Publisert Legg igjen en kommentar

Juleølet 2019 – juleøltest

Jury jobber med juleøltesten
Jury jobber med juleøltesten

Årets juleøl teller i alt over 325 norske- og internasjonale juleøl. Alt juleøl er nå i salg hos dagligvarebutikker og på Vinmonopolet.

  • 06.11.2019
  • Jørn Tore Persen
  • Malene Kolstø

Årets juleøl finnes i ulike variasjoner og stilarter og det finnes noe å velge i for alle. 25. oktober 2019 gikk startskuddet for salget av juleølet ved alle landets Vinmonopolutsalg.

255 ulike juleøl i polstyrke fra inn- og utland er lansert på polet, hvorav 172 av disse er norske. De øvrige 83 ølene er importøl. I tillegg finnes det i salg over 70 ulike juleøl i butikkstyrke i landets butikker, noen av disse er også alkoholfrie.

Se hele listen over årets juleøl på Vinmonopolet hjemmeside.

Ingen andre land i verden har en så stor og stolt tradisjon rundt juleølet som Norge, og Ølakademiet tester tradisjon tro juleølet i samarbeid med VG. I år er det innlevert 191 ulike norske juleøl fra 66 ulike bryggerier til testing, og det er ny rekord skal vi tror juryleder og daglig leder Ronja Velten i Ølakademiet. Grunnet det store utvalget blir årets juleøltest kategorisert etter ølstil.

Nytt av året er at Ølakademiet også tester juleøl fra utlandet – den kan du se her: Juleøltest – de beste import juleølene 2019.

Ølakademiets juleøltest 2019 – Hvilke juleøl har de norske bryggerne laget i år?

Om årets juleøl sies det: Årets juleøl skal helst være sterkt, maltrikt og lagret!

Juleølene som gjør det ekstra bra i år er overgjærede ales og stout/porter. Fellesnevneren er smak, balanse, kompleksitet og at juleølet har fått nok lagring.

Fjorårets trend med stilene bokkøl, amber ale, scotch ale og lagrede stout er videreført. Brown ale, old Ale, winter warmer er også godt representert blant årets juleøl og flere bryggerier har latt seg inspirere av belgiske brygge-tradisjoner.

For deg som er glad i humle, lyse øltyper eller surøl, finnes det også alternativer. Andre ølstiler som er utbredt er de klassiske juleølstilene som mørk lager og bokkøl. Nytt i sistnevnte klasse, er at flere håndverksbryggerier har bestemt seg for å konkurrere med våre store klassiske bryggerier om å lage det beste bokkølet.  

«Selv om årets juleøl skal være sterkt, blir det en ekstra ordinær god jul for sjåføren i år!”

191 juleøl er testet og konkurransen om å nå helt til topps «Norges beste juleøl 2019» er i år tøff.

LES OGSÅ: Slik gikk det i fjor: Juleøltest 2018

Slik gjennomføres juleøltesten: Les mer om kriterier og hva som skal til for at juleølet skal nå helt til topps.

Når kommer juleøltesten?

Ølakademiet lanserer den store norske juleøltesten torsdag 21. november i fullversjon på våre nettsider. Topp 50 listen «Norges beste juleøl 2019» kan du lese i VG papirutgaven og på VG + fredag 8. november 2019.

Testen er nå klar og du kan lese hele testen her: Juleøltest 2019 – de beste norske juleølene

Hva kan du om juleøl? Sjekk våre historiske fakta og fun facts!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *