Publisert 1 kommentar

Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

EBCU

European Beer Consumers’ Union som er en samling av nasjonale ølfremmede organisasjoner i Europa. Fokuset er å spre kunnskap og det gode ord om øl og ølbrygging til støtte for forbrukerne. NORØL her i Norge har vært med siden 1996.

Edelhumle

Brukt om de europeiske humletypene Hallertau, Saaz, Spalt og Tettnanger og skiller seg ut fra andre humletyper med lav bitterhet og karakteristiske aroma.

Enzym

Et protein som fungerer som en katalysator for de fleste reaksjoner, og er viktig for brygging, inkludert stivelsekonvertering, proteolyse, og gjærmetabolisme. Avhengig av forhold som temperatur, tid, og pH.

Estere

Stor klasse av stoffer formet av fullstendig oksidering av ulike alkoholer og kilden til fruktige aromaer i øl, spesielt varmgjærede. Stammer vanligvis fra gjæringsprosessen og kan gi smak og aroma av nøtter, gress, strå, forskjellig frukt, krydder, bær, jord, ull osv.nøtter, gress, strå, forull osv.

Ettergjæring

Gjæring for andre gang på flaske hvor ølet er tilsatt noe sukker eller malt. Er ølet i tillegg hverken pasteurisert eller filtrert kan det holde seg i mange år.

European Brewing Convention (EBC)

Organisasjon for standarder innen brygging. Ofte brukt som begrep for maltfarge; grader EBC.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

1 kommentar på “Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder

  1. Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *