
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Kaldgjæring
Undergjæring; gjæring på lave temperaturer hvor gjæren synker til bunnen. Vanlig metode for gjæring av lagerøl.
Kalsium
Mineral viktig for kjemien til vannet benyttet i bryggingen.
Karbohydrater
Klassen av kjemiske stoffer inkludert sukker og stivelse.
Karbondioksid
CO2. En fargeløs og luktfri gass som er produsert av gjæringen av sukker til alkohol.
Karbonere
Tilsette karbondioksidgass/Co2 i øl, enten ved å ettergjære på flaske, tilføre co2 eller sette trykk på fat (tvangskarbonisering).
Kaustisk soda
Natriumhydroksid. Sterkt etsende, basisk rengjøringsmiddel.
Keg
Engelsk betegnelse på ølfat hvor ølet tappes med trykk av karbondioksid. Den mest brukt metoden her til lands.
Kellerbier
Tysk øltype som vanligvis er ufiltrert og servert rett fra ølkjelleren.
Kilning
En prosess der delvis spiret malt blir tørket i store maltovner.
Klarningsmiddel
Midler som tilsettes ølet for å gjerne proteiner og gjæringsrester, og på den måten få et klart øl.
Klosterøl (Abbey beers)
Øl laget i lik stil til noen Trappistøl, slik som dubbel og tripel, men som ikke har noen tilknytning til et Trappistkloster. Noen klosterøl har lisensierte samarbeid med andre religiøse ordere. Kvaliteten varierer.
Kölsch
Gylden øl som er brygget med ale-gjær (varmgjær). Spesialitet fra den tyske byen Köln.
Kondisjonering
Modningsprosessen av øl, enten på flaske eller fat. I denne fasen blir sukker sakte gjæret, karbondioksid blir oppløst, og gjær setter seg på bunnen.
Konvertering
Foregår i mesken hvor stivelse blir til sukker.
Krausen
Et tykt skumlag som danner seg under den tidlige fasen av gjæringen.
Kräusening
Tilsetning av kraftig gjæret ungt øl til et annet for å øke modningen. Foregår under modning av lagerøl.
Kriek
Et gammelt belgisk ord for kirsebær. En betegnelse for alt øl som inneholder kirsebær, og er mye brukt på samme måte som geueze. For den autentiske lambic-versjonen se Oude Kriek. Kirsebærøl uten tilknytning til lambic kalles kriekenbier.
Kropp
Betegnelsen på hvordan munnfølelsen på ølet er.
Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.