Akevitt til julemat er en god venn. Hvilken juleakevitt skal du velge til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år? Vi har smakt på utvalget og gir deg de gode tipsene.
Juleakevitt – ett perfekt følge! Når du skal velge akevitt til julemat, er det fint å velge en akevitt som matcher krydderne i maten vi skal spise. Et godt eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks eller tomatsild.
Akevittens oppgave er å rense munnen for fett og fordøye den tunge julematen vi spiser.
Er det en myte eller ikke? Det som er sikkert er at om akevitt skal hjelpe å fordøye fet mat, forutsetter det at du drikker en karveakevitt. Spriten har nemlig ingen effekt i seg selv, men karveolje som du får fra karveakevitt – kan være til hjelp.
Akevitten skal også fremheve smaken på maten, og med sin høye alkoholfylde og unike krydderblanding gjør den nettopp det.
Regler for hvordan du skal velge akevitt til julemat?
Noen enkle regler er å velge lyse akevitter til fisk og skalldyr. Velg brune akevitter til kjøttretter. Fatlagrede akevitter (flere år på fat) er perfekte valg til oster, desserter eller som avec.
Hvilken akevitt bør du velge til julemat? Gode valg er juleakevitt, da de er spesiallagde for den fete julematen. Disse akevittene har fokus på karve og julekrydder som matcher julematen godt. Akevittene er brune i stil og har god modning og fatlagring. Alkoholen/fylden er høyere og passer ypperlig til den fete julematen.
Hvilken juleakevitt bør du handle i 2024?
Når Ølakademiet tester juleakevitt matcher juryen julemat til akevitten de tester. Her er ekspertenes anbefalinger til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk i år. Produktene er presentert i tilfeldig rekkefølge.
Se også: Test av akevitt – Norsk juleakevitt 2024
Husk at mange av akevittene på Vinmonopolet blir raskt utsolgt, så skal du sikre deg din favoritt bør du handle nå.
Akevitt til ribbe
Til ribbe hører kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene er gode valg, da de har mer kraft og styrke, men også stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.
Velger du krydrede medisterkaker og en fet julepølse, kan du med fordel velge en ekstra fatlagret akevitt med noe mer alkohol.
Ribbe og akevitt, bør også kombineres med et klassisk og sterkt juleøl fra Vinmonopolet.
Juleakevitt 2024 – Anbefalinger til ribbe:
- Nissedram Ekstra Fatmodnet Juleakevitt – Karakter 6 med 97 av 100 poeng.
- Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2024 – Karakter 6 med 96 av 100 poeng.
- Berentsen Juleaqavit – Karakter 6 med 95 av 100 poeng.
- Atlungstad Juleaquavit – Karakter 5 med 88 av 100 poeng.
- Strand Juleakevitt – Karakter 5 med 87 av 100 poeng.
Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl
Akevitt til pinnekjøtt
Pinnekjøtt og smalahove er en smaksrik rett som inneholder mye salt. Kålrabistappen tilfører retten sødme.
Her kan du velge en brun, fyldig og fatmodnet variant med dype kryddertoner som passer godt sammen med kålrabistappe og vossakorv – eller du kan velge en akevitt med nok kraft til å stå imot det salte og fete.
Til røkt pinnekjøtt er det beste alternative en juleakevitt med tydelig fatpreg og kraftige urtetoner som karve.
Generelt er det akevittene med sterkere urtepreg som passer best til pinnekjøtt. Akevittene som er spesielt laget for pinnekjøtt er også et godt følge. .
Er du i det eksperimentelle hjørnet kan du også prøve en akevitt som er lagret på whiskyfat.
Juleakevitt 2024 – Anbefalinger til pinnekjøtt og smalahove:
- Løiten Juleaquavit 2024 – Karakter 6 med 95 av 100 poeng.
- Atlungstad Smalahove Akevitt 2024 – Karakter 6 med 95 av 100 poeng.
- Berentsens Nissens Reserve Juleaquavit – Karakter 5 med 92 av 100 poeng.
- Brenevinsgrova Juleakevitt – Karakter 5 med 91 av 100 poeng.
- Arvesølvet Juleakevitt 2024 – Karakter 5 med 91 av 100 poeng.
- Gilde Smaladram – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- St. Peters Julekveld – Karakter 5 med 89 av 100 poeng.
- Simers Bohemens Jul – Karakter 5 med 86 av 100 poeng.
- Gilde Juleaquavit 2024 – Karakter 5 med 86 av 100 poeng.
Oppskrift: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl
Akevitt til lutefisk
Lutefiskens tilbehør bestemmer hvilken juleakevitt du skal velge . Liker du lutefisken slik den er med minimalt av tilbehør, bør du velge en mildere og relativt alkoholsvak akevitt. Gjerne blank og urtepreget.
Velger du det kraftige tilbehøret som bacon og ertestuing, anbefales de tradisjonelle linjeakevittene eller en annen lys brun akevitt. Gjerne også juleakevitt.
Juleakevitt 2024 – Anbefalinger til lutefisk:
- Gilde Oplandske Rakefisk Aquavit – Karakter 5 med 93 av 100 poeng. (Spesiallaget til rakfisk, men matcher godt til lutefisk).
- Meir Jul – Karakter 5 med 90 av 100 poeng.
- Atlungstad Akevitt Til Rakfisk 2024 – Karakter 5 med 89 av 100 poeng. (Spesiallaget til rakfisk, men matcher godt lutefisk).
- Gilde Norsk Lutefisk Akevitt – Karakter 5 med 85 av 100 poeng.
Akevitt til rakfisk
Til rakfisk passer lys akevitt med balansert krydderbruk, og gjerne med noe dill og sitrus. Akevitten bør ikke ha for sterke innslag av karve eller annet krydder, da rakfisken i seg selv smaker veldig mye.
Vellagret rakfisk derimot må gjerne ha noe fatpreg og være sødmefull. Et trygt valg er å gå for de akevittene som er navngitt til rakfisken. I tillegg til akevitten smaker det ypperlig med godt øl til retten. Velg gjerne pilsner, saison eller bayer.
Juleakevitt 2024 – Anbefalinger til rakfisk:
- Nisssedram Ekstra Fatmodnet Juleakevitt – Karakter 6 med 97 av 100 mulige poeng.
- Berentsen Juleaquavit – Karakter 6 med 98 av 100 mulige poeng.
- Gilde Oplandske Rakefisk Aquavit – Karakter 5 med 93 av 100 mulige poeng.
- Atlungstad Akevitt Til Rakfisk 2024 – Karakter 5 med 89 av 100 mulige poeng.
Les også: Disse ølene bør du velge til rakfisk
Handle julegaver? Stor julegaveguide til mat- og drikkeglade!
Akevitt som avec
Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.
Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.
På samme måte som for cognac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.
Juleakevitt 2024 – Anbefalinger til avec:
- Indreøy Ekstra modnet Juleaquavit 2024 – Karakter 5 med 92 av 100 mulige poeng.
- Gammel Oppland Juleaquavit – Karakter 5 med 89 av 100 mulige poeng.
- Linie Christmas – Karakter 5 med 88 av 100 mulige poeng.
Stor test av norsk juleakevitt – Her er de beste!
Akevitt til julemat – Velg riktig temperatur
Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.
De lyse/blanke akevittene serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader. Fatlagrede akevitter (flere år) kan også fint nytes på romtemperatur.
Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?