Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

4
(2)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Lace

Rester etter skummet fra ølet mens det minker nedover i glasset.

Lactic acid

En organisk syre som er et biprodukt av Lactobacillus, som gir den beske smaken man finner i øltypen Berliner Weisse og noen belgiske øl.

Laktose

Melkesukker, ikke gjæringsdyktig, og er brukt som søtning i melkestout.

Lager

Øl laget ved kaldgjæring, og lagret i temperaturen nært frysepunktet. Utledet fra «lagring» (tysk: lager) hvor bryggeriene før i tiden i Midt-Europa gjerne plasserte sitt lettere, kaldgjærede øl i kalde lagringsrom i noen måneder før de ble overført til flasker eller fat. Typiske typer av lager er pils, bayer og bokkøl.

Lambic

En samlebetegnelse for alle øl laget ved spontangjæring. Prinsippet er at tilførselen av gjær skjer gjennom villgjær fra luften og ikke tilsatt gjær direkte. De fleste bryggeriene oppmuntrer den rette typen gjær til å være tilstede under gjæringstiden for å unngå mest mulig tilfeldigheter. Et fat lambic som er mellom seks og tolv måneder gammel er sett på som ung, mens det som er lagret i over to år er betegnet som gammel. Har sin opprinnelse fra området Pajottenland rundt Brussel, og er nokså syrlig/surt.

Lovibond

Enhetsskala for måling av farge på øl. Lovibond var den universelle skalaen før EBC og SRM.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *