Publisert Legg igjen en kommentar

Sommerøltest 2022 – Her er vinnerne og taperne

<em>Stor test av norske sommerøl 2022 Her er ølene med toppkarakterene Foto Malene Økland<em>

Vi har testet 118 sommerøl fra norske bryggerier. 8 sommerøl fikk karakteren seks. Her er oversikten over hva du bør velge!

Også i år finner du god kvalitet på sommerølene. Hele 14 sommerøl fikk karakteren fem på terningen, i tillegg til 8 seksere som ble gitt i kategoriene; pils, surøl, IPA og mjød. 

I årets sommerøltest er pils/lager-kategorien den største i testen. Men, det er også testet øl innenfor kategoriene: alkoholfritt, blonde/hvete, pale ale/IPA, surøl, mjød og åpen klasse.

Kravet for å være med i årets sommerøltest var at produktet er norsk, at det er i sesong eller at produktet er en nyhet.

Hva er sommerøl?

– Det kan folk definere selv. Det finnes en sommerøl for alle voksne og til alle anledninger; både som aperitiff, men også til mat eller drikke i festlige lag sier Luis Herreros, daglig leder i Ølakademiet.

For meg er sommerøl lettdrikkelig, friskt og til for å nytes i ferietiden. Ølet bør ha god balanse mellom fruktighet, sødme og bitterhet – og lett matches opp mot sommerens matretter sier Luis som sammen med Jørn Tore Persen har smakt seg gjennom de mange sommerølene.  

Slik gikk det i fjor: Se sommerøltesten 2021!

Testvinnerne fra Krecher og Marlobobo

Terningkast 6

To produsenter Krecher og Marlobobo deler pallplasseringen i årets sommerøltest. Begge fikk 97 av 100 mulige poeng og dermed sekser på terningen.

Rattkyng, en gose fra Krecher ble vurdert slik: –En deilig og frisk sommerøl med flott og naturlig smak.

Om Marlobobo sin NEIPA; Diffused Blur stadfestet dommerne; – En innetier av en NEIPA og om mjøden Stevnsberry Free Jazz (2021) var vurderingen; – En intens og smakfull mjød for sene sommerkvelder. Her er det mjød i toppklasse!

Pils og lager er for mange synonymt med sommerøl. I denne kategorien fikk to produkter terningkast seks: Færderpils fra Færder Mikrobryggeri og A Smashing Pilsner 2 fra Haandbryggeriet.

I øvrig ble det også gitt seksere til produkter fra bryggeriene; Amundsen Bryggeri og Nøgne Ø.   

Øl og mat: Slik velger du riktig øl til grillmaten i sommer!


Slik er testen gjennomført

Luis Herreros og Jørn Tore Persen utgjorde årets jury Foto Malene Økland

Sommerøltest 2022 resultater – alle kategorier

I testen er det med produkter fra produsenter helt opp til Tromsø. Her finner du sommerøl fra håndverksbryggerier, men også fra de mer etablerte ølprodusentene i Norge. Testen er inndelt i disse kategoriene:


Lyst å lære mer om øl og historien? Bli med på ølsmaking med en av våre ølsommelierer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *