

66 merker fra 25 produsenter er vurdert i vår store test av norsk sider. Her finner du sidere fra små gårder, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge.
Resultater og kvalitet
Seks ulike sidere gikk helt til topps i testen, mens 17 sidere fikk terningkast fem. Egge gård i Lier gjorde det svært godt denne gang. De har laget en perfekt butikksider med ekte smak av epler, som mange vil elske. Også Åkre Gård fra Hardanger hevdet seg, med sin helt spesielle sider for dessertbordet. Her er det flytende lykke.
At så mange av siderne i testen har fått så høy score, sier noe om kvaliteten på norsk sider. Her er det kvalitet, mangfold i smak og godt håndverk i fokus. Vi ser bredde og variasjon i stiler, med svært godt resultat fra alle regionene i Norge som lager sider sier Luis Herreros, en av dommerne i smakspanelet.
Les også: Norges beste sider og eplemost er kåret
I følge Herreros er fire ting avgjørende for resultatet av en god sider; kvaliteten på epler, gjæringen, produksjonsprosess og bruk av tilsetninger.
Mange av gårdene produserer egen frukt, og vi har et unikt utgangspunkt for dyrking av epler i Norge. Varme soldager og kjølige kvelder gir frukten nettopp den karakteristiske smaken og balansen, mellom surhet og fruktighet som en god sider trenger.
Norsk frukt, bær, urter, krydder, blomst og honning er ofte å se i norsk sider – kombinert med inspirasjon fra utlandet. Det er også gledelig å se at det til og med lages sider på nedfallsfrukt fra hovedstadens epletrær, sier han.
Hva er sider og har Norge en sidertradisjon?
Sider er et resultat av gjæring av eplejuice eller most, hvor gjæren har omgjort sukkeret til alkohol.
I følge boken Sider av Åge Eitungjerde (2017) har vi lange tradisjoner med produksjon av sider i Norge. Det første tegnet på fruktdyrking skriver seg til Vik i Sogn rundt 1200-tallet. Hamarkrønikeren som handler om tiden før reformasjonen i 1537, stadfester også at det ble produsert og solgt både sider og fruktvin før reformasjonen.
Ved etableringen av Vinmonopolet i 1922 ble all kommersiell produksjon av alkohol forbudt, og med det forsvant også kunnskapen om produksjon av sider og fruktvin.
I 2005 ble det igjen lov å fremstille fruktvin og sider for salg, og fra 2016 fikk norske fruktvin- og sider produsenter lov til å selge sine produkter rett fra egne gårdsutsalg.
Cider eller sider?
Skrivemåten for sider er ennå noe inkonsekvent her til lands. Mange bruker fortsatt den engelske skrivemåten «cider» – men vi har valgt å legge oss på sider, som jo er den norske stavemåten. Dette håper vi flere vil legge seg til som en god vane.
Utdannet Pommelier
Luis Herreros, sammen med Jørn Tore Persen, er de to første i Norge som har gjennomgått utdanning Sider-sommelier i London og blitt godkjent som pommelierer. Sammen med Ronja Velten utgjorde de juryen i testen.
Mange nye siderprodukter
I 2020 er småprodusentene i fokus; nordmenn vil ha unike produkter med høy kvalitet, og Norske siderprodusenter vinner stadig priser i utlandet for sine sidere, som igjen også medfører økt interesse for sider her til lands sier Jørn Tore Persen. Norge har i dag rundt 40 produsenter som lager sider.
Les også: Medaljedryss til Norge i CiderWorld 2019
Produsentene leker seg mer med råvarene og produksjonsteknikkene, det er større spenn og variasjon i smakene. Det er blitt mer akseptert å lage noe mer enn den typiske tradisjonelle klassiske sideren, sier han.
Norsk sider vil vokse seg enda større i fremtiden, og norske siderprodusenter har alle forutsetninger for å lykkes, det har denne testen visst oss. I følge Persen har vi aldri sett en så stor test av sider her til lands.
Les også: Slik velger du riktig sider til maten
Slik er testen gjennomført
Ølakademiet har i god tid før testen sendt ut invitasjon til landets produsenter om deltakelse i sidertesten. De inviterte produsentene har selv valgt hvor mange av sine sidere de ønsker testet.
Alle innkomne sidere ble i denne testen sortert i følgende kategorier/stiler: klassisk norsk sider, smaksatt sider – frukt, bær og blomster, smaksatt sider – krydder, urter, honning og humle, spontangjæret sider, is-sider og åpen klasse.
Årets test består av 66 ulike produkter fra i alt 25 norske produsenter.
Testen er gjennomført som blindtest i et nøytralt miljø på dagtid.
Juryen består av: Ronja Velten: Daglig leder i Ølakademiet, ølsommelier og kokk. Luis Herreros, pommelier, ølsommelier og kokk. Jørn Tore Persen, pommelier, ølsommelier og kokk.
Hvert produkt er bedømt etter kriteriene farge, duft, smak og munnfølelse, hvor smaken er vektlagt tyngst. Dommerne bruker et skjema og gir poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.
Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast.
Poengskalaen er femdelt:
- Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
- God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
- Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
- Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
- Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)
Statistikk og fakta
Populariteten til norsk sider øker og utvalget blir stadig større. Vinmonopolets totale salg av norsk sider var i 2019 på 236 000 liter. Salgstallene for første kvartal 2020 var omtrent likt foregående år med 37.000 liter.
Norsk eplemost og sidere har hatt en hatt en solid salgsvekst de siste årene. På Vinmonopolet er norske sidere salgsvinnere med en vekst fra 50 000 liter i 2014 til nærmere 250 000 i 2019. I 2010 var det 7 produsenter av sider i Norge mens i 2019 var det over 25.
Utviklingen sees best i Hardanger som har flertallet av produsenter med de fleste salgsvinnerne på Vinmonopolet, men de siste årene har det også etablert seg produsenter både i Rogaland, Møre og Romsdal og i Innlandet. Flere av de norske produsentene har de siste årene hentet hjem medaljer i konkurranser både i Tyskland og Spania.
Hvor får du kjøpt siderne i testen?
Mange av siderne i testen får du kjøpt på sideriets eget gårdsutsalg – mens noen er også tilgjengelig hos Vinmonopolet og i butikk.
Vær oppmerksom på at utvalget kan variere noe fra pol til pol og i butikk. Hør med ditt lokale utsalg.
Sideri | Produkt | Gårds- utsalg | Polet | Butikk |
---|---|---|---|---|
Aga Sideri | Humlepung | x | x | |
Aga Sideri | Lagmann Sider | x | x | |
Aga Sideri | Bøddel | x | x | |
Agnar Lund | A&A Sider fra Sandefjord Gravenstein | x | x | |
Agnar Lund | A&A Sider fra Sandefjord Rød Aroma | x | x | |
Ballholm AS | Balholm Handverkcider | x | x | |
Ballholm AS | Vestland | x | x | |
Ballholm AS | Handverkcider med bær | x | x | |
Ballholm AS | Handverkcider med humle | x | x | |
Ballholm AS | Sognefjord – med bitre cidereple | x | x | |
Egge Gård | Egge Eplesider | x | x | |
Egge Gård | Egge Gård Rose | x | x | |
Egge Gård | Egge Gård Iseple | x | x | |
Egge Gård | Egge Gård Ekte sider | x | x | |
Egge Gård | Egge Rosesider | x | x | |
Egge Gård | Egge Gård Liersider | x | x | |
Ekspedisjonen | Skrikjo | x | ||
Fjordfolk Mikrobryggeri | Tall Ship Hula Girl | x Fjord Folk Pub | x Meny/Gulating | |
Fjordfolk Mikrobryggeri | Tall Ship Hold Fast | x Fjord Folk Pub | ||
Gardsbrenneriet AS | Attåt sider eple og bringebær | x | x | |
Gardsbrenneriet AS | Attåt sider eple | x | x | |
Gardsbrenneriet AS | Attåt sider eple, jordbær og rabarbra | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Humlesider | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Hardanger Dronningsider | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Hardanger Sider Jonstøl | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Hardanger Sider Kvasshovden | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Sider frå Hardanger | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Hardanger Sider med jordbær | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Hardangerdraum | x | x | |
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Tunheim Sider frå Hardanger | x | ||
Hardanger saft og siderfabrikk AS | Hardanger Sider Sprudlande | x | x | |
Hardangergutane AS | Vindpust | x | ||
Hardangergutane AS | Duggfrisk | |||
Hardangergutane AS | Solglimt | x | ||
Hardangergutane AS | Fjellskrent | x | ||
Harding Sideri | Sprudlande Harding | x | ||
Heldre sider og saft | Sider fra hardanger DISCOVERY & AROMA | x | ||
Heldre sider og saft | Heldre, Sider frå Hardanger Summerred | x | ||
Kvelve | Kvelve | x | ||
Kvestad Sideri AS | 1808 Sider frå Hardanger | x | ||
Lindheim Ølkompani | Cider Rosé | x | x | |
Lindheim Ølkompani | Dolgo, The Littlest Apple | x | ||
Lovløs | Lovløs Original | |||
Lovløs | Lovløs Østkyst | x | ||
Lovløs | Lovløs Ring 3 | x | ||
Mold Sider | Haslum | x | ||
Mold Sider | Gaustad | x | ||
Mold Sider | Ryenberget | x | ||
NeRø Frukt og Sider | Spinnvill | x | ||
NeRø Frukt og Sider | Vill og Villig | x | ||
NeRø Frukt og Sider | Ekte Juxe | x | ||
Sider AS | Romsdalseggen eplesider | x | ||
Sider AS | Sprudlende Nordvest Fjordsider | x | ||
Sjuragarden | Sjuragarden Aroma | x | ||
Skarbø Gard | Skarbø Sider Prinsareple | x | x | |
Skarbø Gard | Skarbø Sider Petrine | x | ||
Solhøi cider | Flytende solskinn 2018 | x | ||
Store Naa Siderkompani | 57/2 | x | x | |
Syse Gard | Vaor 2018 | x | ||
Syse Gard | Aroma 2018 | x | ||
Syse Gard | Kjedlar 2018 | x | ||
Ulvik Frukt & Cideri | Kvitanesen- Poesider 2018 | x | x | |
Ulvik Frukt & Cideri | Hylleblomsider 2019 | x | x | |
Ulvik Frukt & Cideri | Hakastadsider- Gravenstein 2018 | x | x | |
Åkre Gard | Edel Is-Sider | x | x | |
Åkre Gard | Edel Sider Premium 12 | x | ||
Åkre Gard | Edel Rosèsider | x | x | |
Åkre Gard | Edel Sider | x | x |
Sommerferietips
Om du velger Norgesferie i sommer, bør du legge turen innom en av de mange gårdene som har vakre eplehager og produserer sider. Her kan du lære, se og smake og kanskje kjøpe med deg noe godt hjem. Sider er mangfoldig, bli bedre kjent med den!
Sidertest juni 2020 – kategorioversikt