Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

4
(2)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Pale ale

Et bitter øl som opprinnelig er britisk, men i dag forekommer det også i øltypen american pale ale som er godt humlet. Pale ale ble vanlig i Storbritannia på 1800-tallet og stammer fra bruk av lysere malt. I Storbritannia refererer pale ale vanligvis til flasket øl.

Pasteurisering

Prosessen der man steriliserer ølet ved å varme det opp til ca 70 o C for å fjerne rester av gjær. Brukt i nesten alle masseproduserte øl på bokser og flasker.

Ph

En måleenhet som beskriver hvor sur eller basisk en væske er. Måleenheten går fra 1-14 hvor 1 er surest og 14 er mest basisk.

PID

Avansert temeraturkontroller, som styrer temperatur mer nøyaktig enn termostat.

Pils

Mest kjente øltypen i verden, men versjonene som blir laget er ofte bare en skygge av den originale utgaven, Plzensky Prazdroj (Pilsner Urquell), fra den tsjekkiske byen Plzen. Brygget første gang i 1843.

Pint

En britisk måleenhet som utgjør 0,568 liter.

Plato (oP)

Europeisk skala for vekt basert på prosent av rent sukker i vørteren.

Pors

En plante som tidligere ble brukt som kryddertilsetting i ølet for å få frem bitterhet.

Porter

Øl av engelsk opprinnelse som er et kraftig, søtt og mørkt øl. Navnet skal stamme fra Londons gater hvor dette ølet var populært blant byens portere (sjauere) på 1700-tallet. Undertype er imperial porter. En sterkere versjon.

PPM

Parts pr. million, 1 milligram per liter.

Priming

En prosess hvor det blir tilsatt sukker til ølet før man har det over på flaske eller fat, for sekundærgjæring.

Primærgjæring

Betegnelsen på den første delen av gjæringsprosessen hvor gjæren omdanner sukkeret til alkohol og karbondioksid.

Protofloc

Et klaringsmiddel som skiller ut proteiner i vørteren både under og etter kokingen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 4 / 5. Antall stemmer: 2

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *