Publisert 1 kommentar

Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Bakterier

Mikroorganismer som kan gi en mengde forskjellige usmaker i ølet. Ved noen ølstiler er disse å foretrekke.

Balling (OB)

En europeisk målemetode av en spesifikk tetthet basert på prosenten av sukker i vørteren, uttrykt i grader. Dette benyttes spesielt i Tsjekkia og er oppkalt etter den tsjekkiske vitenskapsmannen Carl Joseph Napoleon Balling.

Barley wine

En sterk, varmende og vanligvis søt øl laget av de beste kornsortene. Er laget for nipping, ikke for å helle nedpå. Opprinnelig fra 1800-tallets England.

Basismalt

Malt som inneholder nok enzymer til å omdanne sin egen stivelse til sukker. Vanligvis lys malt som utgjør mesteparten av maltet i en batch.

Batch

En beskrivelse av mengden som brygges i en omgang. Man bruker en batch # for hver ny øl en lager. Ditt første hjemmebrygg blir batch #1.

Den mengden øl man ender opp med etter bryggeprosessen er ferdig.

Bayer

Kommer opprinnelig fra Bayern hvor det ble laget både mørke og lyse versjoner. I Norge brygges kun den mørke versjonen, og blir kalt for Münchener ellers i verden.

Berliner weisse

Et hveteøl fra Berlin hvor man har tilsatt melksyregjæring som gjør ølet syrlig, og hvor du kan velge å tilsette rød eller grønn saft.

BIAB

Brew in a bag. En metode å brygge på, der du mesker og koker i samme kjele med en tøy- meskbag.

Bitter

Britisk øl som tradisjonelt er bittert og serveres fra fat, med lite kullsyre.

Bitterhet

En smak som i varierende grad man kan oppleve i øl. Det er grad av humle i ølet som gir bitterhet. Blir målt i IBU

Se IBU

Bitterhumle (bittering hops)

Humletyper med høy verdi av alfasyrer som gir bitterhet til ølet, og tilsettes tidlig i kokeprosessen av vørteren.

Bokkøl

En øltype fra den tyske byen Einbeck. I gamledager var det et varmgjæret øl (overgjæret), men nå blir det laget som kaldgjæret (undergjæret). Inneholder mye malt, er litt søt, og med et relativt høyt alkoholinnhold. Undertyper er doppelbock og eisbock.

Les mer: Bokkøl – eit øl som sparkar som ein bukk

Brix (OBx)

Måler sukker i gr. pr. l. vørter. Brukes vanligvis ved vinlaging.

Brown ale

Et britisk øl med lav bitterhet og er mørk brun i fargen. Brown ales fra Nord-England er som regel sterkere enn de søtere versjonene fra Sør-England.

Brettanomyces

En saktegjærende gjærslekt av og til brukt i brygging. Kan gi aromaer av fjøs, hest og ananas. Er essensiell i eikelagrede øl. Vi kunne gi en syrlig aroma/smak ved kontakt med oksygen. En av de mest kjente øltyper med denne gjæren er Orval.

Bunnfall

Døde gjærceller og proteiner som legger seg i bunden av gjæringskaret under gjæringsprosessen.

Bygg

Korn, en del av slekten Hordeum. I maltet form er den hovedingrediensen i øl, og er brukt tidlig i bryggeprosessen. Bryggere bruker flere sorter som er tørket på ulike temperaturer for å gi ulike smaksnyanser.

Les mer: Hva er malt? Lær om råvarene i øl

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

1 kommentar på “Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

  1. Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *