
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Malt
Bygg eller annet korn som har fått spire noen dager, og så tørket eller røstet. Røstingen fanger mer eller mindre sukkeret, gir maksimum smak og karamellisering.
Les mer: Hva er malt? Lær om råvarene i øl
Maltekstrakt
Konsentrert vørter i tørr eller sirupaktig form.
Malting
Prosessen hvor korn blir omdannet til malt. Vanligvis maltes bygg.
Maltose
Et enkelt sukker som er det dominerende gjæringsdyktige materialet i vørteren. Kommer fra stivelsen i kornet fra maltingen.
Märzen
Tysk, kaldgjæret øltype tradisjonelt brygget i mars og tappet i september. Er mørkere en øltypen oktoberfest.
Mask
Det man sitter igjen med etter at vørteren er utsilt. Benyttes ofte som dyrefôr eller i baking.
Mesking
Kokeprosedyren som er sentral i bryggingen hvor stivelse blir konvertert til sukker. Ulike ensymreaksjoner skjer mellom 43 og 74o C. To hovedtyper eksisterer; Infusjon hvor maltet bløtes opp i varmt vann i noen timer, og dekoksjon hvor vørteren blir sirkulert tilbake med økende temperatur, som gjøres for å få mer ut av maltets sukkerstoffer.
Mesk
En blanding av knust malt og vann.
Meskekar
Hvor meskingen utføres. Har vanligvis en perforert falsk bunn som gjør at væske kan renne igjennom ved sirkulering/vasking.
Mikrobryggeri
En ølprodusent som produserer et mindre kvanta øl. Produserer som oftest et bredt utvalg ølstiler, og eksperimenterer i stor grad med tilsettinger. Følger ikke nødvendigvis tradisjonelle teknikker.
Fabelaktig informasjon. Kan nesten ikke tro at den er gratis.