
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Saccharomyces cerevisiae
Navn på hovedgruppen av gjærstammer som blir brukt i brygging av overgjærede øltyper.
Saccharomyces pastorianus
Navn på hovedgruppen av gjærstammer som blir brukt i brygging av undergjærede øltyper.
Saison
Tradisjonelt sett laget på våren og konsumert om sommern når temperaturene ble for høye for trygg gjæring, og gårdens bønder ble nødt til å jobbe på åkrene. Ganske humlet for bedre holdbarhet på kort sikt, og det fantes mest sannsynelig både svake og sterke versjoner. Er markedsført som «Farmhouse Ales» i USA.
Seidel
Tysk drikkekar med hank, vanligvis i tinn, glass eller stein.
Shandy
Britisk påfunn hvor det blandes sitronbrus og øl.
Sjokolademalt
Mørkebrun røstet malt.
Skunky
Svakt gummiaktig aroma forårsaket av overeksponering av ølet fra sollys.
Skylling
Prosessen hvor man renser maltet for sukker etter meskingen.
Slick (glatt)
En glatt og væskeaktig munnfølelse.
Sluttgravitet
Vekten eller sukkerinnholdet i brygget etter gjæringen.
Smør (butterscotch)
Smak som beskriver konsentrasjonen av diacetyl i ølet.
Spiring
Den delen av maltingsprosessen hvor kornet spirer.
SRM (Standard Reference Method)
En alternativ måleskala til EBC som i likthet med EBC tar utgangspunkt i en fargeskala.
Stein
En type tysk seidel i keramikk eller tinn med lokk.
Steam beer
Øltype opprinnelig fra USA hvor ølet gjærer på varme temperaturer, men hvor det benyttes en kaldgjær (undergjær).
Stivelse
Komplekse karbohydrater, lange polymerer av sukker, som blir konvertert til sukker gjennom meskingen.
Stock ale
En sterk øl brygget for lagring og for å blande med yngre og lettere øl.
Stout
Et mørkt, bittert øl laget med relativt store andeler røstet bygg. Kommer etter porter fra en tid da sterkere versjoner ble kalt «stout porter», og siden har øltypen stout levd sitt eget liv. Det finnes også mange ulike varianter av stout hvor man kan få tak i både tørre og søte varianter. Underkategori er imperial stout, en sterkere versjon som ble eksportert fra Storbritannia til Russland på 1700-tallet.
Sukkertetthet
Se gravitet.
Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.