Danskenes favoritt julemåltid får fotfeste også i Norge. Slik steker du andebryst med rosa kjerne. Vi tipser også om hvilket øl du skal velge til and.
Publisert: 03.12.18
Foto: Malene Kolstø
Type rett: Hovedrett
Vanskelighetsgrad: Meduim
Andebryst er ikke lengre bare forbeholdt de gode restaurantene, men finner nå også veien til de 1000 hjem, som festmat i helger og høytider.
På begynnelsen av 1800-tallet var gås naturlig på danske julebord hos borgerskapet. Etter hvert ble gås byttet ut med and på Mortens Aften, da råvaren var billigere og bøndene i 1830-årene begynte å spise and som julemat. I dag spiser halvparten av danskene and på julekvelden.
Andebryst kan tilberedes på mange forskjellige måter. Asiatisk og italiensk twist er ganske vanlige, eller den klassiske, som i vårt tilfelle – med mange ulike typer tilbehør.
Oppskrift på rosastekt andebryst
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 2 stk andebryst
- 1 ts salt
- 1⁄2 ts pepper
- 1 ss smør
- 5 båter hvitløk
- Rosmarin
Slik gjør du:
Forvarm stekeovn til 125 °C.
Bruk en skarp kniv og snitt rutemønster i fettet på andebryst. Krydre med salt og pepper.
Legg andebryst med skinnsiden ned i en varm stekepanne med smør. Stek brystene i 2-3 minutter til skinnsiden er gyllen og sprø.
Legg i en ildfast form med skinnsiden opp og stikk inn et steketermometer. Ha fettet fra stekepannen over i den ildfaste formen sammen med hvitløk og rosmarin.
Stek andebryst i stekeovnen i ca. 30 minutter eller til kjernetemperaturen er 60-62 °C for rosa kjerne på kjøttet. La andebrystene hvile i 10 minutter før du skjærer i dem.
Anbefalt tilbehør:
Server gjerne med rødkål, appelsinsalat, sjysaus og poteter.
Hør vår podcast om øl og julemat
Øl til and
And er nydelig enten helstekt eller grillet som enkle bryst. Mat med sødme trenger søtlig fruktighet eller et karamellisert malt preg. Tips! Slik velger du øl til and.