Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

4
(2)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Malt

Bygg eller annet korn som har fått spire noen dager, og så tørket eller røstet. Røstingen fanger mer eller mindre sukkeret, gir maksimum smak og karamellisering.

Les mer: Hva er malt? Lær om råvarene i øl

Maltekstrakt

Konsentrert vørter i tørr eller sirupaktig form.

Malting

Prosessen hvor korn blir omdannet til malt. Vanligvis maltes bygg.

Maltose

Et enkelt sukker som er det dominerende gjæringsdyktige materialet i vørteren. Kommer fra stivelsen i kornet fra maltingen.

Märzen

Tysk, kaldgjæret øltype tradisjonelt brygget i mars og tappet i september. Er mørkere en øltypen oktoberfest.

Mask

Det man sitter igjen med etter at vørteren er utsilt. Benyttes ofte som dyrefôr eller i baking.

Mesking

Kokeprosedyren som er sentral i bryggingen hvor stivelse blir konvertert til sukker. Ulike ensymreaksjoner skjer mellom 43 og 74o C. To hovedtyper eksisterer; Infusjon hvor maltet bløtes opp i varmt vann i noen timer, og dekoksjon hvor vørteren blir sirkulert tilbake med økende temperatur, som gjøres for å få mer ut av maltets sukkerstoffer.

Mesk

En blanding av knust malt og vann.

Meskekar

Hvor meskingen utføres. Har vanligvis en perforert falsk bunn som gjør at væske kan renne igjennom ved sirkulering/vasking.

Mikrobryggeri

En ølprodusent som produserer et mindre kvanta øl. Produserer som oftest et bredt utvalg ølstiler, og eksperimenterer i stor grad med tilsettinger. Følger ikke nødvendigvis tradisjonelle teknikker.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *