Publisert 2 kommentarer

Juleøltest – De beste import-juleølene 2020

Se julegaveguide og tips til gaver som kan deles!
Topp 6 opplevelser, gaven til han eller henne, eller til den som er glad i god mat og smak

Ølakademiet har testet årets importerte juleøl. Disse var blant de beste. Foto: Malene Kolstø

Årets juleøl teller over 300 ulike øl. Av disse er over 60 internasjonale juleøl å finne på Vinmonopolet fra landende Belgia, England, Tyskland, Italia, Nederland, men også Danmark, Sverige og Island. Ølakademiet har testet 30 av disse.

Tradisjon tro, skal også det importerte juleølet testes. 31 ulike juleøl ble nøye vurdert av Ølakademiets fagjury og resultatet er klart. 11 ulike øl fikk karakteren fem, mens et øl gikk helt til topps. Et øl ble dessverre strøket grunnet klare øl feil.

Her er resultatene: Juleøltest – De beste import-juleølene 2020

I år skal juleølet være sterkt. Øllandet Belgia som gjorde det godt i fjor må se seg slått, av land som Estland og Nederland i årets test. Bryggeriene Põhjala Brewing og De Moersleutel har begge levert kvalitetsmessige gode øl, der det estlandske ølet Põhjala Jõuluöö fikk 95 poeng. En god andre plass gikk til ølet fra Nederland; Wanna taste my snowflakes med 93 poeng. Begge ølene henger høyt kvalitetsmessig og bør handles inn til jul, og nytes til julekosen.

Hva skal du velge i år?

Også i år er det maltdrevne øl, med høy alkoholstyrke i fokus. Velger du mørkt, sterkt og maltdrevet kommer du langt om du skal tenke øl til julemat. I testen er det også satt opp matforslag til de ulike ølene.

Det er god spennvidde i stiler og alle har selvsagt sitt bruksområde. Å skulle definere hva et juleøl er i dag, er ikke enkelt. Bryggerne er oppfinnsomme og brygger nesten alle typer øl til jul. Ølet lables og pakkes med julefokus, selv om stilen kanskje ikke er så julete.

Hva er juleøl i andre land?

Juleølene fra Belgia er ofte helårs øl, men lages ofte i kraftigere varianter og med bruk av krydder. I England er det Winter Warmer som ofte gjelder, et mørk og sterkt øl, som er maltdreven i stilen. Tradisjonsmessig skal juleølet ha noe spesielt eller særegent ved seg, ofte høyere alkohol, være krydret, eller passe til det respektive lands julemat eller at bryggeren har gjort noe helt unikt.

LES OGSÅ: Den store norske juleøltesten – De beste juleølene 2020

Ikke avlys årets julebord, vi har løsningen: Digitalt event – faglige smakinger og humor

Slik ble juleøltesten gjennomført

Alle øl er blindtestet og vurdert etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Ølene har fått en helhetsvurdering på en skala fra 50 til 100 poeng og er omregnet til terningkast.

Kriterier for deltakelse i juleøltesten

Hver importør ble invitert til å delta i juleøltesten og sto fritt til å melde på sine juleøl. Ølet måtte være sesongbasert. Det var også et krav at ølet som leveres til testen finnes i kommersielt salg i Norge, samt tappet på flaske eller boks. Samarbeidsbrygg med norske bryggerier ble også akseptert.

Vet du dette om juleøl? | Fakta og myter

2 kommentarer på “Juleøltest – De beste import-juleølene 2020

  1. Noen glutenfri?

    1. Hei Berit!

      Sori Brewing Christmas Gorilla er en glutenfri/glutenredusert øl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *