Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

4
(2)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Faro

Et øl laget ved å reaktivere rein lambic med tilsetning av sukker. Tradisjonelt et øl man fikk på fat hovedsakelig i Brüssel.

Fenol

Kjemisk familie ansvarlig for mange aromaer som for eksempel krydder og røyk.

Fermentering

Prosessen hvor gjæren omdanner sukkeret vørteren til etanol (alkohol) og CO2.

Filtrering

Prosessen hvor målet er å skape et helt klart øl uten gjærrester og proteiner fra bryggeprosessen.

Final gravity (FG)

Vekten av brygget etter gjæringen. Se Original gravity (OG).

Finings

Stoffer som gjør ølet klart som er tilsatt ettergjæringen, og hjelper til med å dra ut gjær og andre partikler ut av ølet.

Flokkulasjon

En prosess hvor gjæren sammenklumper og skiller seg under gjæring.

Fruktlambic

Et øl produsert ved å bløtlegge frukt på fat med lambic-øl. Tradisjonelt har det vært benyttet kirsebær (se Oude kriek) eller bringebær (framboise/frambozen), men det har også blitt eksperimentert med andre typer frukt som jordbær, druer og aprikoser.

Fusel-alkohol

Høyverdige alkoholer som finnes i alle gjærede drikker, i større eller mindre mengde. Ofte et resultat av for høy gjeringstemperatur. Ved stor konsentrasjon av fusel kan dette gi uønsket mye estere og fenoler i ølet, og “skallebank” dagen derpå.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *