Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

4
(2)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Head (Hode)

Skummet på toppen av ølet.

Hefe

Tysk, betyr gjær, eks. Hefeweissen.

Helles

En gylden øl med en myk maltprofil. Bayerns svar på pils.

Hest, hesteteppe

Begrep ofte brukt for å beskrive fjøsliknende aromaer fra villgjæren Brettanomyces.

Hop back

En siltank brukt i kommersiell brygging for å filtrere humle fra den kokende vørteren før den blir nedkjølt.

Humle (Humulus Lupulus)

En ettårig klatreplante i familien Cannabacinae, som kan bli 10 meter høy. Gir ølet sin bitterhet og karakteristiske aroma. Nesten all humleproduksjon går til ølbrygging. Har vært en standardingrediens siden 1100-1200-tallet. Ulike humletyper gir ølet forskjellige karakteristikker i smak og lukt. Humlen består av to hovedtyper syre; alfa og beta. Alfasyrer bidrar til bitterhet tidlig under kokingen, smak senere, og aroma i slutten av koketiden. Betasyrene inngår ikke i en kjemisk reaksjon og påvirker ikke smaken, men bidrar litt til aromaen.

Les mer: Hva er humle? Lær om ølets ingredienser

Humlepellets

Pellets som er laget av tørkede og pulveriserte humleblomster. Mest vanlige formen for bruk av humle under brygging.

Hydrolyse

Ensymreaksjon der proteiner og karbohydrater blir brutt ned.

Hydrometer

Et instrument brukt i brygging for å måle vekten av sukker i vørter.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *