Publisert 1 kommentar

Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Dekoksjon

En mesketeknikk som involverer fjerning av en porsjon av mesken, koke den, og ha den tilbake i mesken for å øke temperaturen. Dette gjentas opptil tre ganger.

Desinfisering

En prosess for å drepe uønskede bakterier under bryggeprosessen.

Dextrin

En familie av langkjede sukker som normalt ikke blir gjæret, og som gir mer fylde i ølet.

Diacetyl

En kraftig smakskjemikalie med aroma av smør og/eller karamell. Regnes ofte som en usmak som følge av feil under gæringen.

Diastase

Et enzym tilstede i malt som konverterer stivelse til sukker.

DME

Maltekstrakt som er tørket til pulver.

DMS (Dimetylsulfid)

Aromastoff fra lyse maltsorter. Minner i aroma om hermetisk mais eller kokt kål.

Dobbeltbokk

Ekstra sterkt bokkøl, hvor navnet ofte tradisjonelt sett slutter på -ator.

Dortmunder

Lyst lagerøl fra Dortmund i Tyskland (5-6% alk.). Er som regel tørrere, svakt sterkere og mindre bitter enn tysk pils og helles. Var en gang populær blant industriarbeidere i Dortmund, men er i dag vanskelig å finne og definere.

Draft, Draught

Øl fra fat i motsetning til flaskeøl. Generelt upasteurisert.

Dubbel

Opprinnelig et øl som er gjæret to ganger, angitt med XX fra gammelt av opp til 1800-tallet. Vanligvis mørkere enn klosterøl, og på den søte siden. 6-7 % abv.

Dunkel

Tysk ord for mørk som i mørkt øl. Vanligvis refererer man til en mørk ølstil fra München. Betegnes både for mørkt lagerøl og hveteøl.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

1 kommentar på “Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

  1. Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *