Slik lager du rosastekt andebryst

Danskenes favoritt julemåltid får fotfeste også i Norge. Slik steker du andebryst med rosa kjerne. Vi tipser også om hvilket øl du skal velge til and.

Publisert: 03.12.18

Foto: Malene Kolstø

Type rett: Hovedrett

Vanskelighetsgrad: Meduim

Andebryst er ikke lengre bare forbeholdt de gode restaurantene, men finner nå også veien til de 1000 hjem, som festmat i helger og høytider.

På begynnelsen av 1800-tallet var gås naturlig på danske julebord hos borgerskapet. Etter hvert ble gås byttet ut med and på Mortens Aften, da råvaren var billigere og bøndene i 1830-årene begynte å spise and som julemat. I dag spiser halvparten av danskene and på julekvelden.

Andebryst kan tilberedes på mange forskjellige måter. Asiatisk og italiensk twist er ganske vanlige, eller den klassiske, som i vårt tilfelle – med mange ulike typer tilbehør.

Oppskrift på rosastekt andebryst

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 stk andebryst
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 1 ss smør
  • 5 båter hvitløk
  • Rosmarin

Slik gjør du:

Forvarm stekeovn til 125 °C.

Bruk en skarp kniv og snitt rutemønster i fettet på andebryst. Krydre med salt og pepper.

Legg andebryst med skinnsiden ned i en varm stekepanne med smør. Stek brystene i 2-3 minutter til skinnsiden er gyllen og sprø.

Legg i en ildfast form med skinnsiden opp og stikk inn et steketermometer. Ha fettet fra stekepannen over i den ildfaste formen sammen med hvitløk og rosmarin.

Stek andebryst i stekeovnen i ca. 30 minutter eller til kjernetemperaturen er 60-62 °C for rosa kjerne på kjøttet. La andebrystene hvile i 10 minutter før du skjærer i dem.

Anbefalt tilbehør:
Server gjerne med rødkål, appelsinsalat, sjysaus og poteter.


Hør vår podcast om øl og julemat

Episode 1 – Juleølet 2018


Øl til and

And er nydelig enten helstekt eller grillet som enkle bryst. Mat med sødme trenger søtlig fruktighet eller et karamellisert malt preg. Tips! Slik velger du øl til and.

Siste oppskifter fra Ølakademiet
Oppskrift – saftig sjokoladekake med øl 9 april 2019- Dette er oppskriften mange besøkende har bedd på sine knær etter. En saftig, mørk sjokoladekake med øl i, servert på…
Saftige vafler med øl | Oppskrift 22 mars 2019- Gjør en vri på vaffelrøren ved å tilsette øl. Da får du saftige vafler med et lett krydderpreg fra ølet.…
Påskens lammestek med øl – oppskrift 19 mars 2019- Lammestek er for mange påskematens mor. Ikke så rart, da lam gjennom tidene ofte har blitt sett på som uskyld,…

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *