
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Pale ale
Et bitter øl som opprinnelig er britisk, men i dag forekommer det også i øltypen american pale ale som er godt humlet. Pale ale ble vanlig i Storbritannia på 1800-tallet og stammer fra bruk av lysere malt. I Storbritannia refererer pale ale vanligvis til flasket øl.
Pasteurisering
Prosessen der man steriliserer ølet ved å varme det opp til ca 70 o C for å fjerne rester av gjær. Brukt i nesten alle masseproduserte øl på bokser og flasker.
Ph
En måleenhet som beskriver hvor sur eller basisk en væske er. Måleenheten går fra 1-14 hvor 1 er surest og 14 er mest basisk.
PID
Avansert temeraturkontroller, som styrer temperatur mer nøyaktig enn termostat.
Pils
Mest kjente øltypen i verden, men versjonene som blir laget er ofte bare en skygge av den originale utgaven, Plzensky Prazdroj (Pilsner Urquell), fra den tsjekkiske byen Plzen. Brygget første gang i 1843.
Pint
En britisk måleenhet som utgjør 0,568 liter.
Plato (oP)
Europeisk skala for vekt basert på prosent av rent sukker i vørteren.
Pors
En plante som tidligere ble brukt som kryddertilsetting i ølet for å få frem bitterhet.
Porter
Øl av engelsk opprinnelse som er et kraftig, søtt og mørkt øl. Navnet skal stamme fra Londons gater hvor dette ølet var populært blant byens portere (sjauere) på 1700-tallet. Undertype er imperial porter. En sterkere versjon.
PPM
Parts pr. million, 1 milligram per liter.
Priming
En prosess hvor det blir tilsatt sukker til ølet før man har det over på flaske eller fat, for sekundærgjæring.
Primærgjæring
Betegnelsen på den første delen av gjæringsprosessen hvor gjæren omdanner sukkeret til alkohol og karbondioksid.
Protofloc
Et klaringsmiddel som skiller ut proteiner i vørteren både under og etter kokingen.
Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.