Publisert Legg igjen en kommentar

Sommerøltest 2022 – Her er vinnerne og taperne

Stor test av norske sommerøl 2022. Her er ølene med toppkarakterene. Foto: Malene Økland

Vi har testet 118 sommerøl fra norske bryggerier. 8 sommerøl fikk karakteren seks. Her er oversikten over hva du bør velge!

Også i år finner du god kvalitet på sommerølene. Hele 14 sommerøl fikk karakteren fem på terningen, i tillegg til 8 seksere som ble gitt i kategoriene; pils, surøl, IPA og mjød. 

I årets sommerøltest er pils/lager-kategorien den største i testen. Men, det er også testet øl innenfor kategoriene: alkoholfritt, blonde/hvete, pale ale/IPA, surøl, mjød og åpen klasse.

Kravet for å være med i årets sommerøltest var at produktet er norsk, at det er i sesong eller at produktet er en nyhet.

Hva er sommerøl?

– Det kan folk definere selv. Det finnes en sommerøl for alle voksne og til alle anledninger; både som aperitiff, men også til mat eller drikke i festlige lag sier Luis Herreros, daglig leder i Ølakademiet.

For meg er sommerøl lettdrikkelig, friskt og til for å nytes i ferietiden. Ølet bør ha god balanse mellom fruktighet, sødme og bitterhet – og lett matches opp mot sommerens matretter sier Luis som sammen med Jørn Tore Persen har smakt seg gjennom de mange sommerølene.  

Slik gikk det i fjor: Se sommerøltesten 2021!

Testvinnerne fra Krecher og Marlobobo

Terningkast 6

To produsenter Krecher og Marlobobo deler pallplasseringen i årets sommerøltest. Begge fikk 97 av 100 mulige poeng og dermed sekser på terningen.

Rattkyng, en gose fra Krecher ble vurdert slik: –En deilig og frisk sommerøl med flott og naturlig smak.

Om Marlobobo sin NEIPA; Diffused Blur stadfestet dommerne; – En innetier av en NEIPA og om mjøden Stevnsberry Free Jazz (2021) var vurderingen; – En intens og smakfull mjød for sene sommerkvelder. Her er det mjød i toppklasse!

Pils og lager er for mange synonymt med sommerøl. I denne kategorien fikk to produkter terningkast seks: Færderpils fra Færder Mikrobryggeri og A Smashing Pilsner 2 fra Haandbryggeriet.

I øvrig ble det også gitt seksere til produkter fra bryggeriene; Amundsen Bryggeri og Nøgne Ø.   

Øl og mat: Slik velger du riktig øl til grillmaten i sommer!


Ølakademiet har sendt ut invitasjon til landets produsenter/bryggerier om deltakelse til sommerøltesten 2022. De inviterte produsentene har selv valgt om de ønsker å være med. Hver produsent fikk stille med 5 produkter.

Alle innkomne sommerøl ble inndelt i ulike kategorier for bedømming. Årets test består av 118 ulike produkter fra i alt 40 norske produsenter/bryggerier.

Testen er gjennomført i uke 25 og blindtest i et nøytralt miljø på dagtid.

Hvert produkt er bedømt etter kriteriene farge, duft, smak og munnfølelse, hvor smaken er vektlagt tyngst. Dommerne bruker et skjema og gir poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.

Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast.

Ølakademiets poengskala er femdelt:

  • Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
  • God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
  • Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
  • Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
  • Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)

Disse satt i juryen:

Luis Herreros – daglig leder, pommelier (sidersommelier) og foreleser hos Ølakademiet.

Jørn Tore Persen – salg & markedssjef, pommelier (sidersommelier) og foreleser hos Ølakademiet.

Luis Herreros og Jørn Tore Persen utgjorde årets jury. Foto: Malene Økland

Sommerøltest 2022 resultater – alle kategorier

I testen er det med produkter fra produsenter helt opp til Tromsø. Her finner du sommerøl fra håndverksbryggerier, men også fra de mer etablerte ølprodusentene i Norge. Testen er inndelt i disse kategoriene:


Lyst å lære mer om øl og historien? Bli med på ølsmaking med en av våre ølsommelierer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.