Norsk kvalitet i glasset – sidertest juni 2020

0
(0)
Seks sidere fikk terningkast seks i testen. Foto: Malene Kolstø

66 merker fra 25 produsenter er vurdert i vår store test av norsk sider. Her finner du sidere fra små gårder, men også fra de mer etablerte produsentene i Norge.

Resultater og kvalitet

Seks ulike sidere gikk helt til topps i testen, mens 17 sidere fikk terningkast fem. Egge gård i Lier gjorde det svært godt denne gang. De har laget en perfekt butikksider med ekte smak av epler, som mange vil elske. Også Åkre Gård fra Hardanger hevdet seg, med sin helt spesielle sider for dessertbordet. Her er det flytende lykke.

At så mange av siderne i testen har fått så høy score, sier noe om kvaliteten på norsk sider. Her er det kvalitet, mangfold i smak og godt håndverk i fokus. Vi ser bredde og variasjon i stiler, med svært godt resultat fra alle regionene i Norge som lager sider sier Luis Herreros, en av dommerne i smakspanelet.

Les også: Norges beste sider og eplemost er kåret

I følge Herreros er fire ting avgjørende for resultatet av en god sider; kvaliteten på epler, gjæringen, produksjonsprosess og bruk av tilsetninger.

Mange av gårdene produserer egen frukt, og vi har et unikt utgangspunkt for dyrking av epler i Norge. Varme soldager og kjølige kvelder gir frukten nettopp den karakteristiske smaken og balansen, mellom surhet og fruktighet som en god sider trenger.

Norsk frukt, bær, urter, krydder, blomst og honning er ofte å se i norsk sider – kombinert med inspirasjon fra utlandet. Det er også gledelig å se at det til og med lages sider på nedfallsfrukt fra hovedstadens epletrær, sier han.

Hva er sider og har Norge en sidertradisjon?

Sider er et resultat av gjæring av eplejuice eller most, hvor gjæren har omgjort sukkeret til alkohol.

I følge boken Sider av Åge Eitungjerde (2017) har vi lange tradisjoner med produksjon av sider i Norge. Det første tegnet på fruktdyrking skriver seg til Vik i Sogn rundt 1200-tallet. Hamarkrønikeren som handler om tiden før reformasjonen i 1537, stadfester også at det ble produsert og solgt både sider og fruktvin før reformasjonen.

Ved etableringen av Vinmonopolet i 1922 ble all kommersiell produksjon av alkohol forbudt, og med det forsvant også kunnskapen om produksjon av sider og fruktvin.

I 2005 ble det igjen lov å fremstille fruktvin og sider for salg, og fra 2016 fikk norske fruktvin- og sider produsenter lov til å selge sine produkter rett fra egne gårdsutsalg.

Cider eller sider?

Skrivemåten for sider er ennå noe inkonsekvent her til lands. Mange bruker fortsatt den engelske skrivemåten “cider” – men vi har valgt å legge oss på sider, som jo er den norske stavemåten. Dette håper vi flere vil legge seg til som en god vane.

Utdannet Pommelier

Luis Herreros, sammen med Jørn Tore Persen, er de to første i Norge som har gjennomgått utdanning Sider-sommelier i London og blitt godkjent som pommelierer. Sammen med Ronja Velten utgjorde de juryen i testen.

Mange nye siderprodukter

I 2020 er småprodusentene i fokus; nordmenn vil ha unike produkter med høy kvalitet, og Norske siderprodusenter vinner stadig priser i utlandet for sine sidere, som igjen også medfører økt interesse for sider her til lands sier Jørn Tore Persen. Norge har i dag rundt 40 produsenter som lager sider.

Les også: Medaljedryss til Norge i CiderWorld 2019

Produsentene leker seg mer med råvarene og produksjonsteknikkene, det er større spenn og variasjon i smakene. Det er blitt mer akseptert å lage noe mer enn den typiske tradisjonelle klassiske sideren, sier han.

Norsk sider vil vokse seg enda større i fremtiden, og norske siderprodusenter har alle forutsetninger for å lykkes, det har denne testen visst oss. I følge Persen har vi aldri sett en så stor test av sider her til lands.

Les også: Slik velger du riktig sider til maten

Ølakademiet har i god tid før testen sendt ut invitasjon til landets produsenter om deltakelse i sidertesten. De inviterte produsentene har selv valgt hvor mange av sine sidere de ønsker testet.

Alle innkomne sidere ble i denne testen sortert i følgende kategorier/stiler: klassisk norsk sider, smaksatt sider – frukt, bær og blomster, smaksatt sider – krydder, urter, honning og humle, spontangjæret sider, is-sider og åpen klasse.

Årets test består av 66 ulike produkter fra i alt 25 norske produsenter.  

Testen er gjennomført som blindtest i et nøytralt miljø på dagtid.

Juryen består av: Ronja Velten: Daglig leder i Ølakademiet, ølsommelier og kokk. Luis Herreros, pommelier, ølsommelier og kokk. Jørn Tore Persen, pommelier, ølsommelier og kokk.

Hvert produkt er bedømt etter kriteriene farge, duft, smak og munnfølelse, hvor smaken er vektlagt tyngst. Dommerne bruker et skjema og gir poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.

Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast.

Poengskalaen er femdelt:

  • Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
  • God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
  • Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
  • Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
  • Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)

Populariteten til norsk sider øker og utvalget blir stadig større. Vinmonopolets totale salg av norsk sider var i 2019 på 236 000 liter. Salgstallene for første kvartal 2020 var omtrent likt foregående år med 37.000 liter.

Norsk eplemost og sidere har hatt en hatt en solid salgsvekst de siste årene. På Vinmonopolet er norske sidere salgsvinnere med en vekst fra 50 000 liter i 2014 til nærmere 250 000 i 2019.  I 2010 var det 7 produsenter av sider i Norge mens i 2019 var det over 25.

Utviklingen sees best i Hardanger som har flertallet av produsenter med de fleste salgsvinnerne på Vinmonopolet, men de siste årene har det også etablert seg produsenter både i Rogaland, Møre og Romsdal og i Innlandet. Flere av de norske produsentene har de siste årene hentet hjem medaljer i konkurranser både i Tyskland og Spania.

Mange av siderne i testen får du kjøpt på sideriets eget gårdsutsalg – mens noen er også tilgjengelig hos Vinmonopolet og i butikk.

Vær oppmerksom på at utvalget kan variere noe fra pol til pol og i butikk. Hør med ditt lokale utsalg.

SideriProduktGårds-
utsalg
PoletButikk
Aga Sideri Humlepungxx 
Aga Sideri Lagmann Siderxx 
Aga Sideri Bøddelxx 
Agnar Lund A&A Sider fra Sandefjord Gravensteinxx 
Agnar Lund A&A Sider fra Sandefjord Rød Aromaxx 
Ballholm ASBalholm Handverkciderxx 
Ballholm ASVestlandxx 
Ballholm ASHandverkcider med bærxx 
Ballholm ASHandverkcider med humlexx 
Ballholm ASSognefjord – med bitre cidereplexx 
Egge Gård Egge Eplesiderx x
Egge Gård Egge Gård Rosexx 
Egge Gård Egge Gård Iseplexx 
Egge Gård Egge Gård Ekte siderxx 
Egge Gård Egge Rosesiderxx 
Egge Gård Egge Gård Liersiderxx 
Ekspedisjonen Skrikjox  
Fjordfolk Mikrobryggeri Tall Ship Hula Girlx Fjord Folk Pub x Meny/Gulating
Fjordfolk Mikrobryggeri Tall Ship Hold Fastx Fjord Folk Pub  
Gardsbrenneriet AS Attåt sider eple og bringebærxx 
Gardsbrenneriet AS Attåt sider eplexx 
Gardsbrenneriet AS Attåt sider eple, jordbær og rabarbraxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Humlesiderxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Hardanger Dronningsiderxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Hardanger Sider Jonstølxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Hardanger Sider Kvasshovdenxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Sider frå Hardangerxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Hardanger Sider med jordbærxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Hardangerdraumxx 
Hardanger saft og siderfabrikk AS Tunheim Sider frå Hardangerx  
Hardanger saft og siderfabrikk AS Hardanger Sider Sprudlandexx 
Hardangergutane AS Vindpust x 
Hardangergutane AS Duggfrisk   
Hardangergutane AS Solglimt x 
Hardangergutane AS Fjellskrent x 
Harding Sideri Sprudlande Hardingx  
Heldre sider og saft Sider fra hardanger DISCOVERY & AROMAx  
Heldre sider og saft Heldre, Sider frå Hardanger Summerredx  
Kvelve Kvelve x  
Kvestad Sideri AS 1808 Sider frå Hardanger x  
Lindheim Ølkompani Cider Rosé xx 
Lindheim Ølkompani Dolgo, The Littlest Apple x  
Lovløs Lovløs Original   
Lovløs Lovløs Østkyst x 
Lovløs Lovløs Ring 3 x 
Mold Sider Haslum x 
Mold Sider Gaustad x 
Mold Sider Ryenberget x 
NeRø Frukt og Sider Spinnvillx  
NeRø Frukt og Sider Vill og Villigx  
NeRø Frukt og Sider Ekte Juxex  
Sider AS Romsdalseggen eplesider x 
Sider AS Sprudlende Nordvest Fjordsider x 
Sjuragarden Sjuragarden Aromax  
Skarbø Gard Skarbø Sider Prinsareplexx 
Skarbø Gard Skarbø Sider Petrinex  
Solhøi cider Flytende solskinn 2018 x 
Store Naa Siderkompani 57/2xx 
Syse Gard Vaor 2018x  
Syse Gard Aroma 2018x  
Syse Gard Kjedlar 2018x  
Ulvik Frukt & Cideri Kvitanesen- Poesider 2018xx 
Ulvik Frukt & Cideri Hylleblomsider 2019xx 
Ulvik Frukt & Cideri Hakastadsider- Gravenstein 2018xx 
Åkre Gard Edel Is-Siderxx 
Åkre Gard Edel Sider Premium 12x  
Åkre Gard Edel Rosèsiderxx 
Åkre Gard Edel Siderxx 

Sommerferietips

Om du velger Norgesferie i sommer, bør du legge turen innom en av de mange gårdene som har vakre eplehager og produserer sider. Her kan du lære, se og smake og kanskje kjøpe med deg noe godt hjem. Sider er mangfoldig, bli bedre kjent med den!

Sidertest juni 2020 – kategorioversikt

Sidertest juni 2020 – klassisk norsk sider - Klassiske norske sidere er alt fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike uten karbonering. Det brukes kun lokale epler, hvor eplesmaken skal skinne frem.
Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster - Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.
Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter - Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.
Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider - Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.
Sidertest juni 2020 – Is-sider - Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.
Sidertest juni 2020 – åpen klasse - Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.

Del dette med dine venner:

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *