Publisert 1 kommentar

Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Saccharomyces cerevisiae

Navn på hovedgruppen av gjærstammer som blir brukt i brygging av overgjærede øltyper.

Saccharomyces pastorianus

Navn på hovedgruppen av gjærstammer som blir brukt i brygging av undergjærede øltyper.

Saison

Tradisjonelt sett laget på våren og konsumert om sommern når temperaturene ble for høye for trygg gjæring, og gårdens bønder ble nødt til å jobbe på åkrene. Ganske humlet for bedre holdbarhet på kort sikt, og det fantes mest sannsynelig både svake og sterke versjoner. Er markedsført som «Farmhouse Ales» i USA.

Seidel

Tysk drikkekar med hank, vanligvis i tinn, glass eller stein.

Shandy

Britisk påfunn hvor det blandes sitronbrus og øl.

Sjokolademalt

Mørkebrun røstet malt.

Skunky

Svakt gummiaktig aroma forårsaket av overeksponering av ølet fra sollys.

Skylling

Prosessen hvor man renser maltet for sukker etter meskingen.

Slick (glatt)

En glatt og væskeaktig munnfølelse.

Sluttgravitet

Vekten eller sukkerinnholdet i brygget etter gjæringen.

Se Original gravity (OG)

Smør (butterscotch)

Smak som beskriver konsentrasjonen av diacetyl i ølet.

Spiring

Den delen av maltingsprosessen hvor kornet spirer.

SRM (Standard Reference Method)

En alternativ måleskala til EBC som i likthet med EBC tar utgangspunkt i en fargeskala.

Stein

En type tysk seidel i keramikk eller tinn med lokk.

Steam beer

Øltype opprinnelig fra USA hvor ølet gjærer på varme temperaturer, men hvor det benyttes en kaldgjær (undergjær).

Stivelse

Komplekse karbohydrater, lange polymerer av sukker, som blir konvertert til sukker gjennom meskingen.

Stock ale

En sterk øl brygget for lagring og for å blande med yngre og lettere øl.

Stout

Et mørkt, bittert øl laget med relativt store andeler røstet bygg. Kommer etter porter fra en tid da sterkere versjoner ble kalt «stout porter», og siden har øltypen stout levd sitt eget liv. Det finnes også mange ulike varianter av stout hvor man kan få tak i både tørre og søte varianter. Underkategori er imperial stout, en sterkere versjon som ble eksportert fra Storbritannia til Russland på 1700-tallet.

Sukkertetthet

Se gravitet.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

1 kommentar på “Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

  1. Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *