Publisert Legg igjen en kommentar

Oppskrift på viltgryte med øl og konjakk

En deilig og mettende viltgryte med øl og cognac. Oppskrift på en perfekt gryte som passer utmerket å servere gjestene i høstsesongen – men også nå i påsken!

Publisert: 11.01.19

Foto: Frode Henriksen

Type rett: Hovedrett

Vanskelighetsgrad: Enkel

Hos Ølakademiet byr vi deg herved på oppskriften på vår deilige høstgryte som Ronja har laget. Den har også tidligere vært et av innslagene i menyen på våre øl-og matkurs, hvor den høstet stor begeistring!

Selv om den opprinnelig ble kalt høstgryte og var tiltenkt tiden man kan høste ferske råvarer fra hage og skog – er den utmerket å by på når gjestene ramler inn døra på hytta!

Reinskavgryte med bacon og konjakk

Ingredienser (4 personer):

  • 250 gram reinsdyrskav (elg kan også brukes)
  • 1 pakke Jacobsens utvalgte urtepølser
  • 150 gram bacon
  • 300 gram ytrefilet eller annet storfekjøtt
  • 300 gram sopp, valgfri
  • 2 stk løk
  • 5 stk einebær
  • 2 stk laubærblad
  • 1 flaske med belgisk brun (0,33l)
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 dl matfløte
  • 2 ss konjakk (kan sløyfes)
  • 2 ss smør
  • 2 kvister med timian eller rosmarin, evt 1-2 ts tørket
  • 2 skriver brunost
  • 2 ss tyttebær
  • 2 ss solbærsaft
  • 2 dl kraft av vilt eller storfe (Demi glacé?)
  • Salt og pepper
  • Maizena etter behov for for jevning

Slik gjør du:

Kutt kjøttet i terninger og hakk løken.

Smelt smør og stek kjøttet, bacon og urtepølsen sammen med løken i en stor gryte (gjerne en jerngryte), til løken er blank og kjøttet har fått en brun skorpe.

Tilsett så ferdig kuttet sopp og stek videre. Tilsett urter og sett til siden.

Ta fram en ny kjele. Tilsett all væske i denne kjelen, inkludert tyttebær og brunost. Rør dette sammen og kok opp.

Etter oppkok tilsetter du Creme fraichen, og deretter sper du med maizena dersom dette er nødvendig.

Hell ”sausen” over kjøttet, og bland dette godt sammen. Gi det et oppkok, så er det klart for servering.

Serveres med ovnsbakte grønnsaker, eller potetmos, og rørte tyttebær.

NB! Bruker du Maizena er det veldig viktig at det koker opp, det er først da melet tykner og mister smak.

Siste oppskifter fra Ølakademiet
Saftige vafler med øl | Oppskrift 21 mars 2025 - Vaffeldagen er på tirsdag. Gjør en vri på vaffelrøren ved å tilsette øl. Da får du saftige vafler. Vi gir deg oppskriften her!
Prøv disse bollene med øl til fastelavn 28 februar 2025 - Tradisjon tro skal fastelavn feires. På søndag koser vi oss med nystekte fastelavnsboller. Vi forteller deg hvorfor og gir deg oppskriften!
Rød saus med fruktøl og øl til riskrem 20 november 2024 - Riskrem er en av våre mest folkekjære desserter. Vi gir deg tips til en annerledes rød saus der øl er ingrediens.

Opprinnelig publisert 23.09.2015. Republisert til glede for nye lesere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *