Publisert

Oppskrift på lutefisk og ertepuré med øl

Lutefisk oppskrift.
Oppskrift på lutefisk med øl. Foto Malene Kolstø

Lutefisk har lange tradisjoner, og stadig flere av oss spiser det i julen. Mulige tilbehør er mange og ofte stedbunden, men vi er mest vant med bacon og ertepuré.

Du kan selvsagt dampe lutefisken i en kjele, men bruk da alltid rist. Vi sverger til å tilberede den i stekeovnen, det synes vi gir best smak og konsistens.

Ertepuré lager vi fra bunnen av. Og vi lager den alltid med et sødmefylt juleøl!

Oppskrift – slik tilbereder du lutefisk i stekeovn

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 kg lutefisk
  • 200 g bacon
  • 2 ss salt

Slik gjør du

Oppskrift – ertepure med juleøl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 500 g frosne grønne erter
  • Sødmefylt juleøl, eksempelvis Lade Gaards Juleøl butikk
  • 130 g meiersmør
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du

Anbefalt tilbehør:

  • Ertepure med juleøl (oppskrift nedenfor)
  • Bacon
  • Mandelpoteter

Noen vil også ha lefse, ribbefett, hvit saus, sirup, sennep og geitost i tillegg.

Slik velger du øl til lutefisk

Til lutefisk skal du velge øl etter tilbehøret.

Les også årets anbefalinger: Slik velger du beste øl til lutefisk

Grafikk med tekst gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips!