Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

4
(2)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Oksidering

Kjemisk reaksjon som foregår mellom oksygen og ulike komponenter i øl, og kan føre til avsmak av vått papir eller papp.

Omdanning

Graden av omdannet malt i mesken.

Original Gravity (OG)

Måling av styrken til vørteren uttrykt ved vekten av vørteren i forhold til vekten av rent vann som har OG på 1000. En OG på 1040 (typisk engelsk bitter) er dermed ca. 4 % tettere en rent vann. Differansen mellom FG og OG utgjør sukkermengden som er omdannet i ølet.

Oud bruin

Eikelagret øl opprinnelig fra Flandern i Belgia. Noen øl er lagret i ståltanker med treflis i det gjærede ølet for å imitere eikelagringseffekten med varierende suksess.

Oude gueuze/geuze

En autentisk gueuze er et flasket øl, produsert ved å blande ung lambic med gammel for så å reaktivere den ved å tilsette en dråpe flytende sukker. Gir en champagne-liknende sprudlende friskhet.

Oude kriek

Tradisjonelt sett ble kriek laget ved å bløtlegge kirsebær i eikefat med lambicøl i omtrent seks måneder. Man kan fortsatt finne dette ølet på fat i noen kaféer i Payottenland, men er for det meste flasket.

Overgjæring

Gjæring på temperatur rundt 20 grader, hvor gjæren flyter opp under gjæringsprosessen, men synker ned til bunnen når jobben er gjort.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *