til osten av. Vi har valgt en tradisjonell sirup med en vri på mørkt øl, et ripssyltetøy med bær fra egen hage og en ananaschutney
Oppskrift – fyldig sirup med øl
En kraftig, sødmefylt sirup hvor den maltrike smaken kommer tydlig frem. Passer svært godt til blåmuggost.
Dette trenger du
- 7,5 dl sukker
- 4 dl mørkt øl, gjerne en fyldig stout eller porter
- 1 hel stjernanis
- 1 vaniljestang
- ½ sitron (saften av)
- 1 knivspiss finhakket chili (kan sløyfes)
Slik gjør du
- Bland alt i en kasserolle. La det småkoke på middels varme, til det tykner.
- Vil man ha en tykkere sirup koker man den lengre.
- Sil og ha på egnede glass/krukker. Oppbevares kjølig og mørkt.
Oppskrift – ripssyltetøy med surøl
Et lett syrlig syltetøy med Kriek, som vil passe både til den fete Brien og den syrlige Chevren.
Ingredienser
- 1 kg rips
- 5 dl sukker
- 2 dl Kriek eller Framboise
Slik gjør du
- Rens bærene godt, sett de på kok med ølet. Rips inneholder mye væske som vil slippe under oppvarming.
- Når bærene er gjennomkokt (ca 10 min.) tilsettes sukkeret, rør godt til sukkeret er helt oppløst. Fyll over på sterile norgesglass. Oppbevares kjølig og mørkt.
- Om det er mye væske i forhold til bærene kan man sile av en del og gjøre det om til en ripssirup.
Oppskrift – ananaschutney med pale ale
En fruktig og litt krydret chutney av ananas, chili og krydder, nydelig som tilbehør til en Camembert.
Dette trenger du
- 1 ananas, renset og kuttet i små terninger
- 1 løk, finhakket
- 1 hvitløksfedd, finhakket
- 2 chili, finhakket (med frø om du ønsker sterk, uten om du vil ha en litt mildere smak)
- 1 ts finhakket ingefær
- 100 gr rosiner
- 3 dl brunt sukker
- 1 dl eplecidereddik
- 1 lime, saften av
- 3 dl Pale Ale
- Salt og pepper
Slik gjør du det
- La løken surre på lav temperatur til den blir myk, tilsett hvitløk, chili og ingefær og la det surre sammen i et par minutt.
- Tilsett ananasen, rosinene, eddik og sukker. La det koke på lav temperatur i 20 minutt (ananasen vil slippe mye væske).
- Tilsett øl og limesaften. La det koke videre i ca 10 minutt. Smak til med litt salt og pepper.
- Avkjøl og server i skåler som et friskt tilbehør.
Lykke til med din ostekveld!