Publisert Legg igjen en kommentar

Sommerøltest – Sommerøl best i test 2024

Stor sommerøltest. Her er mange gode sommerøl.
Stor sommerøltest. Her er mange gode sommerøl.
Sommerøltesten 2024 Sommerøl best i test Foto Trond A Lierhagen

Ølakademiet har testet 78 sommerlige produkter i årets store sommerøltest. Hele ti produkter fikk 6 på terningen og mer enn 95 poeng, av 100 mulige. Se hvordan din favoritt scoret!

Tradisjonen tro har Ølakademiet testet årets sommerøl. I årets sommerøltest ble totalt 78 produkter fra 27 ulike produsenter nøye vurdert. Produktene er inndelt etter følgende kategorier:

Les hele testen under og få inspirasjon til hva du skal kjøpe inn i sommer!

Årets beste sommerøl 2024 kommer fra RAA på Råde

Testvinner ble Hops in Science VOL 3 og MIPA begge fra Raa Brewing Company Foto Trond A Lierhagen

Kvaliteten er høy på årets sommerøl; ti produkter får terningkast seks og hele 21 produkter ender med en sterk femmer på terningen. 33 produkter fikk terningkast fire. Øvrige produkter fikk en treer på terningen og kun to produkter havnet i det nedre sjiktet. Aller høyest poengsum fikk ikke bare en, men to ulike øl fra Raa Brewing i Råde.

Bryggeriet imponerte panelet stort med sine gode og balanserte smaker, der vinnerølene begge fikk hele 97 av 100 poeng. Begge ølene er å finne i kategorien Pale Ale og IPA.

Om vinnerølet HOPS IN SCIENCE VOL#3 sier juryen: «Deilige smaker av tropiske frukter, sitrusskall og urter. Fyldig kropp og meget god balanse. Medium lang ettersmak».

For ølet MIPA, som er en Session New England IPA løfter juryen frem: «Behagelig urtepreget i smaken, samt smak av brød, krydder og frisk frukt i midtpartiet. Frisk, fruktig og fyldig munnfølelse. Medium lang ettersmak».

Mange vinnere i årets sommerøltest

Hansa Borg Sommerøl i butikk klassen fikk også en sekser på terningen Foto Trond A Lierhagen

Mange forbinder sommerøl med de lyse, lette pilsnerølene sier juryleder Luis Herreros, som sammen med Lucian Amundsen har smakt seg gjennom sommerølet. I år er det tre øl i kategorien Lager og Pils som får terningkast seks. Det er polølene 7 Fjell Bryggeri Festpils og Hognabrygg Kobberslager. I butikkstyrke (4,7 %) er det Borg Sommerøl fra Hansa som vinner. I tillegg er det hele seks terningkast 5-øl i den lyse kategorien. Det finnes dog mye annet godt øl, som også kan kalles sommerøl.

IPA-kategorien er den nest største klassen i år, her finner vi de to allerede vinnerne fra Raa Brewing, men også Marlobobo Megabear Worldwind som får en sekser i denne kategorien.

I kategorien for surøl vinner Rygr Brygghus Sure Petra med 95 poeng og dermed den eneste sekseren i denne kategorien. Det er dog mange andre friske øl i denne stilen som får høye poengsummer.

Bygland Bryggeri Blonde ender øverst i kategorien Blanc, Blonde og Saison med 87 poeng.

I kategorien mjød og åpen klasse får Marlobobo to seksere for to av sine mjød i testen; Fanal Free Jazz (2023) og Cognac BA Stevnsberry Free Jazz (2022).

For første gang får en alkoholfri sommerøl en sekser på terningen. Den går til Oslo Brewing Co. Zero Easy IPA. Om den skriver panelet «Et flott alkoholfritt alternativ til sommeren!» Oslo Brewing får også 2-plass i denne kategorien med sin Mango Radler.

Et godt sommerøl bør være et øl som passer til sommerens matretter, men også som en drikk som bare skal nytes i ferietiden, sier Herreros avslutningsvis.

Hvordan velge sommerøl til mat? Sjekk Vinmonopolets drikkevelger!

Luis og Herreros og Lucian Amundsen vurderte i år sommerølene Foto Malene Kolstø

Slik gikk det i fjor: Sommerøltest 2023 – Her er årets sommerøl!

Hva er sommerøl?

Slik er testen gjennomført

Se også: Test av Norsk sider 2023 – Kvalitet i glasset

Sommerøltesten 2024 resultater – alle kategorier produkter

I testen finner du produkter fra små bryggerier, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge. Testen er inndelt i disse kategoriene:

Sommersalg. Flott gaver, gavekort og opplevelser.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *