Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

4
(2)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Kaldgjæring

Undergjæring; gjæring på lave temperaturer hvor gjæren synker til bunnen. Vanlig metode for gjæring av lagerøl.

Kalsium

Mineral viktig for kjemien til vannet benyttet i bryggingen.

Karbohydrater

Klassen av kjemiske stoffer inkludert sukker og stivelse.

Karbondioksid

CO2. En fargeløs og luktfri gass som er produsert av gjæringen av sukker til alkohol.

Karbonere

Tilsette karbondioksidgass/Co2 i øl, enten ved å ettergjære på flaske, tilføre co2 eller sette trykk på fat (tvangskarbonisering).

Kaustisk soda

Natriumhydroksid. Sterkt etsende, basisk rengjøringsmiddel.

Keg

Engelsk betegnelse på ølfat hvor ølet tappes med trykk av karbondioksid. Den mest brukt metoden her til lands.

Kellerbier

Tysk øltype som vanligvis er ufiltrert og servert rett fra ølkjelleren.

Kilning

En prosess der delvis spiret malt blir tørket i store maltovner.

Klarningsmiddel

Midler som tilsettes ølet for å gjerne proteiner og gjæringsrester, og på den måten få et klart øl.

Klosterøl (Abbey beers)

Øl laget i lik stil til noen Trappistøl, slik som dubbel og tripel, men som ikke har noen tilknytning til et Trappistkloster. Noen klosterøl har lisensierte samarbeid med andre religiøse ordere. Kvaliteten varierer.

Kölsch

Gylden øl som er brygget med ale-gjær (varmgjær). Spesialitet fra den tyske byen Köln.

Kondisjonering

Modningsprosessen av øl, enten på flaske eller fat. I denne fasen blir sukker sakte gjæret, karbondioksid blir oppløst, og gjær setter seg på bunnen.

Konvertering

Foregår i mesken hvor stivelse blir til sukker.

Krausen

Et tykt skumlag som danner seg under den tidlige fasen av gjæringen.

Kräusening

Tilsetning av kraftig gjæret ungt øl til et annet for å øke modningen. Foregår under modning av lagerøl.

Kriek

Et gammelt belgisk ord for kirsebær. En betegnelse for alt øl som inneholder kirsebær, og er mye brukt på samme måte som geueze. For den autentiske lambic-versjonen se Oude Kriek. Kirsebærøl uten tilknytning til lambic kalles kriekenbier.

Kropp

Betegnelsen på hvordan munnfølelsen på ølet er.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *