Publisert Legg igjen en kommentar

Juleakevitt 2024 – Akevitt til julemat

Akevitt til julemat? Vi gir deg noen tips.
Akevitt til julemat? Vi gir deg noen tips.
Akevitt til julemat Vi gir deg noen tips Foto Trond A Lierhagen

Akevitt til julemat er en god venn. Hvilken juleakevitt skal du velge til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år? Vi har smakt på utvalget og gir deg de gode tipsene.

Juleakevitt – ett perfekt følge! Når du skal velge akevitt til julemat, er det fint å velge en akevitt som matcher krydderne i maten vi skal spise. Et godt eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks eller tomatsild.

Akevittens oppgave er å rense munnen for fett og fordøye den tunge julematen vi spiser.

Er det en myte eller ikke? Det som er sikkert er at om akevitt skal hjelpe å fordøye fet mat, forutsetter det at du drikker en karveakevitt. Spriten har nemlig ingen effekt i seg selv, men karveolje som du får fra karveakevitt – kan være til hjelp.

Akevitten skal også fremheve smaken på maten, og med sin høye alkoholfylde og unike krydderblanding gjør den nettopp det.

Regler for hvordan du skal velge akevitt til julemat?

Øl og akevitt er også et naturlig følge Foto Malene Kolstø

Noen enkle regler er å velge lyse akevitter til fisk og skalldyr. Velg brune akevitter til kjøttretter. Fatlagrede akevitter (flere år på fat) er perfekte valg til oster, desserter eller som avec.

Hvilken akevitt bør du velge til julemat? Gode valg er juleakevitt, da de er spesiallagde for den fete julematen. Disse akevittene har fokus på karve og julekrydder som matcher julematen godt. Akevittene er brune i stil og har god modning og fatlagring. Alkoholen/fylden er høyere og passer ypperlig til den fete julematen.

Hvilken juleakevitt bør du handle i 2024?

Når Ølakademiet tester juleakevitt matcher juryen julemat til akevitten de tester. Her er ekspertenes anbefalinger til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.

Se også: Test av akevitt – Norsk juleakevitt 2024

Husk at mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.

Akevitt til ribbe

Til ribbe hører kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene er gode valg, da de har mer kraft og styrke, men også stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.

Velger du krydrede medisterkaker og en fet julepølse, kan du med fordel velge en ekstra fatlagret akevitt med noe mer alkohol.

Ribbe og akevitt, bør også kombineres med et klassisk og sterkt juleøl fra Vinmonopolet.

Juleakevitt 2024 – Anbefalinger til ribbe:

  • Nissedram Ekstra Fatmodnet Juleakevitt – Karakter 6 med 97 av 100 poeng.
  • Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2024 – Karakter 6 med 96 av 100 poeng.
  • Berentsen Juleaqavit – Karakter 6 med 95 av 100 poeng.
  • Atlungstad Juleaquavit – Karakter 5 med 88 av 100 poeng.
  • Strand Juleakevitt – Karakter 5 med 87 av 100 poeng.

Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl

Akevitt til pinnekjøtt

Akevitt til lutefisk

Akevitt til rakfisk

Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!

Akevitt som avec

Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.

Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.

På samme måte som for cognac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.

Juleakevitt 2024 – Anbefalinger til avec:

  • Indreøy Ekstra modnet Juleaquavit 2024 – Karakter 5 med 92 av 100 mulige poeng.
  • Gammel Oppland Juleaquavit – Karakter 5 med 89 av 100 mulige poeng.
  • Linie Christmas – Karakter 5 med 88 av 100 mulige poeng.

Stor test av norsk juleakevitt – Her er de beste!


Akevitt til julemat – Velg riktig temperatur

Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.

De lyse/blanke akevittene serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader. Fatlagrede akevitter (flere år) kan også fint nytes på romtemperatur.

Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?

Julegaveguide med mat og drikketips
Se vår store julegaveguide og julegavetips
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *