A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Germination (spiring)
Spiringen av bygg, og er det viktigste steget i maltingen.
Gjær
Encellet sopp som gjør sukker om til alkohol og karbondioksid.
Gjærdvale (gjæringsdvale)
Perioden gjøren bruker på å tilpasse seg vørteren før den oppnår full effektivitet. På engelsk: Lag time eller adaption phase (tilpasningsfasen).
Gjærete
En smak som karakteriserer at noe av råproduktene fra gjæringen fortsatt er tilstede.
Gjæring
Biokjemisk prosess med gjær som involverer metabolismen av sukker og frigjøring av karbondioksid og alkohol, sammen med mange andre viktige biprodukter.
Se også: Primærgjæring: Innledende raskt stadie av gjæringsaktiviteten når maltose og andre enkle sukkerarter bli metabolisert. Varer rundt en uke.
Se også: Sekundærgjæring: Sakte fase under gjæringen hvor komplekse sukkerarter blir metabolisert og «green beer»-smaker blir absorbert på nytt. Kan ta uker eller måneder.
Gjæringskar
En bøtte (el. ballong/kar) laget av plast, glass eller metall, hvor gjæringen foregår.
Gjærlås
En ventil fylt med vann som slipper ut karbondioksid fra karet og forhindrer uønskede bakterier i å slippe til under gjæringsprosessen.
Gjærstarter
En kosentrert mengde gjærceller som har til hensikt å åke anntallet gjærceller og igangsette gjæringen av vørteren.
Gjærtilsetting (pitching)
Prosessen hvor man tilsetter gjær i vørteren for å starte primærgjæringen.
Gose
Varmgjæret hveteøl tilsatt krydder og salt. En spesialitet fra Leipzig.
Gravitet (gravity)
Tettheten av sukker kontra vann i en oppløsning.
Grist
Knust eller kvernet malt klar til å bli mesket.
Growler
En kjent beholder i USA på ca. 1,89 liter til å kjøpe øl som kun serveres på tappekraner ved for eksempel bryggeripuber til å ta med hjem. Bør naturlig nok drikkes ganske raskt etter kjøp.
Grønn malt
Korn som har fått igangsatt spiringsprosessen ved å ha blitt bløtlagt, men før tørkingen og ristingen av kornet.
Gueuze
Et blandet øl som må inneholde minst en skvett lambic (fra belgisk lov), hvor en stor andel av de moderne variantene tillater andre typer øl i blandingen. Skal du ha «the real deal» se Oude Gueuze.
Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.