Publisert 1 kommentar

Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Germination (spiring)

Spiringen av bygg, og er det viktigste steget i maltingen.

Gjær

Encellet sopp som gjør sukker om til alkohol og karbondioksid.

Gjærdvale (gjæringsdvale)

Perioden gjøren bruker på å tilpasse seg vørteren før den oppnår full effektivitet. På engelsk: Lag time eller adaption phase (tilpasningsfasen).

Gjærete

En smak som karakteriserer at noe av råproduktene fra gjæringen fortsatt er tilstede.

Gjæring

Biokjemisk prosess med gjær som involverer metabolismen av sukker og frigjøring av karbondioksid og alkohol, sammen med mange andre viktige biprodukter.

Se også: Primærgjæring: Innledende raskt stadie av gjæringsaktiviteten når maltose og andre enkle sukkerarter bli metabolisert. Varer rundt en uke.

Se også: Sekundærgjæring: Sakte fase under gjæringen hvor komplekse sukkerarter blir metabolisert og «green beer»-smaker blir absorbert på nytt. Kan ta uker eller måneder.

Gjæringskar

En bøtte (el. ballong/kar) laget av plast, glass eller metall, hvor gjæringen foregår.

Gjærlås

En ventil fylt med vann som slipper ut karbondioksid fra karet og forhindrer uønskede bakterier i å slippe til under gjæringsprosessen.

Gjærstarter

En kosentrert mengde gjærceller som har til hensikt å åke anntallet gjærceller og igangsette gjæringen av vørteren.

Gjærtilsetting (pitching)

Prosessen hvor man tilsetter gjær i vørteren for å starte primærgjæringen.

Gose

Varmgjæret hveteøl tilsatt krydder og salt. En spesialitet fra Leipzig.

Gravitet (gravity)

Tettheten av sukker kontra vann i en oppløsning.

Grist

Knust eller kvernet malt klar til å bli mesket.

Growler

En kjent beholder i USA på ca. 1,89 liter til å kjøpe øl som kun serveres på tappekraner ved for eksempel bryggeripuber til å ta med hjem. Bør naturlig nok drikkes ganske raskt etter kjøp.

Grønn malt

Korn som har fått igangsatt spiringsprosessen ved å ha blitt bløtlagt, men før tørkingen og ristingen av kornet.

Gueuze

Et blandet øl som må inneholde minst en skvett lambic (fra belgisk lov), hvor en stor andel av de moderne variantene tillater andre typer øl i blandingen. Skal du ha «the real deal» se Oude Gueuze.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

1 kommentar på “Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

  1. Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *