Rosastekt andebryst


Danskenes favoritt julemåltid får fotfeste også i Norge. Slik steker du andebryst med rosa kjerne. Vi tipser også om hvilket øl du skal velge til and.

Publisert:
03.12.18
Foto:
Malene Kolstø
Type rett:
Hovedretter
Vanskelighetsgrad:
Enkel

Andebryst er ikke lengre bare forbeholdt de gode restaurantene, men finner nå også veien til de 1000 hjem, som festmat i helger og høytider.

På begynnelsen av 1800-tallet var gås naturlig på danske julebord hos borgerskapet. Etter hvert ble gås byttet ut med and på Mortens Aften, da råvaren var billigere og bøndene i 1830-årene begynte å spise and som julemat. I dag spiser halvparten av danskene and på julekvelden.

Andebryst kan tilberedes på mange forskjellige måter. Asiatisk og italiensk twist er ganske vanlige, eller den klassiske, som i vårt tilfelle – med mange ulike typer tilbehør.

Oppskrift på rosastekt andebryst

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 stk andebryst
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 1 ss smør
  • 5 båter hvitløk
  • Rosmarin

Slik gjør du:

Forvarm stekeovn til 125 °C.

Bruk en skarp kniv og snitt rutemønster i fettet på andebryst. Krydre med salt og pepper.

Legg andebryst med skinnsiden ned i en varm stekepanne med smør. Stek brystene i 2-3 minutter til skinnsiden er gyllen og sprø.

Legg i en ildfast form med skinnsiden opp og stikk inn et steketermometer. Ha fettet fra stekepannen over i den ildfaste formen sammen med hvitløk og rosmarin.

Stek andebryst i stekeovnen i ca. 30 minutter eller til kjernetemperaturen er 60-62 ° C for rosa kjerne på kjøttet. La andebrystene hvile i 10 minutter før du skjærer i dem.

Anbefalt tilbehør:
Server gjerne med rødkål, appelsinsalat, sjysaus og poteter.

Slik velger du øl til and

And er nydelig enten helstekt eller grillet som enkle bryst. Mat med sødme trenger søtlig fruktighet eller et karamellisert malt preg. And bør kombineres med søtlig fruktighet i ølet, eller karamellisert malt, i tillegg til friskhet og bitterhet. Ølet kan også med fordel ha noe alkohol og kullsyre for å rense ganen for fett. Saison og blonde er gode lyse valg. De mørke trappistølene og maltrike sødmefylte juleøl med godt krydderpreg passer også måltidet godt.

 


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Hvilket juleøl bør du drikke til and i 2018?
Prøv Færder Myrra (6,5%), E.C Dahls Store Bjørn (9%), Haandbryggeriet Fatlagret Nissemor (6,5%), Munken VIII fra De Tvende (8,5%), Ægir Fimafeng Julebrygg (9%), Kinn Solsnu (7,5%), Bådin & Spore Christmas in Berlin (5,5%) eller God Jul Eikelagret (6,5%) fra Røros Bryggeri.

Velger du derimot å gå for noe annet valg enn juleøl, kan Vinmonopolet eller Gulating hjelpe til med gode anbefalinger!

God jul!

 


Relatert innhold

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Del med dine venner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *